- Haberler
- Ev alırken bunlara dikkat!
Ev alırken bunlara dikkat!
İnşaat sektöründe tüm ülkede olduğu gibi Ödemiş'te de çok hızlı bir büyüme yaşanırken son günlerde bazı...
İnşaat sektöründe tüm ülkede olduğu gibi Ödemiş’te de çok hızlı bir büyüme yaşanırken son günlerde bazı inşaat firması sahiplerinin peşin parayı aldıktan sonra aniden kaybolmasıyla mağduriyetler yaşanıyor. Ev hayali kurup mağdur olan insanlar, soluğu adliyede alıyor.
Sektördeki büyümenin birtakım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilci Başkanı Ufuk Aykol, “Son üç yıl içeresinde Ödemiş’te inşaat sektöründe inanılmaz bir patlama oldu. İlçedeki mevcut müteahhitlerimizin yanı sıra Ödemiş dışından çok sayıda müteahhidin de buraya inşaat yapmak üzere geldiğini görüyoruz. Bunun altında yatan önemli sebeplerden biri de Ödemiş‘teki daire fiyatlarının yüksek olması ve bu yüksek fiyatlarla çok fazla kar elde edilebilineceği düşüncesidir. Bunun yanında Ödemiş‘teki arsa bedellerinin çok yüksek olduğunu da hiç göz önüne almadılar. Depo, işçilik vb. maliyetlerin diğer yerlere göre daha fazla olduğunu, özellikle arsa paylarının yüksek olduğunu göz ardı ederek Ödemiş’e geldiler. Burada altın yumurtlayan tavuk vardı da Ödemişliler bunu bilmiyor muydu?
“Fazla kar olmadığını görüyorlar”
Dışarıdaki müteahhitler, buraya geldikten sonrada şapkayı önüne koyup normalden fazla kar elde edilmediğini gördüler. Bu arada ülkede yaşanan ekonomik bir kriz var. İnşaat sektörü dışında hareketli bir başka sektör de yok. Şu an tamamen yol yapımı, bina yapımı, iş yeri yapımı… Ödemiş’te ekonomimiz, neredeyse tamamen inşaata dayalı olarak ilerliyor. İlçede şu an 400’e yakın müteahhit olduğu söyleniyor. Biz, 170 civarında kayıtlı müteahhit saydık ama 400’e yakın olduğu belirtiliyor.
“İyice araştırılıp öyle karar verilmeli”
Tüketicilerin işi tabii ki zor. Hem arsalarını kat karşılığı verirken hem de daire satın alırken çok iyi araştırma yapmaları ve sorgulamaları gerekiyor. Ödemiş’te bu bilgilere ulaşmaları çok da zor değil, mutlaka danışabilecekleri yerler var. Araba alırken bile en az 50 tane soru soruyoruz ama ev alırken sadece ‘Kaç metrekare?’ diye soruyoruz. İnşaatın kalitesini, inşaatı yapan kişinin kimliğini, ekonomik yapısını araştırmadan ev almaya kalkıyoruz. Bu şekilde olmamalı. İnsanlar yıllarca biriktirip yaşamlarını sürdürecekleri bir yer satın alıyorlar. Bu, çok değerli bir para. O yüzden insanlar, bu konuda daha hassas olup çok iyi bir sorgulama yapmalılar. Bir dairenin birden fazla kişiye satılması da ayrı bir suç teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
Yönetmelik uyarısı
Son günlerde ev sahibi olmak isteyen bazı kişilerin verdikleri peşinatın ardından sıkıntılar yaşadıkları şeklinde duyumlar aldıklarını dile getiren Başkan Aykol, “Vatandaşlar, yeni ev alırken banka teminatı gibi bir güvence alıp peşinatlarını en azından bu şekilde vermeliler. Bu, insanların hayatlarında yapabilecekleri belki de en büyük yatırım. O yüzden çok ciddi bir araştırma sonucunda bu alışverişleri yapmalılar. Yılbaşında yapı denetim yasası ve otopark yönetmeliği değişiyor. Hakkıyla yapabilecek insanlara bu işleri vermek lazım, o kişilerden dire almak lazım. İnşaat işi, sürümden kazanılan bir iş değildir. Kaliteden kazanılır” dedi.
Haber: Turgay KONURALP
Bakmadan Geçme





