Hafız Nesimi Gürses
Hafız Nesimi Gürses, 1890 senesinde Van’da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda hafız oldu. 2. Abdülhamid döneminde doğudan...
Hafız Nesimi Gürses, 1890 senesinde Van’da dünyaya geldi. Küçük yaşlarda hafız oldu. 2. Abdülhamid döneminde doğudan getirilerek eğitilen 200 Vanlı çocuk arasında o da vardı. İstanbul’da iyi bir eğitim ve devlet terbiyesi aldı. İstanbul’da Ramazan aylarında selatin camilerinde mukabeleler okudu. Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi’nde Kuran okumakla görevlendirildi. Ramazan aylarında II. Abdülhamid’in huzurunda Dolmabahçe Sarayı’nda mukabele okudu. İstiklal Savaşı yıllarında Fevzi Çakmak Paşa ile beraber, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın çadırında Kuran okudu. Milis yüzbaşısı olarak Hamidiye Alayları’na görevlendirildi. Doğuda baş gösteren Ermeni isyanlarını bastırmak için Kazım Karabekir’in birliklerine katıldı. Savaş esnasında yüzüne gelen bir şarapnel parçasıyla yaralandı ve gözlerini kaybetti.
Yıllar sonra İzmir’e döndü ve Kadifekale’nin eteklerinde Yeşildere semtine yerleşti. Kırk sene Ödemiş’te başhafızlık yaptı. İlk eşi, ‘Kürt Sait İsyanı’ sırasında onu terk etti ve babasıyla birlikte isyancıların yanında yer aldı. İkinci evliliğini Çerkez bir hanımla yaptı. Çerkez eşi için, “O benim bakan gözlerim oldu, Kuran’a hizmet eder gibi bana hizmet etti” demiştir.Hafız Nesimi Amca, 1968-70 yıllarından itibaren Ramazan aylarında irşad görevi için Ödemiş ve Kiraz’a gelmeye başlamıştır. Ödemiş’e geldiğinde Garibin Hanı’nda kalırdı. Daha sonraki yıllarda Güven ailesinin yanında kalmaya başlamıştır.
Kadir Gecesi’nden bir gün evvel Kiraz’a gelirdi. Kiraz’da Hacılar sülalesi tarafından yıllarca misafir edilmiştir. Yusuf Hoca’nın Hacılar (Yeni) Camii’nde göreve başladığı yıllarda Hafız Nesimi Amca, bir Ramazan günü yine Kiraz’a gelir fakat Hacı Ahmet Efendi tedavi için İstanbul’a gitmiştir. O yıl Hafız Nesimi Amca’yı Yusuf Hoca misafir eder. 1970 yılından itibaren de Hafız Nesimi Amca, Yusuf Kamer Hoca’nın evinde kalmaya başlamıştır.
Ben onu ortaokulu bitirip İzmir İmam Hatip Lisesi’ne başladığım yıllarda tanımıştım. 80 yaşlarında, kısaya yakın orta boylu ve esmerdi. Yüzünde yara izleri vardı ve âmâ idi. Ermeni isyanı sırasında yüzüne gelen bir şarapnel parçasıyla gözlerini kaybettiğini de bu yıllarda öğrenecektim. Sade ve temiz koyu renkli bir takım elbise içinde ton ton bir dedeydi Nesimi Amca. Bastonu, köstekli saati, ayağında kösele ayakkabısı ve başında takkesi ile hala o asil duruşu gözlerimin önündedir.
Yusuf Hoca, Hafız Nesimi Amca’yı en yakından tanıyan kişilerden birisidir. Yusuf Hoca’yı dinleyelim: “Ben, 1988 yılında emekli oldum. Hafız Nesimi Amca, 1969-70 yıllarında Kiraz’a gelmeye başladı. Hacılar Camii’nde yeni göreve başlamıştım. Onu Kiraz eşrafından Hacı Ahmet Niğde misafir ediyordu. Tarihini hatırlamıyorum, bir Ramazan ayında Hacı Ahmet Niğde İstanbul’a tedavi için gitmişti. Hacı Nesimi Amca’yı eve götürdüm ve misafir ettim. Onunla dostluğumuz böyle başladı ve 22 sene devam etti. Kiraz’dan her ayrılışında, ‘Oğlum, Allah (c.c.) seni Cemile kızıma, Cemile kızımı da sana bağışlasın. Eğer seneye gelemezsem ahirette görüşürüz’ derdi. Bizde misafir kaldığı bir gece yanına oturdum ve onu izledim. Sahura kadar ezbere üç cüz okur sonra da tesbîhata başlardı. Arada bir camsız saatini eliyle kontrol ederdi. Rahmetli eşim Cemile Hanım ona çok değer verir, onun istediği yemekleri yapardı. Onun rızasını ve duasını çok almıştır. Her ikisi de rahmetli oldu. Allah, rahmetiyle muamele eylesin, mekanları cennet olsun.”
Ramazan ayının son günlerinde Hafız Nesimi Amca, gür sesiyle İsabey Camii’nde müezzinlik yapar, teravih namazında kendine özgü kasideler okurdu. Yaşı kırkın üzerinde olanlar, Hafız Nesimi Amca’yı iyi hatırlar. Devletin verdiği gazilik maaşını kabul etmeyen bu yüce gönüllü insan, hayatının son yıllarında ailesini geçindirme derdine düşmüştür. Kiraz halkı, Ramazanda fitre ve zekatlarını ona verirdi.
II. Abdülhamid’in yadigarı, Kazım Karabekir’in silah arkadaşı Hafız Nesimi, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın takdirini de kazanmıştır. Bu değerli milis yüzbaşısını Kiraz halkı sahip çıkmış misafirperverliğini göstermiştir. Hafız Nesimi, 1988 yılında 98 yaşında İzmir’de vefat etmiştir.
Ramazan ayının bereketi üzerinize olsun. Ramazan ile müşerref olanlardan olalım inşallah. Selam ve muhabbetle, sağlıcakla kalınız.