İtfaiye Raporuna Uymayan Otel Kapanabilir!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, otel ve AVM gibi alanlarda yangın güvenliği denetimlerini artırdı. Eksikler tutanaklar kayıt altına alınıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, yaz aylarında artan insan hareketliliğine karşı kentin güvenliğini sağlamak için yoğun denetimler yürütüyor. Turizm işletmeleri, alışveriş merkezleri, eğitim tesisleri gibi yoğun insan trafiğine sahip binalarda yangın güvenliği kuralları titizlikle kontrol ediliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü ekipleri; acil çıkış kapıları, kaçış yolları, duman algılama sistemleri, yönlendirme levhaları gibi hayati unsurları denetliyor. Binlerce işletmede yapılan kontrollerin amacı, hem can hem de mal güvenliğini sağlamak. Denetimlerde tespit edilen eksiklikler tutanak altına alınarak işletmelere belirli bir süre tanınıyor. Bu sürede eksiklerin giderilmemesi halinde ise işletmeler kapatılıyor.
İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü İtfaiye Amiri Mehmet Ekim, yapılan denetimlerin yoğunlaştığını ve günde ortalama 60 işletmenin denetlendiğini belirtti.
“Günde yaklaşık 60 işletmeyi denetliyorsak, bunun yarısı otel. Denetimler sonucunda birçok işletme kapatıldı. Sezona kötü başlayan birçok tesis bulunuyor. İşletmelerin ruhsatı ve itfaiye raporu var ama en büyük sorun raporlara uyulmaması. Kat ilaveleri, metrekare artışları, merdiven ve kapı değişiklikleri mevcut. Oysa bu tür değişiklikler yapılacaksa itfaiye raporlarının da güncellenmesi gerekiyor” dedi.
Ekim, yangın çıkışlarının özellikle yataklı tesislerde hayati önem taşıdığına dikkat çekti:
“Yönetmelik gereği toplam yatak sayısı 20’den veya kat sayısı ikiden fazla olan otellerde her katta en az iki çıkış bulunması zorunlu. Tek katlı binalar dışında, her binada yangın merdiveni ve yangın kapısı zorunlu. 6,5 metre yüksekliğin üzerinde ve toplam kapalı alanı 1000 metrekareyi aşan yapılarda ise erken algılama sistemleri çalışır durumda olmalı.”
Ancak Ekim’e göre, itfaiye raporuna tam olarak uyan işletmelerin oranı yalnızca %10 civarında.
Yataklı tesislerde iç koridora açılan oda kapılarının, yangına en az 30 dakika dayanıklı olması gerektiğini vurgulayan Ekim, bu kapıların güvenlik açısından kritik olduğuna işaret etti.
Oda kapıları en az 30 dakika yangına dayanıklı olmalı
“Kapı fitilleri, duman ve alevi 30 dakika boyunca geçirmemeli. Bu, içeride veya koridorda çıkan yangında hem içeridekileri hem de bina genelini korur. Tahliyeye zaman kazandırır, can güvenliği
açısından büyük öneme sahiptir.”
Adresli yangın dedektörlerinin yangına müdahaleyi kolaylaştırdığını aktaran Ekim,
“Dedektör üzerindeki numaralarla yangının çıktığı kat kolaylıkla tespit edilebilir. Resepsiyondaki görevli hızlıca bilgi vererek, itfaiyenin etkin müdahalesini sağlar. Ayrıca konukların tahliyesi de daha güvenli olur” dedi.
Rapolar ilçe belediyelere de gönderiliyor
İtfaiye ekipleri, eksik tespit edilen tesislerle ilgili hazırladıkları raporları ilgili ilçe belediyelerine iletiyor. Verilen süre içerisinde önlemler alınmazsa işletmenin faaliyetlerine son veriliyor.
Bakmadan Geçme

İzmir Kavrulacak: Sıcaklıklar 45 Dereceyi Görecek!

Kiraz Belediyesi’nden Market ve İşletmelere Sıkı Denetim

İtfaiye Raporuna Uymayan Otel Kapanabilir!

Kahrat’ta “Hadi Gari” Festivali Renkli Görüntülerle Beşinci Gününü Geride Bıraktı

AŞURE BEREKETİ TERZİLER ODASI’NDAN BAŞKAN HÜSEYİN DÖNER’DEN ANLAMLI İKRAM

Alihan İçin Umut Ol: Ödemişli Gencin Yaşam Mücadelesine Destek Çağrısı