• Haberler
  • EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

 Ülkü Başsoy Dil Derneği’nin Ödemiş ortaokul ve lise öğrencileri arasında 2013 yılında başlattığı "Savaş-Recep Başsoy Türkçemize...

 Ülkü Başsoy

Dil Derneği’nin Ödemiş ortaokul ve lise öğrencileri arasında 2013 yılında başlattığı "Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Ödülleri"ni kent müzemizin güzel avlusunda, ödül kazanan öğrencilerimize şiirlerle süslü bir şölenle 2. kez dağıttık.

Ödemiş’de 44 yıl süreyle Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yapmış, tüm yaşamı boyunca Cumhuriyetimizin dil devrimini yaşatma çabası içinde olmuş Ödemişli öğretmen, 1932 yılında Ödemiş Ortaokulu’nun kurucusu Recep Başsoy (1900-1981) ile Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyken 1964 yılında yaşamdan 21 yaşında ayrılan oğlu Savaş Başsoy anılarına, Atatürk’ün son sözlerinden olan "Çocuklara söyleyin Türkçe’yi bırakmasınlar" önerisi doğrultusunda güzel dilimiz Türkçe’yi yaşatma amacı ile hedeflediğimiz yarışma ve ödül törenini gerçekleştirdik.

Yarışmamız, sesimizin ulaştığı her yerdeki öğrencilerimizi, ana babaları, tüm yurttaşlarımızı, bir yarışma heyecanı içinde, dilimiz üzerine düşünmeye, yazmaya çağırma; gençlerimize, Türkçe’mizin anlam evreninde kendilerince bir yolculuk yapma fırsatı verme; çocuklarımıza, yazma sürecinin heyecanını yaşama ve paylaşma bağlamında bir ortam hazırlama; gençlerimize, yazınımızın önemli adlarıyla buluşmaları için yeni bir olanak sağlama, yurdumuzun başka il ve ilçelerinde de ortaokul ve lise öğrencileri için benzer yarışmalar düzenlenmesini özendirme, örnek oluşturma amaçlarını taşıyordu.

Ödül’e, Ödemiş Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, ÇEKÜL Birgi Temsilciliği, Ödemiş ADD, Ödemiş ÇYDD, Ödemiş Eğitim Sen, İstanbul Türk Örgen Birliği, İzmir Kurşun Kalem, Ayvalık Kidonya, Ödemiş Tmolos Edebiyat Dergileri, Ödemiş Küçük Menderes ve Cephe Gazeteleri, İzmir Top Yayıncılık katkıda bulundular.

Destek verenler arasında da Sevgi Özel, Adnan Binyazar, Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Erol Manisalı,  Prof. Kemal Kocabaş, Özdemir İnce, Emin Fındıkoğlu, Feyza Hepçilingirler, Emin Başaranbilek gibi yazar, bilim adamı, dil uzmanları ve sanatçılar bulunuyordu.

Bu yılın yarışma türü de "şiir" oldu.

Ödül için açılan yarışmaya Ödemiş ortaokullarından 17, liselerinden de 32 katılım var.

Dil Derneği’nin bu ödülü, yarışmaya katılan yapıtlarda, "Türkçe’nin anlatım olanakları, özellikleri, nitelikleri gibi konularda özenli davranılmış olmasının beklenmesi, yaygın olarak kullanılmakta bulunan Türkçe sözcük ve kavramların yerine yabancı dillerden sözcükler, söz öbekleri kullanılmaması, yapıtlarda Türkçe sözlüklerin yeğlenmesine öncelik verilmesi, tek bir il-ilçeyi kapsaması, verilen parasal ödüllerin öğrencilerimiz için özendirici bir destek düzeyinde bulunması, öteki il ve ilçelere de örnek olma amacını taşıması gibi özellikler taşıyordu.

Ödülün geçen yılki türü "anı" olmuş, yarışmada birinci gelen Buse Korkut ile ikinci ve üçüncü gelen öğrenciler ve sevgili oğlumuz Ahmet Giden ödüllendirilmişlerdi.

Bu yıl da sonuçları açıkladık ve 6 öğrencimiz ödüllendirildi. Katılımcılara belgeleri verildi, kendilerine kitap ve dergiler armağan edildi.

Törenimizi bu yıl İzmir’den Dil Derneği İzmir Temsilcimiz, şair Yunus Bekir Yurdakul onurlandırdı. İşlerinin çok yoğun olduğunu bildiğimiz sevgili Yunus Bekir’in aramızda bulunması hepimiz için mutluluk oluşturdu.

Sevgili Yunus Bekir Ödemiş’in yabancısı değil. Geçen yılki törenimiz için kendisini hep mutlulukla andığımız Dil Derneği’mizin sayın başkanı Sevgi Özel ile birlikte yine Ödemiş’deydi.

Ödülümüzün gerçekleşmesine yaptığı katkılar, yönlendirmeler, bilgilendirmeler için en içten hoşnutluk duygularımızı yeniliyorum.

Öteki konuğumuz benim 60 yıllık arkadaşım Dr. Mustafa Yuluğ. Onunla ilk kez 1953 yılında İzmir Atatürk Lisesi’nde karşılaştık, o zamandan bu yana arkadaşız. Hem de nasıl!

Ülkemizi devlet kademelerinin yüksek yerlerinde, yurt dışı görevlerde temsil etmiş Mustafa Yuluğ deyince biz- onun sınıf ve okul arkadaşları, yumuşak, içten ve etkileyici bir sesle okuduğu şiirleri, örnek aldığımız yorumlarını anımsarız. Mustafa yaşamının her aşamasında şiiri yaşadı, toplantılarda, şiir günlerinde okudu ve yazdı.

Ödül akşamı ikimizin de ortak ve candan dostu şair Özcan Yalım’ı da anarak (Özcan’ın müzemize kazandırdığı 300’e yakın sözlük benim kanımca kent müzemizin en değerli birikimlerindendir)

Törene katılan konuklarımız da Mustafa Yuluğ’un kendine çok özgü bu okuma, yorumlama yeteneğini, gücünü benimle birlikte yaşadılar ve ben bundan özel bir mutluluk duydum.

Dil Derneği’nin bu ödül töreni için bize kimi kutlama iletileri geldi. İzninizle bunları sunuyorum.

İlk ileti Dil Derneği Başkanı sayın Sevgi Özel’den. Bir kutlama iletisi de ozan Uçar Demirkan’dan geliyor. Sevgili Uçar ödülümüzü, haber almış,  ”Ne güzel bir ödül günü düşünmüşsünüz. Sizi ve tüm emeği geçenleri kutlarım. Bu arada ben de elli yıllık birikimimi ‘uçar kitaplar’ adlı ücretsiz girilen bir sitede topladım. Burada anılarımı, romanları, şiirleri, öyküleri ve oyunları okuyabilir, indirebilirsiniz. Beğenirseniz siteyi Ödemiş liselerine, ortaokullarına önerebilirsiniz” diyordu!

Bir başka kutlama iletisi de Almanya’nın Lübeck kentindeki TÜRGEM (19 Mayıs Gençlik ve Halk Derneği" Başkanı Remzi Uysal’dan. Sevgili Remzi de törenimize şöyle sesleniyor: " 1 Haziran 2014 günü Ödemiş’te düzenleyeceğiniz ‘dil-yazın’ projenizin ödül töreninin başarılı geçmesini diler ve bu girişimlerinizin öteki komşu illere, tüm Türkiye’ye örnek olmasını dilerim…. Bu etkinliğinizi TÜRGEM Derneği’nin de destekçisi olduğunu bilmenizi isterim. Tören’e katılan öğrencilere öğretmenlere, destekleyenlere, şahsınız ile tüm izleyenlere, içten saygı, sevgi ve selamlarımı sunar, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim”.

Ödülümüze Lübeck’ten verilmiş olan bu destek, Dil Derneği’nin Savaş-Recep Başsoy Ödülü amaçlarının yurt dışından da paylaşıldığını görmek mutluluk vericidir.

Bu yılki ödül konuşmacımız, geçen yıl olduğu gibi, sevgili Yunus Bekir Yurdakul’un yanında, arkeolog-ressam, Çekül Birgi temsilcisi kardeşim Emin Başaranbilek oldu.

Yıllardır Birgi’ye yerleşik Ödemiş’li Emin kardeşim yurt dışında da tanınıp bilinmekle ilçemize, hepimize onur katan seçkin bir ressamımız, düşün insanımız. Onun, bu ödülün ad ve anılarına konulduğu Savaş Başsoy’un çocukluk ve gençlik; Türkçe ve yazın öğretmeni Recep Başsoy’un da öğrencisi olması idi. Emin kardeşim bu nitelikleriyle Ödül için bir özel renk, başka bir tını oluşturdu.

Yarışmamıza geçen yıl sadece 16 katılım olmuştu. Bu yılın ‘şiir’ konusuyla katılım 48’e yükseldi. Sanırım bu sayı gelecek yıl ‘ödül’ duyurumunun daha geniş biçimde yapılmasıyla çok daha geniş olacaktır.

Bu yılki ödülümüzü, başta ödülün kurucusu Dil Derneği’mizin başkanı değerli yazarımız Sevgi Özel; derneğin İzmir’deki değerli temsilcisi -şair- Yunus Bekir Yurdakul; destekçi kuruluşlarımızdan Ödemiş Belediyesi, onun Kültür Dairesi, Ödül’ün Seçici Kurul Başkanı ÇEKÜL Birgi Temsilcisi ressam-arkeolog Emin Başaranbilek; Merkezi İzmir’de bulunan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve onun değerli Başkanı Prof. Kemal Kocabaş ile Yeniden İmece Dergisi; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ödemiş Şubesi, başkanı şair Ömer Akşahan, İzmir Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi ve derginin yayıncısı şair Mine Ömer, afişlerimizin iki yıldır tasarım ve basılmasını, bunca işi arasında özveriyle yerine getiren ressam-öğretmen Erdal Görgün, Hulusi Uçaçelik  Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni özverili, Türkçe heyecanıyla dolu Sibel Dönmez, ELPA Kırtasiye, ÇYDD Yönetim Kurulu üyesi değerli öğretmenimiz Sevim Appak, Ödemiş ADD ve Başkanı ile Ödemiş’in saygın-yaygın ve etkili gazetesi Küçük Menderes Gazetesi ve Cephe desteklediler, destekliyorlar. Onları selamlıyor, teşekkür ediyorum. Bu arada ödülümüzü her yere canla başla koşup yetişen ÇYDD’li özverili öğrenci kızımız Büşra Yigen, Seçici Kurul’un Ödemiş ve Ödemiş dışındaki üyeleri, Ödül yarışmasına katılan tüm öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz desteklediler. Tüm bu destekçilerimize de en içten teşekkürlerimizi, sevgilerimizi sunuyorum.

Bu güzel işbirliğinin paylaşımcıları arasında, sayın belediye başkanımız, belediyemizin kültür dairesi yetkilileri ve bu arada Kent Müzemizin değerli müdürü Prof. Engin Berber’le yardımcıları Sezgi Yüksel ve Tuğba Akbörk bulunuyor. Onlara, bu arada müzemizin güvenlik görevlilerine içtenlikli yaklaşımları, emekleri, katkıları ve sabırları için en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu yılki törenimizin beni doğallıkla en çok duygulandıran yönü, aramızda Savaş Başsoy’un 3 arkadaşının bulunması: Sevgili kardeşim Emin Başaranbilek’ten söz etmiştim; onun yanında Savaş’ın yakın arkadaşlarından emekli öğretmen Fazlı Duru ile Ödemiş’in değerli tarihçisi Behiç Galip kardeşlerim de var. Onların bugün buradaki varlıkları beni özel içtenlikler ve güzel-buruk acılar, anılarla mutlu ediyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.

 

Ödül, gelecek yıllarda da yukarıda saydığım kuruluşlarımızın, sizlerin desteğiyle sürecek ve Ödemişimizin anadilimiz-özümüz, aslında herşeyimiz olan Türkçe’mizin yabancı etkilere karşı korunması, arılaşması, varsıllaştırılması yoluyla kişiliğimizin, uygar ve aydın insanlığımızın da geliştirilmesi amacıyla bir yazın ve sanat ögesi olarak yaşayacak, dahası, umuyorum, çevremizdeki ilçelere de kök uzatacak ve sanırım Ödemiş’in tarih çubuğuna  ‘Türkçemiz” konusunda da derince bir çentik atarak gelecek kuşaklarımıza, bir damla- örnek oluşturacaktır.

Teşekkürlerimle.

Bakmadan Geçme