• Haberler
  • FİRMANIN İŞLETME RUHSATI DA YOKMUŞ!

FİRMANIN İŞLETME RUHSATI DA YOKMUŞ!

 Ödemiş&rsquoin Gölcük beldesi sınırları içinde altın aramak ve çıkarmak için faaliyete geçen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.´nin...

 Ödemiş’in Gölcük beldesi sınırları içinde altın aramak ve çıkarmak için faaliyete geçen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.´nin Gölcük´te maden işletme ruhsatı dahi almadığı ortaya çıktı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ödemiş Baro Temsilcisi Avukat Erdem Boyacı, ÇED başvurusu yapan şirketin işletme ruhsatı olmadığını öğrendiklerini belirterek, bunun bir hukuk skandalı olduğunu söyledi.

SADECE TALEP VARMIŞ

Boyacı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğü´nden gelen cevabi yazı ile Koza Altın İşletmeleri A.Ş.´nin Ödemiş Gölcük Mahallesinde iki adet arama ruhsatlı alan için işletme ruhsat talebinde bulunduğunu, ancak bu talep ile ilgili Bakanlık ve Genel Müdürlüğün değerlendirmesinin henüz sonuçlanmamış olduğunu öğrendiklerini belirterek “Bundan önce de İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nün cevabi yazısına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´na sunulan ÇED başvuru dosyasının uygun bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı kamuoyuna duyurulmuş ancak projenin süreci, iptal/iade talebi nedeniyle Bakanlık tarafından durdurulduğu söylenmişti” dedi.

Ortaya çıkan sonucun yöre için olumlu ve geçici iki sonuç doğurduğunu bu iki hukuksal sürecin birbiri ile çeliştiğini belirten Boyacı daha sonra şunları kaydetti:

İZİNLER EKSİK

 “Geçerli bir arama ruhsatına dayanarak işletme ruhsatı alınmadan Maden Kanununun 7. maddesindeki izinlerin alınması doğrultusunda işleme başlanamaz Yani işletme ruhsatı alınması bu izinlere başvurunun ön şartıdır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´ndan işletme ruhsatı alınmadan Maden Kanunu 7. maddesindeki izinlerden olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nasıl uygun bulunduğunu anlayamıyoruz.

Ancak bu başvurunun iptal/iade talebi nedeniyle şu an için durdurulmuş olması nedeniyle, uygun bulunan ÇED başvuru dosyasının yasal şartlara uygun olmadığının tespit, iptal ve durdurulmasının mahkemeden dava yoluyla istenmesinde bu aşamada hukuksal yarar bulunmadığını biliyoruz.”

YÖRE İNSANI TEDİRGİN OLDU

“Ortada henüz işletme ruhsatı da bulunmadığı için olmayan ruhsatın iptali de istenemez. Ancak ÇED başvurusunun kamuoyuna duyurulması nedeni ile binlerce yöre insanı gelecekleri için tedirginliğe düşmüştür. Buna ne idarenin ne de ticari kaygılar ile hareket eden şirketin hakkı yoktur. Bu aşamada henüz süreç ne yazık ki tamamen noktalanmış değildir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğü’nün oluşturacağı heyet ile yaptıracağı saha incelemesi sonucu olumlu görüş vermeyeceklerine inanıyoruz.”

DAVA HAKKI SAKLI

“Bir an için, bakanlıkça işletme ruhsatı verilmesi durumunda, olası maden ocağından olumsuz etkilenecek, herhangi bir olumsuzluk karşısında tetikte bekleyen yüzlerce yöre insanımızın, öncelikle bu ruhsatın iptali için dava açabilecektir. iktidar ve devlet organlarının hukuksal süreçlere dikkat ederek ticari kar yerine; yöre insanının tarım, hayvancılık, tarih, doğa ve kültürünü tercih edeceğine inanıyoruz”

YOKLAMA MI ÇEKİLDİ!

“Güreşte taraflar birbirine önce yoklama çekerler. ‘Acaba işletme ruhsatı dahi almadan ÇED süreci kamuoyuna sunularak yoklama mı çekildi?’ sorusu ister istemez akıllara geliyor ama bu sayede efeler diyarı Küçük Menderes insanının, tarih-kültür ve doğa katliamına karşı tek yürek tek ses olan duyarlılığı bir kez daha ortaya çıkmıştır”

ÇED SÜRECİ DURDURULMUŞTU

Koza Altın A.Ş. tarafından başlatılan ÇED süreci üzerine, Ödemiş-Gölcük Mahalle Muhtarı ve sivil toplum kuruluşları ile ilçede örgütlü bulunan siyasi parti üyelerinin dünyanın en önemli 3 ovasından biri olan gösterilen Küçük Menderes Ovası’nda, altın madeni işletilmesine karşı harekete geçmiş, yöre halkından bin beş yüzü aşkın imza toplanmış ve şirketin talebi üzerine ÇED süreci durdurulmuş idi. 

Bakmadan Geçme