Festival mi panayır mı!

Türkiye'de ilgi çekmenin birçok yöntemi var. Eskiden köy ve belde meydanlarına satıcılar gelir, satıştan önce de...

Türkiye’de ilgi çekmenin birçok yöntemi var.

Eskiden köy ve belde meydanlarına satıcılar gelir, satıştan önce de halkın ilgisini çekebilecek yılan ve benzeri hayvanlarla çevredekileri toplamaya çalışırlardı.

Şimdi TV’lerde ‘son dakika’ ve ‘şok şok’ gibi janjanlı kelime veya cümlelerle ilgi uyandırmaya çalışılıyor. Ya da ‘O kadın itiraf etti’ gibi il çekici başlıklar kullanılıyor. Haberin devamını okuyorsunuz, bomboş!

Türkiye’de düzenlenen fuar, festival, panayır ve alışveriş günleri gibi etkinlikler de ilgi uyandırmak ya da tüketim sektörünü canlandırmak amacıyla yapılan etkinlikler arasında sayılabilir.

Ben, ekonomi yönetiminden anlamam ama ekonominin temelinde üretimin yattığını söyleyebilirim. Bir şey satın alabilmeniz için paranızın olması gerekir. Para sahibi olabilmek için de bir şeyler üretmeniz… Tüketim ekonomisi, bir yere kadar gidebilir. Para (değer) alımı satımı da öyle.

Turizm için bacasız fabrika derler. Parası olanların gelip eğlenmeleri ve dinlenmelerini sağlarken hizmet sektörü ortaya çıkar. Turizm, hem ekonomik hem de kültürel bir sektördür.

Bu açıdan Ödemiş ve çevresi, hem tarım üretimi hem de turistik özellikleri açısından varlıklı bir bölgedir… Varlıklı bölge ama bu zenginliklerin de en iyi şekilde tanıtımının yapılması gerekir.

Yani ürün pazarlarının kurulması gerekir. Örneğin bezelye ve erik, Ödemiş’in her yerinde yetiştirilebilir ama bu işin pazarlama merkezi Kaymakçı’dır.

Fuar, festival, panayır ve alışveriş günleri, anlam bakımından birbirine uzak değildir. Aksine birbirini tamamlayan sözcüklerdir; eğlence de vardır satış da…

Bunların birbirine karıştırılmaması, öte yandan yerli yerine oturtularak kalıcı hale gelmesinin sağlanması gerekir.

Örneğin, geçtiğimiz hafta yapılan ‘Ayakkabı Alışveriş Günleri’ bence festival değildi.

Oldukça ilgi gördüğünü düşündüğüm etkinlikle Ödemiş’teki ayakkabı sektörünün elde kalan ‘görülmemiş’ malı ‘görünür’ kılarak elden çıkardığını düşünüyorum. Bu tür alışveriş günlerinin mevsim sonlarında yapılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Bence bu etkinlik, daha sonraki yıllar için belli bir tarihe sabitlenmeli ve Akbank ile tarihi Arasta arasında kalan Lozan Meydanı’na kaydırılmalı.

Festival eğlence, fuar da yeni mal tanıtımı amacıyla yapılır.

Örneğin Bademli Kiraz Festivali, hem eğlence hem de tanıtım amaçlıdır. Birgi İncir Festivali de öyle.

Fidan ve Süs Bitkileri Fuarı da Ödemiş’te üretilen bitkilerin tanıtımı amacıyla yapılır. Türkiye’nin dört bir yanından tüketiciler, Ödemiş’e gelir ve bütün bitkileri aynı alanda görme imkanı bulur. Eğlencesi yoktur.

Biliyorsunuz bölgemizde kestane ve barbunya festivalleri de yapılıyor. Buna zeytin ve ceviz de eklenebilir. Ben, bu festivallerin üstünde biraz kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum.

Örneğin, “Bu festivaller köylerde değil de Ödemiş’te yapılabilir mi? Yapılırsa getirisi ve götürüsü ne olur hesaplanmalı” diyorum çünkü Kemer ve Hamamköy gibi mahallelere dışarıdan insan çekmek çok zor. Bunun yerine Ödemiş Fuar Alanı’nda yapılsa daha yararlı olur düşüncesindeyim. Hem de hasat öncesi yani pazarlamanın en önemli olduğu günlerde. Manisa’dan, Aydın’dan, İzmir’den insanlar kestane, ceviz ve barbunya falan almaya gelseler. Gelmişken de Ödemiş’i şöyle bir turlasalar.

Bu amaçla fuar alanımızda büyük ve küçük ölçekli fuarlar için düzenlemeler yapılabilir.

Bozdağ’da kış veya kayak festivali olabilir örneğin. Tabi önce oralarda kalacak yer sorununu çözmek ve kayak tesislerini hizmete açmak gerekir.

Bugün de (29 Şubat Cumartesi) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kış turizmini desteklemek için düzenlediği ‘365+1’ kış festivali varmış. Festival, Gölcük Yaylası’nda.

Kış bitti bitiyor, bahar geldi ama ‘365+1 Kış Festivali’ de adını altı saatlik artık zaman dilimlerinin takvime dört yılda bir 29 Şubat olarak eklenen günden alıyormuş. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde ünlü sanatçı Metin Arolat da sahne alacakmış. Festival saat 12.00’de başlayacak, gün boyunca da etkinlikler yapılacakmış.

Etkinlik için Konak Atatürk Kültür Merkezi, Karşıyaka İskele, Bornova Metro çıkışı ve Üçkuyular İskele noktalarından 09.30 ve 10.00’da ücretsiz servis kaldırılacakmış. Ödemiş Belediyesi de kentten festivale katılmak isteyen vatandaşlar için 10.30’da Salı Pazarı’ndan servis kaldıracakmış.

Dünya dönüyor. Kimi zaman yanıyor kimi zaman da sallanıyor. Dünya dönmeye, insanlar çalışmaya ve eğlenmeye devam edecekler. Bir yanda ölüme üzülürken diğer yanda düğüne eşlik etmeye çalışacağız.

Hayat devam ediyor.

Not: Bu yazının yazılmasından sonra İdlib’de meydana gelen saldırı sonucunda çok sayıda askerimizin hayatını kaybettiğini öğrendik. Bu nedenle yazımın konusu olan Gölcük’teki etkinlik de iptal edildi. Suriye’de hayatını kaybeden askerlerimize rahmet diler, yaralı olanlara acil şifalar dilerim. Ailelere ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum.

Bakmadan Geçme