Geçmişi Osmanlı Dönemi'ne dayanıyor

Bayındır İlçesinde geçtiğimiz yıllarda bazı bölümlerinin restorasyonu yapılan tarihi Hacı Sinan Camii sütun başlıklarının Lidyalılar dönemine...

Bayındır İlçesinde geçtiğimiz yıllarda bazı bölümlerinin restorasyonu yapılan tarihi Hacı Sinan Camii sütun başlıklarının Lidyalılar dönemine kadar uzandığı söyleniyor.

Cami Osmanlı dönemi eseridir. H 950 / M 1544 yılında Hacı Sinan tarafından yapılmıştır. Güneydoğuda yer alan medrese ve batısında yer alan hamam ile birlikte bir külliye olarak inşa edilmiştir. Ortada üç kubbeli ana mekan, yanlarda üç kubbeli yan kanatlar olarak inşa edilmiştir. Ana orta mekanda kadınlar mahfili yer alır. Taban tuğla döşelidir. Giriş kuzey tarafta bulunan son cemaat yerinden sağlanır. Son cemaat yeri harim kısmının kuzeyinde yer alıp beş bölümlüdür. Her bölümün üstü sekizgen kasnak üzerine oturan kubbeyle örtülüdür. Kubbeler dıştan kurşun ile kaplıdır. Kubbelere geçişlerde pandantifler kullanılmıştır. Son cemaat yeri girişin sağında ve solunda yükseltilmiştir. Harim duvarında mukarnas kavsaralı bir mihrap yer alır. Son cemaat yerinin etrafı demir parmaklıklarla çevrili olup, tabanı tuğla döşelidir. Minare harimin kuzeybatı köşesinde yer alır. Silindirik gövdeli ve üzeri külahlı olan minarenin şerefe altı da mukarnaslıdır. Ayrıca caminin avlusunda şadırvan ve üzeri alaturka kiremit kaplı kırma çatılı iki katlı mekanlar yer alır. Cami, mahallesinde bulunan medrese cami ile beraber Osmanlı dönemi eseridir. Hacı Sinan Camii’ne bağlı olarak yapılan medrese, dörder bölmeli olarak iki adet yapılmıştır. On altı kubbesi vardır. Sonradan aş evi olarak da kullanılmıştır. Medresenin avlusunda bulunan sütun başlıklarının Lidyalılardan kaldığı sanılmaktadır.

Ayşe Mingir

Bakmadan Geçme