Gastrit ve beslenme
Gastrit, midenin iç yüzeyinin iltihaplanmasıdır. İki türde olabilir. Bunlardan birincisi ani başlayan akut, diğeri ise süregelen...
Gastrit, midenin iç yüzeyinin iltihaplanmasıdır. İki türde olabilir. Bunlardan birincisi ani başlayan akut, diğeri ise süregelen kronik halidir. Günümüz beslenmesi ve besin tercihlerine bağlı olarak akut gastrit, her yaşta görülebilmektedir. Akut durumda bazı yiyeceklere bir süre dikkat etmek gerekirken kronik durumda belli yiyeceklerin ömür boyu beslenmeden çıkarılması gerekir.
Gastritin değişken sebepleri vardır: Sigara, alkol, çay, kahve, asitli içecekler, yoğun baharat tüketimi, özellikle acı gibi tüketim alışkanlıkları ile ortaya çıkabildiği gibi bazı ilaçların kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar, besin zehirlenmeleri, bazı viral enfeksiyonlar ve kontrolsüz yoğun stres de akut gastrite neden olabilmektedir.
Belirtileri genellikle midede yanma, bulantı hissi, ağrı, midede doluluk gibidir.
Gastritte tıbbi beslenme tedavisi çok büyük önem taşımaktadır.
Kişiler:
Yemekleri az az, sık sık (mideyi çok uzun süre aç bırakmayacak şekilde) ve düzenli olarak tüketmeli,
Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek-içeceklerle mideyi uyaracak şeyleri tüketmemeli, tüketilecekse öncesinde mutlaka mideye bir şeyler göndermeli,
Yavaş yavaş, iyi çiğneyerek tüketmeli,
Hazımsızlık yapan yiyecekleri yememeli,
Şeker hastalığı yok ise güne bir tatlı kaşığı balı ılık suya karıştırıp içerek başlayabilir.
Kızartma-kavurma, yoğun baharatlı etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmalı,
Kepekli, esmer ekmekleri bu süreçte tüketmemeli,
Şişkinlik yapabilecek bütün kuru baklagiller, bulgur gibi besinleri bu süreçte tüketmemeli,
Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbaları tüketmemeli,
Ekşi ve kabuklu meyve tüketmemeli, kabuklarını soyarak komposto gibi de tüketebilir.
Sindirimi zor ve yüksek yağ içeren tahin, tahin helvası, yağ oranı yüksek ve mideyi uyaran kakao içeren her şey, çikolata ve çikolatalı pastalardan uzak durmalı,
Koyu çay, alkol, kahve, kızartmalar, baharat, ketçap, hardal, kuruyemiş tüketimini mümkün oldukça kısıtlamalı, illa çay tüketilecekse açık tercih edilmeli, günde 2-3 bardağı geçmemeli,
Asitli hiçbir içecek tüketmemeli,
Sigara, alkolden uzak durmalıdır.
Gastrit tedavisinde amaç, midenin onarılmasına ve iyileşmesine dengeli beslenme ile destek olmak ve aynı zamanda tekrar uyaracak besinleri beslenmeden çıkarmaktır. Bu sebeple size iyi gelmeyen, hazımsızlık yaratan, şişkinlik hissi, mide bulantısı, karın ağrısı yaratan yiyecekleri de beslenmenizden çıkarın. Midenizin dinlenmesi, onarılması, kendini toparlaması için ağzınıza aldığınız her lokma çok önemlidir.
Genel olarak toparlayacak olursak: Aşırı yağlı, aşırı baharatlı, aşırı ağır yiyeceklerden kaçının. Hastalık döneminde ara öğünlerinizde bağışıklık desteği için C vitamini kaynağı meyvelerden faydalanın.
Bakmadan Geçme




