“Enfekte sayısı artarsa yeni varyant çıkabilir”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs vakalarındaki artışı değerlendiren Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayhan, maske ve mesafe uyarısı yaptı. Ayhan, enfekte sayısının artması halinde yeni varyantların çıkabileceği riskine dikkat çekti.

Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden Koronavirüs salgınında zorlu süreç geride kalırken tedbirlerin kaldırılmasıyla birlikte vakalar yeniden artmaya başladı. Yapılan test sayısının az olması, önlemlerin gevşetilmesi ve Koronavirüs sürecinin nezle-grip algılanması nedeniyle gerçek vaka sayıları ortaya çıkmazken virüsün yeniden yükselişe geçmesi yeni riskleri de beraberinde getirdi. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, maske ve mesafe kuralına uyulması gerektiğini belirterek enfeksiyon ne kadar çok yayılırsa yeni varyant riskinin o kadar artacağını söyledi. Ayhan, aşılama konusunun yeniden ele alınması gerektiğini de vurguladı.

‘Maske ve mesafe’       

Artan vakalar sonrasında maske ve mesafe kuralına uyulmasının önemine dikkat çeken Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, “Solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden hafif vakalar Kovid düşünülmüyor, insanlar bunu nezle gibi değerlendirip önemsemiyorlar. Tablo böyle fakat bunların bir kısmı Kovid enfeksiyonu… Özellikle yaz döneminde nezle bulgularıyla seyreden olguların büyük bir çoğunluğunun Kovid olma ihtimali çok yüksek… Ama bunlara test yapılmıyor. Şu an ne kadar vaka olduğu hakkında bilgimiz yok, gerçek rakamları bilmiyoruz. Ancak test istatistiklerine baktığımızda test pozitiflik oranı büyük hastanelerde yüzde 5’ten 15’e çıktı. Test sayısı çok azaldı, test yapılanlar içerisinde pozitiflik oranı çok arttı. Bu artış nedeniyle vakalardaki artışı öngörebiliyoruz” diye konuştu.

‘Yeni varyant riski’

Enfeksiyonun yayılımı ne kadar çok artarsa yeni varyantın ortaya çıkma riskinin o kadar yüksek olacağını vurgulayan Dr. Ayhan, “Ne kadar çok insan enfekte olursa yeni varyant ortaya çıkma olasılığı o kadar yükselir. Yeni bir varyantın nasıl bir tabloyla seyredeceğini öngörmek ise kolay değil. Şu andaki varyantlarda çok ciddi bir enfeksiyon tablosu veya ölüme yönlendiren bir tablo yok ama yeni varyant oluşursa ne olacağı belirsiz. Enfeksiyonun bu kendi haline bırakılmış haldeki devamı yeni varyant virüslerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca, Kovid döneminde influenza (grip) vakalarını neredeyse hiç görmedik, bunun sebebi büyük ölçüde; maske kullanımı ve önlemlerdi. Ama şimdi bu önlemler kalktığı için grip de normal seyrinde devam etmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda, iki virüsün birlikte oluşturacağı enfeksiyonun şiddeti konusunda spekülasyon da yapılabilir. Dolayısıyla maske ve mesafe kuralına uyulmaya devam edilmesinde fayda var” açıklamalarında bulundu.

‘Yeniden ele alınmalı’

Aşı konusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ayhan, “İlgili uzmanların görüşü alınarak çocuk yaş grubu aşılaması gündeme alınmalı. Eylül ayında okullar açıldığında virüsün yayılımı artabilir. Hangi yaş grubunun hangi sıklıkla aşılanması gerektiği konusu yeniden ele alınmalı. Salgın bitmedi, virüs hafif seyrediyor ve ölümler azaldı ancak yeni alevlenmeler olmayacağının bir garantisi yok” dedi.
Seher GÖÇEN

“Enfekte sayısı artarsa yeni varyant çıkabilir”

Yorumlar kapalı.