İz Bırakanlar

Kemal Kılcı Ülkemizde televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 yılında başlatıldı....

Haber

  1. Kemal Kılcı

Ülkemizde televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 yılında başlatıldı. Ülkemizin televizyonla tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte başladı. Ülkemiz sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların Radyo ve Televizyon yayınlarındaki kurumların Radyo ve Televizyon yayınları yapması yasaklandığından İTÜ Televizyonu 1970 yılında yayına son verdi.

TRT’nin ilk televizyon yayını 31 Ocak 1968 günü siyah beyaz olarak saat 19.30’da gerçekleşmiştir.

Ödemiş Basın Yayın Camiasında iz bırakan memleketi Ödemiş ve Ödemiş halkını 1993 yılında radyoyu kuran 29 Mart 1914 yılında televizyon yayınıyla buluşturan, hepinizin tahmin ettiği gibi M.Kemal Kılcı’dan söz ediyorum. Kılcı 50’li yıllarda İzmir Mithat Paşa Endüstri Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra TRT İzmir Radyosunda teknisyen olarak göreve başlamış ve TRT İzmir bölge müdürlüğü görevi yapmıştır.

Ayrancılar ve yurt genelinde birçok verici istasyonunun kurulmasında görev almıştır.

TRT’nin ilk televizyon yayınlarının başlatılması için seçilen kadroda yer alan Kılcı, Fransaya eğitim için gönderilmiş alanında lisans eğitimini almış, yurda döndükten sonra TRT Ankara canlı yayını gerçekleştiren ekip arasında yerini almıştır.

70’li yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı TRT’den ayrılmak zorunda kalan M.Kemal Kılcı memleketi Ödemiş’te kurdukları televizyon verici yükseltici fabrikası ile tüm Türkiye’ye Ödemiş’ten bu ürünleri göndererek adını duyurmuştur.

1994 yılında 22 yıl sürecek olan Ödemiş Radyo Televizyonu (ÖRT) Yerel Televizyon yayınını Ödemişlilerle buluşturmuştur. Ben de ilçemizde kurulan bu televizyonda “Bizim Yöremiz” adı altında köylerimizi dolaşarak sosyal, ekonomik, kültürel yaşam biçimlerini yansıtan programlar yapıyordum. Sn. Levent Kılcı ve Genel Yayın Yönetmeni Melih Erakyol ile yaptığımız programlar ve haberler ile halkın sesi olduk. Birçok hizmetin yapılmasında televizyonun genel yayın yönetmenimiz ve televizyonun Kurucusu M.Kemal Kılcı’nın katkıları olmuştur.

Devletimizin kurucusu büyük önder M. Kemal Atatürk’ümüzün basın ile ilgili güzel bir sözü ile noktalıyorum.

 

“Basın milletlerin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir“.

Bakmadan Geçme