İncir, ipek ve kadınlar

Ödemiş'in tarihi yerleşim alanı Birgi, önceki hafta sonunda İncir ve İpek Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Cumartesi...

Ödemiş’in tarihi yerleşim alanı Birgi, önceki hafta sonunda İncir ve İpek Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Cumartesi akşamı Sadık Karan konseriyle başlayan festivalde pazar günü de gün boyunca etkinlikler düzenlendi.

İzleyenler bilecektir, yapılan söyleşilerde “Kooperatifleşmeye mecbur değil, mahkumuz” mesajı öne çıktı.

Ödemiş Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalde Ödemişli sanatçı Sadık Karan, cumartesi akşamı Birgi Cumhuriyet Meydanı’nda müzik ziyafeti çekti.

Pazar günü de ilki Gölcük’te olmak üzere Birgi’de yapılan etkinlikler birbirini izledi.

Gölcük’te yapılan ilk törende İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi için Ödemiş Belediyesi’nin Zeytinlik’te hazırladığı İpekböceği Evi hizmete sunuldu. Konuşmaların ardından projedeki eğitim sürecini başarıyla tamamlayan Zeytinlikli kadın üreticilere sertifikaları takdim edildi. İpek kozalarıyla bezenmiş açılış kurdelesi, protokol üyelerince kesildi.

Gölcük’ten sonra Birgi’de düzenlenen resmi açılış töreninde konuşmaların ardından stantlar gezildi. Gazetelerde yer alan haberlerden de takip ettiğiniz gibi İrimağzı inciri ve Ödemiş ipeğiyle dolu 100’e yakın stant, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Ödemiş Belediyesi de katılımcılara incir tatlısı, incirli kurabiye ve incirli dondurma ikram etti. Belediye Deneme ve Bilim Merkezi’nin açtığı stant, çocukların ilgi odağı oldu. Kent Orkestrası, gün boyu Dervişağa Medresesi’nde şarkılarıyla festivale renk katarken Ödemiş Belediye Bandosu da marşlarla katılımcıları coşturdu. ÖYKAM’ın kuruluşunda da görev alan Prof. Dr. Engin Berber, Dervişağa Medresesi’nde Türkiye’nin en büyük incir ihracatçısı milyoner Şerif Remzi Reyent’in öyküsünü döneme ait objelerden oluşan koleksiyonla birlikte anlattı.

Ege Bölgesi’nin önemli incir üretim merkezlerinden olan Birgi İrimağzı mevkiinde “İncir” konulu panel düzenlendi. Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş’ın yönettiği panelde Erbeyli İncir Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Selim Arpacı ve Gıda Mühendisi Erdem Çiçek sunumlarda bulundu ve üreticilerin sorularını yanıtlandırdı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer de Birgi’deki etkinliklere katıldı.

Tarım Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural, Türk tarımının genel tablosu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yıllardır bölge basınında yazılar yazan, programlar yapan Uğural; pazarlama, satış, ihracat konularının ön planda olmadığını, 30-40 senedir devam eden gelişigüzel üretim politikaları ve plansız tarımsal üretimden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Uğural, “Kooperatifleşmeye mecbur değil, mahkumuz. Küçük aile çiftçilerimizi bir araya getirmek zorundayız” dedi.

Düzenlenen etkinliklerle ilgili elbette ki olumlu ve olumsuz düşünceler yazılabilir. Hatırlarsanız, Mayıs ayında da Birgi’de kapsamlı bir etkinlik organize edilmiş fakat hava koşulları nedeniyle iptal edilmişti.

Birgi, bizim için bir marka. Bu tartışılmaz. Burada yetişen incir ile üretilen ipek de bu markaya zenginlik katıyor.

Gelecek yıllarda bu etkinliklerin daha da geliştirilerek tekrarlanmasını dileriz.

İşte tam da burada kooperatif konusu açılmışken dikkatlerinizi Ödemiş Kadın Kooperatifi’ne çekmek istiyorum.

Yaklaşık 50 kadın, üretim içinde kendini gösterme çabasında. Özellikle ipek konusunda bir farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.

Birgi’de bir satış merkezi var ve büyük bir özveri ile burayı açık tutmaya gayret ediyorlar.

Yeni yeni üretim faaliyetleri içine girip elimizdeki zenginlikleri değerlendirme gayreti içindeler.

“Tüccar gelsin alsın” diye beklemektense yeni şeyler peşinde koşup eldeki ürünü değerlendirme derdindeler. Burada isim yazmak istemiyorum. Örneğin, geçenlerde bir üyede ‘incir pestili’ paylaşımı gördük ve biz de hemen uygulamaya çalıştık. El ele, kafa kafaya ve emek emeğe verince güzel şeyler çıkıyor ortaya…

Kooperatif: Ortaklarının her türlü gereksinimlerini uygun koşullarla elde etmelerini sağlamak için kurulan, kâr amacı gütmeyen kurum.

İmece: Birçok kişinin toplanıp elbirliğiyle bir kişinin tarlasını sürmek, ekinini biçmek, harmanını kaldırmak, mısırını, fındığını toplamak vb. gibi bir işini görmesi ve böylece herkesin bu türden işlerinin sırayla bitirilmesi.

Kapitalizm, hayatı öldürüyor… Bu kadınlara destek olmak istemez misiniz?

Bakmadan Geçme