• Haberler
  • Her derde deva bitki: Çakşır Otu

Her derde deva bitki: Çakşır Otu

Maydanozgiller familyasından olan çakşır otu, ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetişmektedir. Ülkemizde tabi haliyle 17 ferula çeşidi yayılış göstermektedir. Gövde...

Maydanozgiller familyasından olan çakşır otu, ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Ülkemizde tabi haliyle 17 ferula çeşidi yayılış göstermektedir. Gövde kısmı silindir şeklinde ya da köşeli olmaktadır. Sarı çiçekleri ile dikkat çeken bu bitki, yüksek boylu otlak olarak tanımlanabilir. Yaprakları büyük ve çok parçalı yapıdadır. Çiçekleri şemsiyeyi andıracak şekilde bir arada toplanmaktadır.

Çakşır otunun diğer bir adı ”Ferula Comminus”tur. Boyu yaklaşık olarak iki metreye kadar uzayabilmekte olan bu bitkinin sarı renkte çiçekleri bulunmaktadır. Otsu bir bitki olmasının yanı sıra içerisinde reçine, nişasta, saponin, alkaloit, tanen ve uçucu özellikte yağ barındırmaktadır. Zengin içeriği sayesinde oldukça faydalı ve sağlıklı bir bitki çeşididir. Çakşır otu, Doğu ve Orta Anadolu’nun yanı sıra Güney ve Güneydoğu’da da sıklıkla görülmektedir. Şehir ismi vermek gerekirse; Mersin Torosları’nda ve Antalya çevresinde yoğunlaşmaktadır. Cinsel gücü arttırıcı yönü ile daha çok bilinmektedir ancak bunun dışında pek çok faydası bulunmaktadır.

Çakşır otunun faydaları saymakla bitmemektedir. Cinsel gücü arttırıcı olarak kullanılan birçok ilacın içerisinde kendisine yer bulmaktadır. Cinsel gücü arttırıcı etkisini, afrodizyak maddesinden almaktadır. Cinsel isteksizlik yaşayan kişiler bu bitki ile bu yönlerini tedavi edebilmektedirler. Kas ağrılarında oldukça etkilidir. Çünkü kasların gelişmesini sağlayarak kuvvetlenmesine imkan sağlar. Sperm sayısını ve hareketliliğini arttırıcı etkisi vardır.  Astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarına karşı olumlu yönde etki sağlar. Sindirim sistemin çalışmasını düzenlerken kişide sinirlerin yatışmasında etkili olarak sakinlik verir.

Hazırlanışı ve kullanılışı

Çakşır otunun kök kısmı toz haline getirildikten sonra bal ile karıştırılıp günde bir defa olmak üzere tüketilebilir. Kahvaltı ya da hafif yemek sonrasında alınması uygun olmaktadır. Her gün düzenli olarak ve günde bir kereyi aşmayacak şekilde bir ay boyunca kullanılması tavsiye edilmektedir. Bayanlar, bu otun dişisini; erkekler ise erkeğini kullanmalıdır. Kullanılacak olan kök kısmının saf ve temiz olması gerekmektedir. Yani içerisine herhangi başka bir madde katılmamalıdır.

Macun olarak kullanılabilmesine ek olarak çayı hazırlanarak da tüketilebilmektedir. Çakşır çayını hazırlamak için bir bardak kadar sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı ölçüde çakşır otunun kökü ile birlikte atılması ve demlenmesi yeterli olmaktadır. Bu çayı düzenli olarak kullanırsanız faydasını görürsünüz. Çakşır otunun kullanımında erkek ve dişi cinslerine dikkat ederek kullanılması önerilmektedir. Kişinin kendisine uygun olanı seçmesi gerekmektedir. Miktarı, ne kadar süre arayla ve ne kadar süre boyunca kullanılacağına dikkat edilmelidir. Yanlış kullanımı kişide depresyon yaşanmasına neden olabilir.

 

Bakmadan Geçme