'Ekmek 3 TL olacak ki kurtarsın'
Pandemide en az etkilendiği düşünülen sektörlerden biri olan gıda sektöründe alanlar fiyat artmasın istiyor ancak satanlar...
Pandemide en az etkilendiği düşünülen sektörlerden biri olan gıda sektöründe alanlar fiyat artmasın istiyor ancak satanlar da unun fiyatına yetişemiyor. Her gün değişen un fiyatları, fırıncıları artık eritmeye başladı.
Arslan Ekmek Fırını sahibi, sürekli olarak değişen un fiyatları ile ilgili şunları kaydetti: “Bazen diyordum ki ülke krize girse en az etkilenen sektör biz oluruz. Şimdi en fazla etkilenen sektör olduk. Un fiyatları 300 TL’yi buldu. Maya fiyatı 160 TL. Bırak 2 TL’yi, 2.5 TL bile kurtarmaz ekmeği. Her maliyet yükseldi. Elektriğe, suya, hepsine zam geldi. Fırıncılık, yapılacak duruma gelmedi. Bıraksan bırakılır yani. Ya tamamen kapatacaksın ya da böyle zararına devam edeceksin. İstanbul’da 4 TL diyorlardı, biz daha 2.5’u alamadık.
“Zamma sevinemiyoruz çünkü…”
Uncuya soruyorsun, ‘Dışarıdan alıyoruz’ diyor. İster istemez onlar da her gün otomatiğe bağlamış gibi zam yapıyorlar. Geçen sene unumuz 100 TL’ydi, bu sene 300 TL. Yüzde 200 artış ne olur? Fırıncının işi zor. Hepimiz zor durumdayız. 2.5 değil, 3 TL olsa ancak kurtaracak çünkü her şey arttı. Gevrek 2.5 TL oldu, ekmek 2 TL. Zam verecekler ama yazı gelmesi gerekiyormuş, yazıdan sonra biz zam uygulayacakmışız. Biz, gün gün eriyoruz. Hep cepten gidiyor yani. Çok zorlanmaya başladık. Aldığımız zamma sevinemiyoruz çünkü maliyet yine yükselmeye devam ediyor. Aslında şu an un 300 TL’yse ekmek en az 3 TL olmalı.”
Samime Sarayköy
Bakmadan Geçme





