En 'temiz' konferans

Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda Hijyen Eğitimi ve Çevre Hijyeni konularında iki ayrı...

Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda Hijyen Eğitimi ve Çevre Hijyeni konularında iki ayrı konuşmacının katıldığı önemli ve yararlı konferans gerçekleşti. Hijyen Eğitimi konusunda Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ece Nükhet Öndoğan, Çevre Hijyeni konusunda ise Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Gülengül Mermer çeşitli bilgilerin sunumunu gerçekleştirdi.

Gıdada hijyeni sağlamak için doğru ürünü almaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öndoğan, “Kırık yumurtayı asla tüketmemeliyiz. Tükettiğimiz ürünlerde küflenme olayına çok dikkat etmeliyiz. Ürünlerin son kullanma tarihi geçtiğinde tüketmek için uğraşmamalıyız. Evlerimizde ve işyerlerimizde bulunan çöp torbalarının ağızları, her zaman tamamıyla kapalı olmalıdır. Bu konuda son derece duyarlı olmamız gerekir. Kirli malzemeler her zaman risk taşımaktadır. Evimizin ve iş yerimizin çevresi devamlı şekilde temiz olmalıdır. Çalışma tezgahlarında kırık olmamalıdır. Her tarafımız mikro organizma kaynıyor. Gül suyu ile vücudumuzu doğal ve en iyi şekilde temizleyebiliriz. Dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamalıyız. Erkekler, devamlı şekilde traş olmalı. Tırnaklar, düzenli bir şekilde kesilmelidir. Yıkanmış bir elde bile ortaya bir takım mikroorganizmalar çıkabilir. Dilde beyazlıklar varsa doktora danışılarak dil temizliği yapılması gerekir. Ağız içinde yara oluştuğu anda da yine bir hekime başvurulmalıdır. Başkasına ait bir tarağı asla kullanmayın. Her gün yıkanmalısınız. Saçınızı durulayarak banyo yapınız. İlk önce saçınızı ıslatın, iyice köpürtme yaptıktan sonra da durulayınız. Tuvalet temizliğine çok dikkat ediniz” dedi.

Çevre Hijyeni konusunda önemli detayları aktaran Mermer ise, “Bizi etkileyen birçok şey vardır. Doğanın istemediği bir şeyi yaptığınızda sizi itecektir. Çevrede oluşan atıklar, tekrar insanlara dönmektedir. Fabrikalardan egzozlara kadar pek çok şey, insanları etkilemektedir. Arabanın markasına göre bile bir takım etkenleri bulunmaktadır. Birçok ülkede bisiklet kullanımına daha çok ağırlık verilmektedir. Son zamanlarda birçok olağanüstü doğa olayları meydana gelmektedir.  Dünyada yeşillik yüzdesinin azalması, erozyona neden olmaktadır. Şu anda genetiğe müdahale etmek mümkün değil ama çevreye müdahale edebiliriz.  Eğer bir yerde suya bulaşmış bir şey varsa bir anda milyonlarca insanın hastalanmasına neden olur” dedi.

Konferansın sonunda Öndoğan’a Okul Müdürü Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Mermer’e ise Müdür Yardımcısı ve okulun öğretim görevlilerinden Fatma Okan tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme