Ekmekte yeni dönem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yapılan değişiklikle dün...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yapılan değişiklikle dün itibarıyla ekmekte yeni dönem başladı.  Buna göre ekmek çeşitleri, en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10’ar gram arttırılacak. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek; kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.

Geçtiğimiz günlerde Uysal Ekmek Fırını’nın sahibi Celal Uysal da konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Hükümetin ekmek israfının önüne geçmek amacıyla gramajı düşürmeyi planladığını belirten Uysal, şunları söylemişti: “Türkiye’de her gün resmi rakamlara göre 2 milyon 600 bin ekmek israf oluyor. Bunlar, yalnızca resmi rakama yansımış olanları. Resmi rakamlara yansımayanları ne oldu bilen yok. Dolayısıyla hükümet, bu israflara engel olmak için insanların tüketebileceği kadar ekmek almalarını sağlamaya çalışıyor. Örneğin, iki kişilik bir aileye 250 gram ekmek çok geliyorsa 200 gram ekmek alıp israfı engeller. Ya da dört kişilik bir aile, bir 300 gram bir de 200 gram ekmek alarak çabuk bayatlamaya engel olup yine israfı engeller.”

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme