Fobiler hakkında doğru sanılan beş yanlış

Fobiler hakkındaki bilgilerinizi sınamaya ne dersiniz? Gelin fobiler hakkında doğru ve yanlış inançları inceleyelim. 1. yanlış...

Fobiler hakkındaki bilgilerinizi sınamaya ne dersiniz? Gelin fobiler hakkında doğru ve yanlış inançları inceleyelim.

1. yanlış inanç: Eğer bir fobiniz varsa bu iyileşmez

Aslında her fobi, bir klinisyenin rehberliğinde tedavi edilebilir. Bilişsel davranışçı terapi veya EMDR terapisi gibi çeşitli başarılı yaklaşımlar vardır. Spesifik fobi tedavisi, bazı durumlarda birkaç seans kadar kısa olabilir.

2. yanlış inanç: Fobiler, sadece abartılmış korkulardır

Fobiler, abartılmış basit korkular değildir. Sıradan bir korkuyla yüzleşmek bireysel olabilir ancak bir fobiyle başarılı bir şekilde yüzleşmek, genellikle bir klinik psikologun yardımını gerektirir.

3. yanlış inanç: Fobiler, derin köklü kişilik özellikleridir

Bu efsaneye yanlışlıkla inananlar, fobilerin üstesinden gelemeyeceğinizi düşünürler ancak bilinenin aksine hem kısa hem de uzun vadeli fobi tedavisinin başarı oranı çok yüksektir.

4. yanlış inanç: Tüm fobiler genetiktir

Bu inanışın doğru tarafları da mevcuttur; bazı araştırmalara göre fobisi olanların birinci derece akrabalarının fobi geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bazı fobiler genetikle aktarılırken bazıları ise çevresel koşullar ile oluşur.

5. yanlış inanç: Çocuklar, ebeveyn fobilerini otomatik olarak geliştirir

Bir veya iki ebeveynin de fobisinin olması, çocuğun bu fobiye sahip olma riskini arttırır fakat kesin olarak belirlemez. Bir yabancının merdivenlerden aşağı düştüğünü veya bir filmdeki birine talihsiz bir şey olduğunu görmek gibi başkalarının kötü bir deneyime sahip olduklarını izleyerek de bir fobi geliştirebilirsiniz.

Umarım bu haftaki yazımı beğenmişsinizdir. Sizlerin de herhangi bir sorusu olduğunda [email protected] ve instagram/psikologfirataslan adresleri üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

Bakmadan Geçme