Geçmeyen öksürük
Bugünlerde birçok insan öksürüyor, kimi kesik kesik, kimi gıcık şeklinde, kimi kusarcasına, kimi idrar kaçırırcasına, kimi...
Bugünlerde birçok insan öksürüyor, kimi kesik kesik, kimi gıcık şeklinde, kimi kusarcasına, kimi idrar kaçırırcasına, kimi boğulurcasına, kimi balgamlı, kimi kanlı, kimi sessiz sakin. Öksürük denince ilk başta elbette solunum yolları hastalıkları akla gelir. Astım, bronşit, farenjit, sinüzit, larenjit, grip, zatürree, tüberküloz vb olabilir ancak, her hastalıkta öksürüğün farklı özellikleri vardır. Dikkatli bir doktor hastayı görmeden, öksürüğün tipinden hastalığın ne olduğunu dahi anlayabilir. Hani, hastalar bazen ‘Doktor beni muayene bile etmeden ilaç yazdı’ diye dertlenirler ya, hiç üzülmesinler bunlar öksürüklerinin tipinden doğru tanı konmuş hastalar olabilirler. Çoğunlukla, göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkar ve 3 grupta toplanır.
– Kuru öksürük: Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsız yani kuru öksürüktür.
– Nöbet şeklinde gelen öksürük: Bu öksürük, boğmaca, gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Balgam az görülür.
– Balgamlı öksürük: Bu öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya akciğer enfeksiyonunun bir işareti olabilir.
Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi gereken bir durumdur ve değişik hastalıklarda değişik özellikler gösterebilir. Öksürük genel olarak 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenen bir rahatsızlıktır hatta bir reflekstir. Fakat her öksürük geçmeyebilir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonuna bağlı kuru öksürükler uzun süre geçmeyerek rahatsız edici olabilir.
Peki geçmeyen öksürük neden olur, neyin belirtisidir?
1.Soğuk algınlığı hastalıkları
2.Üst solunum yolu enfeksiyonları
3.Bulunan ortamın kuru ve nemsiz olması
4.Sigara içmek
5.Geniz akıntıları
Geçmek bilmeyen öksürükler önemli hastalıkların habercisidir. Eğer sizde de geçmeyen öksürük sorunu varsa şu hastalıklar mutlaka araştırılması gerekir.
1.Asit reflüsü, gastrit, mide sorunları
2.Saman alerjisi gibi alerjiler
3.Üst solunum yolu enfeksiyonları
4.Astım, Bronşit, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Akciğer kanseri
5.Tabii ki sigara içmek en önemli ve sık görülen bir öksürme nedenidir.
Sadece hastalıklar değil ev içi ortamı da insanlarda öksürüğe yol açabilir. Eğer evden çıktıktan birkaç saat sonra belirtiler hafifliyor ve yeniden eve dönüldüğünde başlıyorsa evin içindeki havada tahriş edici maddeler bulunduğundan kuşkulanmak gerekir. Ev içindeki havanın kalitesini değerlendirmek gerekir. Öncelikle alerjik maddeleri ortamdan uzaklaştırmak (yün halı, deterjan ,kimyasallar) ve bol sıvı almak gerekir. Solunum yollarındaki salgılar ne kadar yapışkansa atılmaları o kadar güçleşir. Bol sıvı alındığında bu sıvıların yapışkanlığı azalır ve kolay atılır. Ayrıca nemli hava solumak veya odadaki havanın nemlendirilmesi mukus salgılarını yumuşatır. Genelde virüslerin yol açtığı nezle gibi enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. İçinde birkaç farklı etkin madde içeren öksürük şuruplarının kontrolsüzce kullanılması yanlıştır. Bazen öksürük refleksinin bu ilaçlarla baskılanması, solunum yollarının doğal temizlenme mekanizmasını engelleyerek durumu kötüleştirebilir. Bakterilerin neden olduğu zatürree gibi hastalıklarda antibiyotikler, öksürük kesiciler mutlaka doktor denetiminde kullanılması gerekir. Tabii halk arasında kullanılan farklı pek çok çay da kullanılabilir.
Sonsöz; Öksürük gerekli bir refleks ve habercidir. Bu haberciyi göz ardı etmeden 3 haftayı geçen öksürüklerde mutlaka doktor muayenesi yapılması şarttır.
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın…
Bakmadan Geçme





