- Haberler
- Ekim alanı %25 arttı domates tarlada kaldı
Ekim alanı %25 arttı domates tarlada kaldı
Torbalı’daki tarım arazilerinde yılın her döneminde onlarca çeşit sebze meyve ekimi yapılıyor. Kırsal kesimde yaşayanların temel...
Torbalı’daki tarım arazilerinde yılın her döneminde onlarca çeşit sebze meyve ekimi yapılıyor. Kırsal kesimde yaşayanların temel geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetler, artan üretim maliyetleriyle bin bir zorlukla devam ediyor. Üreticiler, her ekim sezonunda büyük umutlarla ekimlerini yaptıkları mahsullerinden zaman zaman hastalık, plansız ekim, olumsuz hava koşulları ve fiyat dengesizliğinden dolayı verdiği emeğin tam karşılığını alamıyor. Ekim alanlarındaki dengesizlik nedeniyle en iyi fiyattan satılan toprak mahsullerinin sürekli olarak değişkenlik gösterdiği Torbalı’daki verimli tarım arazilerinde domates üreticilerinin umutları, bir sonraki sezona kaldı.
İyi başlamıştı ama…
Toprağa ilk düşen fidelerle birlikte hastalıklara karşı ilaçlamaların da yapılmasıyla büyük bir özenle yetiştirilen domatesin hasadı çok iyi başladı. Domatesin tarladan çıkış fiyatının 40 kuruş olarak belirlenmesi, çiftçilerin yüzünü güldürdü ancak sezonun ilerleyen günlerinde domatesin tarladan çıkış fiyatı, 20 kuruşa kadar geriledi. Üreticilerin bir kısmı, maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle hasadı yarım bıraktı.
Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, domates hasadında yaşanan sıkıntılara değinerek, “Domatesin tarladan çıkış fiyatı, bu sene bizim beklentilerimizin altına düştü. Durum böyle olunca üreticilerimizin bir kısmı, hasadı tamamen bitirmedi. Büyük umutlarla ekilen domatesler tarlada kaldı. Diğer toprak mahsullerine kıyasla yetiştirilmesi daha fazla maliyetli olan domatesin çiftçilerimize zararı çok fazla oldu” dedi.
Hasat yapacak işçi bulunamadı
Girgin, konuşmasının devamında kötü geçen domates hasadının detaylarına değinerek, “Üreticilerimiz, bu yıl domateslerini toplamak için işçi de bulamadı. Şanlıurfa ve Mardin bölgelerinden gelen tarım işçilerinin ilçeden erken ayrılmalarıyla domatesi toplayacak işçi kalmadı. Domatesin para etmemesindeki en önemli sebep ise Türkiye genelinde domates ekiminin yüzde 25 oranında artmasıdır. Ülke çapında domates ekimi çok fazla arttı. Daha önce hiçbir şekilde domates ekimi yapılmayan illerde de domates ekimi yapılmasıyla fiyatlar iyice düştü” diyerek sözlerine nokta koydu.
Haber Merkezi
Bakmadan Geçme





