Fuar bahane gezi şahane
Boru trampet takımı Bugün trampet sesleri ile uyandım… Trampetler ‘on para ver’ diye taptapatap vuruyor, Borular...
Boru trampet takımı
Bugün trampet sesleri ile uyandım…
Trampetler ‘on para ver’ diye taptapatap vuruyor,
Borular ‘egemenlik kayıtsız şartsız…’ diye ötüyordu…
Çocuklar korsan gösteri yapıyor sandım…
Sokakları adımlarken çocuklar, neşe doldu içim…
“Neşe doluyor insan… “
Ah hep böyle ötse borular…
Böyle vursa trampetler…
Ve istismar edilmese çocuklar,
Ve çalınmasa trampetçilerin gelecekleri…
Bugün 23 Nisan…
Neşe dolsa hep insan.. .
23 Nisan 2016 tarihinde yazmışım bu dizeleri. En çok da “Ve çalınmasa trampetçilerin gelecekleri… “ dizesini sevdim. Eğitimin önemsendiği, eğitimli insanın iş bulmakta zorlanmadığı ve bilimsel araştırma yapanın önünün açıldığı bir ülkeyi kim istemez ki? Ve hemen hepimizin en önemli amaçları arasında değil midir çocuklarımızın geleceği? “Hadi biz yükümüzü almışız da bari çocuklarımız daha güzel bir dünyada yaşasalar!” demez miyiz?
Geçtiğimiz hafta İzmir’de kitap fuarı vardı. Fuarlar, hem ucuz hey de yeni kitapların görücüye çıktıkları etkinliklerdir. Böyle olunca da okulumuzdan bir grup ‘kitap dostu’ ile fuara gidelim istedik.
Hem fuarı ziyaret edelim hem de gitmişken şöyle bir İzmir turu yapalım dedik. Geçtiğimiz hafta perşembe günü 46 kişilik ekibimizle saat 08.30’da çıktık yola. Nazarköy’de bir mola verip kahvaltı yapalım da istedik.
Biliyorsunuz Nazarköy, adından sık sık söz ettiren Kemalpaşa bağlı bir köydür. Torbalı’dan sonra Kemalpaşa’ya saptığınızda Kemalpaşa’dan üç kilometre önce.
Bir gezi yazısında rastladım:
“Nazarköy’ün eski adı Kurudere imiş. 60 yıldan fazladır boncuk atölyeleri ve boncuktan geçimini sağlarmış. Ama köyün kaderi, bundan dört sene önce girişimci bir muhtar tarafından değişmiş. Emekli olduktan sonra karısının ısrarı ile bu köye yerleşen Mehmet Yiğit, köyün muhtarı olmuş ve köylülerle birlikte değişimi başlatmış. İlk iş, köyün adını değiştirtip Nazar Köy yaptırmış.. Sonrasında Esnaf Kooperatifi kurmuş ve küçük ahşap satış stantları, dört seneden beri organizasyonunu yaptığı Boncuk Festivali, tüm yurtta katıldıkları fuarlar sayesinde küçük köyün kaderi değişmiş. Şimdi ki durumdan çok memnunlar, tüm yurt ve dünyada tanınıyor boncukları.”
Lafı hiç uzatmadan söyleyeceğim: Hiç de beklediğim gibi bir köyle karşılaşmadım. Belki hafta sonları biraz kalabalık oluyordur ama hem ıssızdı hem de basında okuduğum kadar bir olağanüstülüğe rastlamadım. Eğer özel aracınızla Bornova tarafına gidecekseniz, şöyle bir uğrayabilirsiniz.
Bizim Birgimizin yanında devede kulak!
Oradan çıktık yeniden yola ve Mavişehir. Ve Karşıyaka. Belki dedik, İzmir’in o tarafına hiç gitmeyen öğrencilerimiz vardır. İyi ki de dolanmışız.
Yarım saatlik bir molanın ardından ver elini fuar alanı: “Üç saatlik zamanınız var; fuar dışına çıkmak yok!”
Kitap fuarı, oldukça kalabalık idi. Zaman ve para olmalı; çok almalı ve çok okumalı.
Zamanın bitiminde toplanma alanında buluştuğumuzda, “Şu kadar kitap aldım” diyen de vardı, hemen kenardaki lunapark alanına uğrayıp, “Kamikazeye şu kadar bindim” diyen de…
Ardından Gaziemir Optimum. Karın doyurma, ihtiyaç ve dinlenme dedikten sonra olmazsa olmazımız Arıkbaşı. Şarkılar türkülerle Ödemiş.
Gezmek ve görmek güzel ama riskleri, kısıtlı imkanlar ve prosedür yorabiliyor öğretmenleri.
Dönüşte üç beş öğrenci “Öğretmenim çok güzel bir gezi oldu; teşekkür ederiz” dediğinde yorgunluk unutuluyor.
Öğretmenlik, sadece derste olmuyor. Eğitimde ödüllendirme eksik kalmamalı. Sadece eğitimde mi?
Ödüllendirme ve cezalandırma hakkıyla yapılmalı. Ve denetim…
**
Liselere giriş için sınav başvuruları sona erdi. Ortaokul rehberlik öğretmenleri bile tam olarak süreç nasıl işleyecek bilgi sahibi değil. Velilerin itirazları var. Ödemiş’te Ticaret Odası Anadolu Lisesi’nin sınavla öğrenci alan okullar arasına alınmayışı, haklı olarak tepki topladı.
İmam Hatip Liseleri normalde zor öğrenci bulurken Ödemiş’te sınavla öğrenci alan iki okul arasına girdi. Diğeri Fen Lisesi.
Ortaokul sonda öğrencisi bulunan veliler merakta: Nitelikli Fen Lisesi’ni kazanamayan Ödemiş’teki başarılı öğrenciler, ‘mecburen’ İmam Hatip Lisesi’ne mi yönlendirilecek? ‘Niteliksiz’ okullara hangi öğrencilerin kayıtları yapılacak?
Ortaokullardaki rehberlik öğretmeni arkadaşların belirttiğine göre kılavuzda belirsizlikler var.
TEOG kalktı deniliyordu, binlerce öğrenci ‘nitelikli’ okulda eğitim görebilmek için başvuru yapmış.
Giremeyenler özele mi yönelecek!
Bekleyip göreceğiz…
Bakmadan Geçme





