En gizemlisinden bilinçaltı

Nedir bu kurtulamadığımız düşünceler? Sürekli hatırladığımız efsaneler? Beynimizin içinde ışık hızıyla bir şeyler hareket ediyor. Neden?...

Nedir bu kurtulamadığımız düşünceler? Sürekli hatırladığımız efsaneler? Beynimizin içinde ışık hızıyla bir şeyler hareket ediyor. Neden? Niçin? Şöyle köprünün üstüne çıkın ve aşağıya bakın. Vızır vızır arabalar geçiyor. İşte siz, beyninizin içindesiniz ve o arabalar bilinçaltınız…

Hayatımızda sürekli oluşum geçiren kısır döngüler ile bilinçaltımızda bir sorun olduğunu anlayabiliriz. Hayat kalitemizi ve mutluluğumuzu artırmak için bu korkularla yüzleşmek ve bizi etkileyen bu olumsuz kayıtları eşitlemek, ruhsal anlamda sağlıklı, mutlu ve doyumlu bir yaşam sürmemizi sağlar.

Bu kısır döngüleri bazı örneklerle anlatmak gerekirse küçükken babası içki içen, kumar oynayan ve şiddet uygulayan bir kız çocuğu, büyüyüp evlenmeye karar verdiğinde hayatına babasını gibi içki içen, kumar oynayan ve dayakçı bir adamı eş olarak seçme ihtimali oldukça yüksektir.

Zihnimiz, aldığı bilgileri hem bilinçli hem de bilinçaltı olarak işlemektedir. Bilinç, zihnin mantık yürüten, kavrayan, eleştiren, yargılayan kısmıdır. Bilinçaltımız ise beynimizin farkında olmadığımız yanıdır. Bilinçaltı, bütün istemsiz beden fonksiyonlarını kontrol etmenin yanında tüm deneyimlerimizi, hatıralarımızı depolar, bağışıklık sistemimizi, hormon sistemimizi kontrol eder.

İçinde bulunduğumuz durumu oluşturan iki önemli faktör;

1)İç Temsilcimiz

2)Fizyolojimiz

Tüm düşünce kalıplarımız, otomatik düşünce kalıplarıdır. İçinde bulunduğumuz etmen, iç temsilcimizdir. “Bilinçaltı, derin denizlerde yöneten enerji”dir. Bizi yöneten en önemli güçtür. Size mükemmel bir araştırma sonucu varılmış bir kanıdan bahsedeyim. Bir araştırma yapılmış. Araştırmada dünyanın en başarılı 500 adamına başarı sırrı sorulmuş. Sonuç, “Başarısızlığı hiçbir zaman düşünmeyen bilinçaltına sahip insanlar başarılı olanlardır” sonucuna varılmış. Başarılı olmak isteyen herkes için mükemmel bir araştırma.

Size önemli bir bilgi daha vereyim. Bilinçaltı, gözlere yansır. Yani ne demek istedim? Kimin yalan, kimin doğru söylediğini daha kolay anlamanız için güzel bir tüyo…

Göz ifadelerimiz, tüm düşünce kalıplarımıza yansır. Örneğin; bir olay karşısında sol tarafa bakıp konuşmak, sol beyinle anıları yerine koymaktır. Sağa bakmak bir çare aramak, kısacası yalan söylemektir. Beynimizde “Amigdala” denen ve bizim sistemsiz (düşünerek yapmadığımız) her şeyimizi kontrol eden bir beyin parçası bulunur. İşte o, beynimizin sağ tarafına hemen emir yağdırır; “Hatırlamıyorsan yalan söyle”.

Bazı olumsuz düşünceler vardır. “Ben çok çirkinim”, “Kesinlikle başaramayacağım”, “Suratımın şu tarafı çok kötü” gibi birçok olumsuz düşünce kalıpları, bilinçaltımıza yapışır ve gitmez Bizde psikolojik kötü etkilere sebep olur. Bilinçaltı, olumsuz söylem kalıpları tarafından işgal edilmiş (baskın ise) hayaller olumlu olamaz; hayaller olumlu olmadığı sürece irade ile olumlu bir bakış açısı sağlanamaz. Bu nedenle plakları bilinçaltı düzeyinde bireyin hedefleri doğrultusunda revize etmek veya tekrardan programlamak gerekir.

Umarım bu haftaki yazımı beğenmişsinizdir. Sizin de herhangi bir sorunuz olduğunda [email protected] ve instagram/psikologfirataslan adresleri üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

Bakmadan Geçme