• Haberler
  • İNADINA ÜRETİMİN DEVAM ETTİĞİ BİR ATÖLYE

İNADINA ÜRETİMİN DEVAM ETTİĞİ BİR ATÖLYE

ERSOY HORZUM: &ldquoPEŞTAMAL&rsquoA HAYATINIZDA YER VERİN&rdquo Kerem Karamanlıoğlu – Kaybolan meslekler grubuna girmekte hızla ilerlemekte olan...

ERSOY HORZUM: “PEŞTAMAL’A HAYATINIZDA YER VERİN”

Kerem Karamanlıoğlu – Kaybolan meslekler grubuna girmekte hızla ilerlemekte olan peştamal üretimi Ödemişli genç bir iş adamı tarafından üretilmeye devam ediyor.

Daha önceki yıllarda köylerde kadınların sıklıkla kullandığı peştamal şimdi ise turistlik bölgelerde ve yurt dışında kullanılıyor.

Ödemiş Sanayi Sitesinde bulunan ve tarihe meydan okuyan Ersoy İpek atölyesinde peştamal üretimi yapan genç iş adamı Ersoy Horzum (43) 1996 yılında kurduğu atölyesinde o günden bu yana 19 yıldır harikalar yaratıyor. Günde 90 adet peştamal üreten genç iş adamı atölyesinde 5 kişiye dışarıda ise 15 aileye de iş vererek istihdamda yaratıyor.

Tamamen organik olarak peştamal üreten genç iş adamı Ersoy Horzum herkesin hayatında peştamal’a yer vermesi gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Horzum şunları ifade etti: “Peştamal hamamlarda, plajlarda, evlerde banyolarda veya aksesuar olarak kullanılan bir üründür. Geçmiş yıllarda köylerde yöresel bir kıyafet olarakta kullanılan peştamal’ın üretiminde Ödemiş’te iki firmadan biri halindeyiz. 1996 yılında kurduğum atölyem ile peştamal üretimi yapmaya başladık.”

“19 YILDIR ÜRETİYORUM”

“19 yıldır sürekli üretiyorum. Atölyemde 6 dokuma tezgâhım var. 5 çalışma arkadaşım ile atölyemde her gün üretim yapmaya devam ediyorum. Bunun yanında 10 tezgâhlık işi dışarıya veriyoruz ayrıca 15 ayrı ev hanımına evlerinde peştamallarımızın saçaklarının yapılması için iş veriyoruz. Günde 80-90 adet peştamal üretimimiz oluşuyor. Peştamallarımızı ürettikten sonra zeytinyağı sabunu ile yıkama işlemi yapıyor ve 10’ar adet paketler halinde paketleme yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünümüz tamamen organik ürünlerden yapılıyor. Peştamalımızı Ödemiş ipeği, bambu, kaşmir, yün ve batmin gibi doğal organik ürünlerimizden dokuyoruz.

“KADINLAR BAŞINA VE BELİNE BAĞLARDI”

Peştamal eskiden dediğimiz gibi hamamlarda, evlerde banyolarda sıklıkla kullanılıyordu. Ayrıca örneğin Kaymakçı peştamalı, Birgi peştamalı, Ovakent peştamalı tabirini alan yöresel peştamallar vardı. Bu yöredeki kadınlar kendi yörelerine ait peştamalları ya başına ya da beline bağlardı. Örneğin Birgili bir kadının Birgili olmasının tespiti Birgi peştamalını üzerinde taşımasından belli olurdu.”

“YENİ NESİL KULLANMIYOR”

“Günümüzde de ninelerimiz, bazı teyzelerimiz peştamal kullanımına bu tarzda devam etse de artık yeni nesil peştamal’ı hayatında yer vermiyor. Bugün peştamal ağırlıklı olarak İstanbul’da turizm sektöründe kullanılıyor. Yine güney bölgemizdeki tatil beldelerinde peştamal gerek hamamlarda, gerek plajlarda gerekse aksesuar olarak kullanılıyor.

“AMERİKA VE AVRUPA’YA İHRACAT YAPIYORUZ”

“Biz firma olarak ürünümüzü en çok İstanbul’a ve yurt dışına gönderiyoruz. Bugün ürünlerimiz Türkiye’de en çok İstanbul, Amerika’da Newyork, California, Brandy, Avrupa’da Bastin, İsveç, Fransa’nın başkenti Paris’e gönderiyoruz. Dış ihracatımızda ki hedefimiz de ise İbiza Adası ile Macaristan var. Bu iki önemli yere de peştamal ihracatı için alt yapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“TÜRKİYE’DE TALEP TATİL BELDELERİNDEN”

“Türkiye’de en çok İstanbul’dan sonra Antalya Kaş, Bodrum, Datça, Çeşme, Alaçatı gibi önemli turizm beldelerine ürün gönderiyoruz. Belli bir miktarda Ankara’ya ihracatımız oluyor. Yine firma olarak İstanbul’dan 5 ayrı Avrupa ülkesine peştamal ihracatı yapan bir firma ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün peştamalı bilmeyen vatandaşlarımıza peştamalı tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmak için hazırız. Kullanmayan vatandaşlarımıza ya da yeni neslimize şunu diyorum. Peştamal’a hayatınız da yer verin ve kullanın.”

“KOÇ HOLDİNG İLE ÇALIŞTIK”

“Bunların yanında Koç Holding ile de çalışma yaptık. Koç Holding bünyesinde bulunan haremlik selamlık hobi grubunun haremlik bölümünde plaj kreaksiyonlarının hazırlığını yaptık. Üretimin her türlüsüne ve yenilikçilere açık olan kimliğimiz ile butik kişiye özel peştamal ve aksesuar ürünlerinin üretimini yapıyoruz.  Yöresel peştamal ürünlerimizi de geleneklerimize uygun bir şekilde üretmeye devam ediyoruz. Önemli yaptığımız işlerden biri olan Osmanlı dönemine ait özel mühürlü Ayasofya Müzesinden gelen tarihi eser örnek peştamal’ın istek doğrultusunda benzerini elde ederek üretimini yaptık.

“BİRİNCİLİK ALAN VE TESCİLLİ ÜRÜNLERİMİZ VAR”

Farklı ve özel ürünlerde ürettiklerini belirten Ersoy Horzum şöyle devam etti: “Firma olarak folklor kıyafeti kumaşı üretimi yapıyoruz. Muhare, Bosnakuşağı, Çanakkale gömleği, çitare, erkek ve kadın için şalşepik, dolak folklor kıyafetinde kullanılan aksesuarlarının kumaşlarını üretiyoruz. Ürettiğimiz bu ürünlerden yapılan folklor kıyafeti de bazı kurumların yaptığı yarışmalarda birincilik ödülü almıştı. Bunun yanında yöresel dokumalar yani ipek mendil, göğnek, çarşaflık, idare çarşafı gibi ürünlerimizi en kaliteli, organik, doğal bir şekilde üretiyoruz. Halk Eğitim Merkezi, Kız Meslek Lisesi ile nakış atölyelerinde çalışıyoruz. 2001 yılında Samsun’da yine ürettiğimiz bir kumaş düzenlenen yarışmada birincilik ödülüne layık görüşmüştü. Gelen taleplerimiz ile üretimimizi sürdürmeye devam ediyoruz.”

“FİRMAMIZI EN BÜYÜK KATKI VEREN ÖDEMİŞ İPEĞİDİR”

“Ürünümüzü depolama şeklinde çalışmıyoruz burada üretilen her ürünün sahibi daha önceden bellidir ve özel butik üretimlerimiz de istekler doğrultusunda sürmektedir. Ersoy İpek firmasını en büyük katkıyı veren ise Ödemiş ipeğinin özelliği ve tanınmasıdır.

“KENDİ ÇABALARIMIZ İLE BU DURUMA GELDİK”

Sektör hakkındaki sıkıntılara da değinen Horzum, “Bizler aslen Birgiliyiz ve işimizi, mesleğimizi Birgi’de başlamıştık. Peştamal üretimi her geçen gün kaybolan meslekler grubuna doğru gidiyor. Kullanımı da aynı şekilde her geçen yok oluyor. Ancak ben bir üretici olarak üretmeye, peştamal’ı tanıtmaya, kültürümüzün bir parçası olan peştamal kullanımını yaymak ve sürdürmek için çaba sarf ediyorum etmeye de sürdüreceğim. Türkiye ekonomisinde yer edinebilmek için sadece kendi çabalarımız ile bu duruma gelebildik. Hiçbir zaman bir şikâyetimiz de olmadı.

“ÖNEMLİ BİR MİRASIMIZ”

Ancak ben ve benim gibi üretim yapan ve alanını da neredeyse tek kalmış firmalara teşvikler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben ustalarımızdan öğrendiğimiz mirası en iyi şekilde yürütmeye daha sonra da yeni gelecek olan nesle en iyi şekilde bırakma çabasını da gösteriyorum. Bunun karşısında devlet politikalarımız, ekonomi politikalarımızın bizlere sahip çıkıcı gerek özel gerekse devlet bankaları aracılığı ile teşvikler verilmesini istiyoruz.”

“HAYVANCILIĞA VERİLEN TEŞVİKLER BİZE DE VERİLSİN”

“Günümüzde özellikle yöremizde hayvancılık önemli bir sektör haline geldi ve inanılmaz teşvikler olduğu gündemden düşmüyor. Kısaca belirtmek gerekirse hayvancılığa verilen teşviklerden bizim sektörümüze de verilmesini talep ediyorum. Ben üretimi seven biriyim üretmeye de devam edeceğim.      

  

Bakmadan Geçme