• Haberler
  • Gündem
  • Elektrikli otomobillerin şarjı için yenilenebilir enerji hedefi

Elektrikli otomobillerin şarjı için yenilenebilir enerji hedefi

Elektrikli araç şarj ağı işletmecisi şirketin Üst Yöneticisi Osman Ataman, istasyonlarda tüketiciye verecekleri enerjinin tamamını yenilebilir...

Elektrikli araç şarj ağı işletmecisi şirketin Üst Yöneticisi Osman Ataman, istasyonlarda tüketiciye verecekleri enerjinin tamamını yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Ataman, bir otelde düzenlediği basın toplantısında Avrupalı ve ABD’li önemli otomobil üreticilerinin 2036 yılından itibaren elektrikli olmayan otomobil üretmeyeceğini, Çin ve Hindistan’ın ise zaten üretime elektrikli araçla başladığını belirtti.

Türkiye’de de Togg’un 2023’ün başlangıcından itibaren sokakta görülebileceğini ifade eden Ataman, elektrikli otomobillerin 400 kilometrelik menzil için şarj maliyetinin evde gece şarj edildiğinde 45 lira, gündüz şarj edildiğinde 82 lira, iş yerinde şarj edildiğinde 120 lirayı bulduğunu, bir şarj ağı operatöründen bu hizmet aldığında ise 200 ila 320 lira arasında maliyetin bulunduğunu aktardı.

Ataman, Türkiye’de yaklaşık 4 bin 500 civarında şarj istasyonu soketi bulunduğunu aktararak, araçların binde 8’inin elektrikli olduğunu söyledi.

2030 yılında elektrikli araç oranının yüzde 8’ı çıkmasının öngörüldüğünü kaydeden Ataman, “Gelecek yıl Togg’un ve başka otomobil markalarının girmesiyle 2023 sonunda Türkiye’de yaklaşık 69 bin şarj edilebilir araç olacak. Bu sayı 2040 yılında 18 milyonu bulacak.” ifadelerini kullandı.

Ataman, şirket olarak yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji elde etmeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Süreç içinde bazı istasyonlarda enerjiyi üreten santralleri de göreceksiniz. Buna santral istasyonu diyoruz. Dolayısıyla ürettiğimizi de olduğu yerde, şebekeyle hiç bağımız olmadan tüketiciye verebiliyor olacağız. Ama bunun gözükmesi ve yoğunlaşması 2024 ve sonrasıdır.”

Birol BAŞOĞLU

Bakmadan Geçme