Gıda Enflasyonunda Sıçrama Kapıda

Kuraklık, Verimi Düşürdü Evrensel gazetesi yazarı Özer Akdemir'in, çevre ve iklim ekonomisti Oğuz Tutal'ın araştırmalarından yaptığı...

Kuraklık, Verimi Düşürdü

Evrensel gazetesi yazarı Özer Akdemir’in, çevre ve iklim ekonomisti Oğuz Tutal’ın araştırmalarından yaptığı aktarmalara göre Türkiye’de en önemli 5 gıda üretim malzemesi(buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk ve çay) küresel iklim değişikliğinden payını şimdiden almış durumda. Araştırmaya göre önümüzdeki günlerde Türkiye’nin iklim değişikliğinden aldığı payın çok daha tehlikeli boyutlara ulaşacağı anlaşılıyor.

Pamuk üretimi topun ağzında

En büyük zararın pamuk üretiminde gözlendiğini kaydeden araştırmaya göre “Türkiye dünyanın en büyük yedinci pamuk üreticisi olmasına karşın yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar vererek dışarıdan pamuk alıyor”.

Zira pamuk üretiminin en yoğun olduğu bölgeler, iklim değişikliğinin de en yoğun olduğu bölgeler.

Fiyatlar Artacak

İklim etkileri sonucu buğday, ayçiçeği ve arpanın üretim alanlarının değişmesi gerektiğini belirten araştırmaya göre topraklardaki verimliliğin düşüşü gıda enflasyonunu arttırdıkça gıda ürünleri ithalatı perçinleniyor. Öte yandan Türkiye’de tarım alanı 50 yılda iki milyon hektar azalarak 16 milyon hektardan 14 milyon hektara geriledi. “Tutal’a göre Aralık 2022 itibarıyla gıda enflasyonunda Zimbabwe, Lübnan, Venezuela ve Arjantin’in ardından dünyada beşinci sırada olan Türkiye’de gıda fiyatlarında yeniden bir sıçrama yaşanabilir.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme