- Haberler
- Gündem
- İklim Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı: Türkiye'de İklim Mücadelesinde Yeni Dönem Başlıyor
İklim Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı: Türkiye'de İklim Mücadelesinde Yeni Dönem Başlıyor
İklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak kabul edilen İklim Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, insan hakları ve çevre hukukunun temel ilkelerine ek olarak 'İklim adaleti', 'Adil geçiş', 'Birincil piyasa', 'Emisyon Ticaret Sistemi' ve 'Gönüllü karbon piyasaları' gibi güncel kavramları da kapsıyor. İklim değişikliğiyle mücadelede eşitlik, katılım, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve ilerleme ilkeleri esas alınacak.
Kanun kapsamında kamu kurumları ile gerçek ve tüzel kişiler, kamu yararını gözeterek iklimle ilgili alınacak tedbirleri zamanında uygulamakla yükümlü olacak. Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda kalkınma ve özel koşullar göz önüne alınarak gerekli önlemler alınacak.
İklim Değişikliği Başkanlığı Yetkili Kurum Olarak Belirlendi
İklim değişikliği ile mücadele faaliyetleri İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından izlenecek. Başkanlık, ilgili kurumların faaliyetlerini koordine etmek, standartları belirlemek ve bilgi toplamakla görevlendirilecek. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak kurum ve kuruluşlardan bilgi ve veri talep edebilecek, taleplerin ücretsiz ve zamanında karşılanması zorunlu olacak. Ayrıca, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden verileri temin edip kamu kurumları ile paylaşabilecek.
Net Emisyon Hedefi İçin Düzenlemeler Yapılacak
Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefine ulaşması için kamu kurumları görev ve sorumluluklarını yeniden gözden geçirecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hedeflere ulaşılması amacıyla yeni düzenlemeler yapma yetkisine sahip olacak. Kurumlar, sera gazı emisyonlarının azaltımını içeren orta ve uzun vadeli planlarını hazırlayacak. Bu planlarda enerji ve su verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, karbon ayak izinin azaltılması, sıfır atık sistemlerinin kurulması gibi önlemler yer alacak.
Karbon dengesi için orman, tarım, mera ve sulak alanlarda karbon yutaklarının korunmasına yönelik tedbirler alınacak. Tarım sektöründe sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine uyum çerçevesinde biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların dengesi gözetilecek. İklim kaynaklı afetlerin etkilerini azaltmak için risk değerlendirmesi, izleme ve erken uyarı sistemleri geliştirilecek.
Her İlde İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu Kurulacak
Kanun ile her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kurullar, ilin iklim stratejilerini belirleyecek, eylem planlarını hazırlayacak ve uygulamaların takibini yapacak. Bu planlar, adil geçiş ilkeleri gözetilerek en geç 31 Aralık 2027’ye kadar tamamlanacak. Bakanlık, bu süreyi bir yıl kadar uzatma yetkisine sahip.
Türkiye Yeşil Taksonomisi ve Karbon Piyasası Kurulu Kurulacak
Kanun, döngüsel ekonomi ve sıfır atık uygulamalarını destekleyecek Türkiye Yeşil Taksonomisi’nin kurulmasını öngörüyor. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde; Enerji, Maliye, Sanayi, Ticaret, Tarım ve Ulaştırma bakanlıkları ile diğer ilgili kurumların yer alacağı Karbon Piyasası Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, karbon ticaret sisteminin işleyişini yönetecek.
Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında karbon kredisi ile denkleştirme yapılabilecek ve bu süreç İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından düzenlenecek.
İdari Yaptırımlar Sertleştirildi
Kanun, sera gazı emisyon raporlarını süresi içinde sunmayanlara 500 bin ile 5 milyon TL arasında para cezası verilmesini öngörüyor. ETS kapsamındaki işletmelerde ise bu cezalar iki katına çıkacak. Florlu sera gazlarının kullanımı ve ticaretine ilişkin yasaklara uymayanlara 2,5 milyon TL ceza ve 3-6 ay arasında Hidroflorokarbon Kontrol Belgesi verilmemesi yaptırımları uygulanacak. Ayrıca veri bildirimlerini zamanında yapmayanlara 120 bin TL idari para cezası kesilecek.
İklim Kanunu, Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşması ve sürdürülebilir bir çevre için kapsamlı ve güçlü bir yol haritası sunuyor.
Bakmadan Geçme





