“Hayda! Atilla Mayda”
Koronavirüsün hayatlarımıza olan hakimiyeti, her geçen gün artıyor. Biraz nefes alıp hayata olan bağlılığımızı kaybetmemek için...
Koronavirüsün hayatlarımıza olan hakimiyeti, her geçen gün artıyor. Biraz nefes alıp hayata olan bağlılığımızı kaybetmemek için farklı konulardan bahis açmak istedim.
Verimli ovası, muhteşem doğası ve sıcakkanlı insanları ile Ödemiş, tarihin birçok dönemine şahitlik etmiş ve böyle bir memleketin topraklarında var olup büyümüş nice mühim şahsiyetlerin varlığı da kaçınılmaz olmuş. Beşinci başbakan Mehmet Şükrü Saraçoğlu, Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk gibi daha isimlerini sayamadığımız önemli isimlerin memleketi Ödemiş, kim bilir daha bilmediğimiz kaç ünlü ismi yetiştirdi. İşte Atilla Mayda, bu isimlerden biriydi.
Atilla Mayda ismini çoğumuz duyduk. “Hayda, Atilla Mayda” diye yer etti akıllarımızda. Hatta yine hepimizin bildiği Seksenler dizisinde Kahveci Mesut karakteri, bu tekerlemeyi sıkça kullanarak dilimize yerleştirivermişti. Şahsen bu tekerlemeyi uydurulmuş bir söylem olarak düşünüyordum. Ta ki sosyal medyada “Ödemişliler” sayfasının sahibi Ülkü Kesicioğlu, Atilla Mayda ile ilgili bir paylaşım yapana kadar. Atilla Mayda’nın Ödemişli olduğu anlatılıyordu paylaşımda. Yani böyle bir şahsiyet yaşamıştı. Sanatıyla, şahsiyetiyle haza bir beyefendi olarak hem de.
Mayda ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak pek mümkün olmadı. Vefatı üzerine taziye niteliğinde gazetelerin yazdıklarından başka bir bilgiye erişemedim. Yalan değil, merak ediyorum hâlâ Ödemiş’te yaşayan akrabaları var mı diye. İmkan olsaydı kesinlikle gidip araştırırdım. Atilla Mayda, gerçekten hem Türkiye hem de Ödemişimiz için mühim biri çünkü. Aramızdan ayrılmış olsa bile kıymeti bilinmesi gerekiyor.
Atilla Mayda’nın vefatı üzerine TRT, kendi resmi sitesinden şöyle bir mesaj paylaşmış: “TRT ailesinin unutulmaz isimlerinden, vurmalı sazlar üstadı, orkestraların renkli siması Atilla Mayda, 24 Mart 2019 Pazar günü aramızdan ayrıldı. 1936 yılında İzmir-Ödemiş’te dünyaya gelen Atilla Mayda, 1963’te TRT Ankara Radyosu’nda ritim sanatçısı olarak çalışmaya başlamıştı. Komşuların radyo dinlemek için birbirlerinin evinde toplandığı radyonun altın çağında Türkiye’deki sayısız eve sazıyla konuk olan Atilla Mayda, sanatıyla olduğu kadar şahsiyetiyle de son derece seçkin bir beyefendiydi. Bir radyo geleneği olarak şef, solistler ve saz sanatçıları dinleyicilere sırayla takdim edilirken Atilla Mayda’nın isminin bir assolist edasıyla en son anons edilmesi tatlı bir adet olmuş, bu da sanatçının ismini hafızalara unutulmayacak biçimde kazımıştı.
Bir TRT emekçisi olarak hayatını çalıştığı kuruma adayan Atilla Mayda, yurtdışında da ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. THM ve TSM müdürlüklerinde geçen uzun yılların ardından 2001’de emekliye ayrıldı. Bir süredir rahatsız olan Atilla Mayda’nın vefat haberi, tüm TRT ailesini derinden üzmüştür. Büyük ustaya Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine sabır dileriz.”
Yaşıyorken pek kıymeti bilinmez mühim şahsiyetlerin. Göçüp gittiğinde herkes o şahsiyetten kalan anıları bağrına basar adeta. Şimdi düşünüyorum da Atilla Mayda ile ilgili paylaşımı görmesem belki de hiç araştırma hevesinde olmayacaktım. Halbuki ne kadar gurur verici dillere pelesenk olmuş bir ismin Ödemişli olduğunu bilmek. Sonradan Ödemişli olmuş biri olarak şahsen tarif edilemez bir gurur duydum. Ödemişliler olarak üstümüze düşen, Atilla Mayda’nın hatırasına sahip çıkıp adını yaşatmak diye düşünüyorum. Elimizden başka bir şey gelir mi bilmem ama herkes tarafından bilinen bir mekana ya da parka, ne bileyim bir kuruma ‘Atilla Mayda’ ismi verilse ne güzel olmaz mı?