İZ BIRAKANLAR DR. İLHAMİ GÜNERAL
''Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi '' Osmanlı padişahlarımızdan Kanuni Sultan Süleyman ne güzel söylemiş...
‘’Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi ‘’
Osmanlı padişahlarımızdan Kanuni Sultan Süleyman ne güzel söylemiş yukarıdaki sözü.
Rahmetli eşim 2003 yıllarında kanser hastalığına yakalandığı dönemlerde Doktor İlhami Güneral,
doktorluğu bırakmış. Gölcük’te evinde dinleniyordu. Oğlum Alpay’la beraber Gölcük’e giderek
Eşimin tedavisi için yardımcı olmasını istediğimizde ‘’Hipokrat Yemini’’ yapan bir doktor olarak yeminini unutmamış, gayet nazik ve kibar bir davranışla mesleğini bırakmış olmasına rağmen, eşimin tedavisi için yardımcı olmuştur.
Dr. İlhami Güneral 1914 doğumlu olmasına rağmen 2002 yıllarında sporunu aksatmayan, havuza balıklama atlayabilen, kalbindeki pil nedeniyle cep telefonu kullanamayan, akşam saat 18.00’de mutlaka yemek yiyen düzenli ve sağlıklı bir hayata sahipti.
Ödemiş sosyal yaşamında derin izler bırakmış bir aydın olmasının yanısıra, kanser araştırmacısı ve savaşçısı olarak bilinmektedir. İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen İlhami Güneral; lise yıllarında Bursa’da okurken son yılında yatılı öğrencilerin erzaklarını çalan idarecilere karşı başlatılan eylemde elebaşı olarak gösterilmiş ve komünistlikle suçlanarak, dört ay hapis almıştır.
Bursa’da ceza evinde Nazım Hikmet’le aynı koğuşu paylaştı. Yargılama sonucunda yanlışlık olduğu değerlendirildi ve serbest bırakıldı.
1936 yılında tıp fakültesine giren Güneral 1942’de mezun olup çene cerrahisiyle birlikte 1950’de genel cerrahi asistanlığını ’da tamamlayarak. Uzmanlık diplomasını alarak aynı yıl Ödemiş’e hükümet tabibi olarak atandı. 1952 yılında Ödemiş’te Demokrat partililer, solcu olduğu gerekçesiyle Kastamonu’ya tayinini çıkarsalar da; bazı DP’liler tarafından hoş karşılanmadı ve dört ay sonra tekrar Ödemiş’e geldi. Yaşamını Mevlevi terbiyesiyle sürdüren Güneral, Ödemiş’te Şükrü Dede’den ney dersleri aldı. Üç resim sergisi açtı ve sedef kakmalı mobilya yaparak boş zamanlarını değerlendirdi.
1960’da Amerikan Tabipler Birliği’nin Miami’de düzenlediği bilimsel araştırmalar toplantısında Dr. Güneral’in şeffaf beyin modeli yaklaşık iki bin eser arasından birinci olmuş ve ‘’Billing’’ altın madalyasına hak kazanmıştır.
1943’de ‘’Diksiyon Atlası’’ kitabını yayınladı. 1949 yılında PH. Schwartz’un ‘’Tuberkuloz’un’’ ‘Başlangıç Devri’ başlıklı kitabını çevirdi. Güneral 1992’de 78 yaşında prostat ve lenf kanserine yakalanınca kendisine önerilen tedaviyi reddederek, San Diego’daki Livingston Kliniğine gitti.
Burada alternatif tedavi yöntemlerinden ‘’Monoclonal antibody’’ denilen bir uygulamaya yöneldi ve bu tedavi işe yaradı. Çalışmaları sayesinde adını Türkiye dışına da duyurdu. 1960 yılında Amerika Tıp Derneğinin altın madalyasını kazandı. İlhami Güneral’in birçok alanda kitabı vardır. Sağlık ile ilgili olanlar da şunlardır: ‘’Kanserden Korkma Modası Geçmiş Tedaviden Kork’’ ‘’Doktorunuzun Söylemedikleri’’ ‘’Kalp – Damar Hastalıklarında ve Kanserde Ölümcül Oyunlar’’.
Sağlık en önemli hazinedir. Bize verilen emanetleri korumak en önemli vazifemizdir. Kendinin ve toplumun sağlığını koruyan Dr. İlhami Güneral, 2006 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu cenazesi Ödemiş’e getirilerek Zungurlu mezarlığına defin edildi.
Dr. İlhami Güneral Ödemiş’te kalıcı ve saygıdeğer izler bırakmış insanların ilk sıralarında sayılabilir.
Bakmadan Geçme





