• Haberler
  • Gündem
  • İpek dokuma atölyesinin açılış töreni gerçekleştirildi

İpek dokuma atölyesinin açılış töreni gerçekleştirildi

'Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler Projesi' kapsamında 72 bin TL değerinde beş adet ipek...

‘Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler Projesi’ kapsamında 72 bin TL değerinde beş adet ipek dokuma tezgahı üreten kadınlara hibe edilen İpek Dokuma Atölyesi’nin açılışı, Ödemiş’e bağlı Zeytinlik’te gerçekleştirildi. Yapılan açılış törenine Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı’ndan Mehmet Ergün, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Tarım ve Orman Koordinasyon Tarım Veriler Şube Müdürü İlke Kızıltoprak ile AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ katıldılar.

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü’nün desteği ile ‘Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler Projesi’ kapsamında açılan kursta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek verdiği beş dokuma tezgahı, Ödemiş İlçe Kaymakamlığı’nın daha önceden aldığı yedi adet ipek dokuma tezgahı ile birleştirilerek toplam 12 dokuma makinesi ile kursiyerler, İŞKUR destekli kurslarla ipek dokuyacaklar.

İpekböcekçiliği desteklenecek

Açılış öncesi konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’ndan Mehmet Ergün, Tarım Orman Bakanlığı olarak ‘Kız Kardeşim’ isimli proje kapsamında Bakan Bekir Pakdemirli’nin talimatlarıyla sadece kara yoluyla iki ayda 20 bin kilometre yaptıklarını belirterek, “Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınlara ticari faaliyetlerini güçlendirmeleri ve satış-pazarlama alanlarında rekabet yeteneklerinin artırmaları için eğitimler gerçekleştirilecektir. Biz, bu hizmetlere devam etmek zorundayız. Bu hizmetlere devam ederken ilçe kaymakamları, il müdürleri, belediye başkanlarımızla ortaklaşa çok güzel hizmetler yapmaya devam edeceğiz. Gelişmekte olan birçok ülkede kadınlar, tarımsal işlerin bel kemiğini oluşturmaktadır. Biz, bu eğitimleri ve bu kursları açtığımız sürece buradan aldığı eğitimle çalışıyor ve evine katkıda bulunuyor. Bunlar, çok güzel şeyler. Devlet olarak, ülke olarak bunları yapmak bizim görevimiz” dedi.

Tarım ve Orman İzmir İl Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, ipekböcekçiliğinin bölgede canlandırılması için Eğitim İdaresi Başkanlığı’nın kaynakların sağlandığını belirtti. Darcan, “Üretici olarak daha çok dut bahçelerinin tesis edilmesinden itibaren ipekböceğini besleme, ipek elde etme, son olarak dokuma tezgahlarında ürünleri elde etmeniz, bizim için mutluluk verici. Bunun takipçisi olacağız. Bakanlığımızın desteği ile ipekböcekçiliğinin canlanması anlamında elimizden gelen katkıyı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“Ortalamanın üstünde verim alındı”

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nursel Meral ise, “Bakanlığımızın Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca yürütülmekte olan kadın çiftçiler tarımsal yayın programı, il özel projesi olarak 2019 yılında Ödemiş ilçesinde uygulanmaya başlandı. Ödemiş ilçesinde kadın çiftçilerle ipekböceği yetiştiriciliğini yeniden canlandırılması projesi ile 14 kadın çiftçimiz, ipekböceği yetiştiriciliği ve eğitimi konusunda eğitim almışlardır. Bunun arkasından kadınlarımız için temiz ve sağlıklı bir besleme evi oluşturularak 10 kadınımız, ipekböceği besleme evinde 2020 yılında yetiştiriciliğe başladılar. Kadınlarımız, yedi kutu ipekböceğinden toplam 330 kilo ve kutu başına 47 kilo ile ortalamanın çok üstünde verim almışlardır.

Projenin kadın üzerinde yaratmış olduğu olumlu sonuçların sürdürüldüğünü sağlamak adına 2021 yılı kadın çiftçiler il özel projesi olarak ‘Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler’ isimli proje, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonu ile Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü personeli tarafından hazırlanmıştır. Projede Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde üretilen, yaş kurulan ipliğe, oradan tezgaha kurulu sağlanarak bölgedeki ipek dokumayı canlandırılması sağlanmaktadır. Bu süreçte kadınlarımıza ayrıca Kiraz ve Beydağ’da eğitimler düzenledik. Açacak olduğumuz dokuma evimizle birlikte beş tane yeni dokuma tezgahı alınmış olup İŞKUR ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ile birlikte oluşturacağımız dokuma eğitiminin ardından kadınlarımızın ipek konusunda daha detaylı bir dokuma yapabilmeleri sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Şazenuş Keskin

 

Bakmadan Geçme