- Haberler
- Geleceğin bilim insanları bu fuarda
Geleceğin bilim insanları bu fuarda
Ödemiş'te 50. Yıl Ortaokulu'nda düzenlen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda ortaokul öğrencilerinin TÜBİTAK tarafından onaylanan projeleri okul...
Ödemiş’te 50. Yıl Ortaokulu’nda düzenlen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda ortaokul öğrencilerinin TÜBİTAK tarafından onaylanan projeleri okul bahçesinde sergilendi. Kimi öğrenciler geleneksel yalıtım malzemesi olan keçe ile ilgili farkındalık oluşturdu, kimi öğrenciler de değişen iklimin tarımsal üretime etkisine dikkat çekti.
Ödemiş 50. Yıl Ortaokulu’nda yaklaşık 6 aydır hazırlıkları devam eden TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 18 proje okul bahçesinde beğeniye sunuldu. Geleceğin bilim insanları hazırladıkları projelerle tarımdan, tüketime, enerji tasarrufundan, turizme kadar birçok alanda atılabilecek adımları anlattı.
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın açılışını Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yakup Çakır ile okul müdürü Hasan Boyraz yaptı. Gengörü ve beraberindekiler ortaokul öğrencilerinin öğretmenlerinin danışmanlığında hazırladıkları projeleri ilgiyle inceledi. Gengörü açılışta yaptığı konuşmada, öğrenci ve öğretmenleri gelecek adına umut veren çalışmalarından dolayı kutladı.
OKUL BAHÇESİNE KEÇEDEN YÖRÜK ÇADIRI KURULDU
Öğrenci velilerinin de ilgi gösterdiği 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı için okul bahçesine geleneksel yalıtım malzemesi “keçe” ile hazırlanmış “Yörük çadırı” kuruldu. Naz ve Sadettin Can Uygun kardeşlerin projesi olan “Keçe hakkında her şey” projesi çerçevesinde kepenek, minder ve süs eşyası gibi keçe malzemeler de sergilendi.
Öğrencilerden Naz Uygun, Türklerin Orta Asya’dan bu yana keçeden hiç vazgeçmediğini belirterek, keçenin yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğiyle gelişen teknolojiye rağmen halen gözde bir yalıtım malzemesi olduğunu anlattı. Uygun, keçe çadırların yılan, akrep gibi canlıları da uzak tutan bir yapıya sahip olduğunu hatırlattı.
DEĞİŞEN İKLİMİN TARIMA ETKİSİNİ ANLATTILAR
Bilim Fuarı’nda ilgi gören projelerden birisi de “Değişen iklimin tarım ürünlerine etkisi” adlı proje oldu. Proje yürütücüsü Sosyal Bilgiler öğretmeni Sinem Yılmaz Uygun, “İki öğrencimle birlikte değişen iklimin yöremizdeki ürünlere etkisini anlatan bir proje gerçekleştirdik. İklim koşullarının değişmesinin tarım ürünlerini etkilerini gözlemliyorduk zaten. Bunu analizlerle ortaya koymaya çalıştık. Öncelikle Tarım İlçe Müdürlüğü’nü ziyaret ettik, yetkililerle görüştük. Daha sonra kırsal mahallelerdeki üreticilere ulaştık. Onların fikirlerini aldık. Meteorolojik verilerle analizimizi destekledik. Çiftçilerimizin ve ürünlerimizin değişen iklimden etkilendiğini gördük. Küçük Menderes Havzası çok önemli bir üretim merkezi. Eğer önlem alınmazsa birçok tarım ürününün sonunun geleceğini tespit ettik. İncirde zeytinde problem var. Son yıllarda verimde düşüş söz konusu. Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı” dedi.
“DOĞA BİLİMCİ OLMAK İSTİYORUM”
Projede görev alan 6. Sınıf öğrencisi Ayşe Çiğdem Polat, “Yöremizde meyve ve sebze bolca yetişiyor. İklim koşullarının değişmesinin meyve ve sebzelere etkisi var. Biz de bunu proje haline getirdik. Değişen iklim koşullarından bahsederken yaz mevsiminde kış koşullarının yaşanması, kış mevsiminde de yaz günlerinin görülmesini anlatıyoruz. Kış aylarında baharmış gibi ağaçlar çiçek açıyor. Ağaçların çiçekleri donunca verim de alınamıyor. Bununla ilgili Üçkonak köyüne, Bademli Kooperatifi’ne, Tarım Müdürlüğü’ne gidip röportajlar yaptık. Cumartesi Pazarı’nda da pazarcılarla bu konuyu konuştuk ve rapor hazırladık. Projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi, gururluyuz. Büyüyünce doğa bilimci olmak istiyorum” diye konuştu.
Projeyi arkadaşıyla birlikte hazırlayan 6. sınıf öğrencisi İclal Kocaman da “Üreticilerle görüştük, sorunlarını dinledik. Üreticiler devletten bu konuda daha fazla bilgilendirme ve yönlendirme yapılmasını ve üreticinin maddi yönden daha fazla desteklenmesini istiyor” dedi.
Başar Uçar