• Haberler
  • EĞİTİM SEN: DARBELERE DE HUKUKSUZLUĞA DA HAYIR

EĞİTİM SEN: DARBELERE DE HUKUKSUZLUĞA DA HAYIR

Eğitim Sen Ödemiş temsilciliği, eğitim-öğretim yılının başlaması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. 18 milyon öğrenci...

Eğitim Sen Ödemiş temsilciliği, eğitim-öğretim yılının başlaması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmenin ihracı ve açığa alınması nedeniyle büyük bir belirsizlik ve kaos ortamında eğitim öğretim yılına başlandığı belirtilen açıklamada “Milli Eğitim sistemimiz ağın sorunlarla karşı karşıyadır; çözümü de demokrasinin hakim kılınması ve eğitim örgütlerine kulak vermekle mümkündür” denildi.

OHAL yasası ile 30 bine yakın öğretmenin kendisini savunma hakkı bile verilmeden ihraç edildiği ve okulların bir çok altyapı eksikliği ile açıldığı belirtilen açıklamada çok sayıda eğitimcinin sadece sendikal eylemleri nedeniyle açığa alındığı iddia edildi.

Siyasi iktidarın öğretmen alımlarını bundan sonra “sözleşmeli istihdam” ve “sözlü sınav” üzerinden yapacağı belirtilen açıklamada özetle şu sözlere yer verildi:

Devleti ve eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırmak isteyenler, emek karşıtı politikalarını hayata geçirirken karşılarında hiçbir örgütlü güç istemedikleri için on binlerce eğitim emekçisini hukuksuz bir şekilde ihraç ederek ve açığa alarak eğitim-öğretime büyük bir darbe vurmuştur. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında eğitim alanında yaşananlar, darbecilerle mücadeleden çok, iktidarın kendileri gibi düşünmeyenlere yönelik siyasal bir operasyona dönüşmüştür. Hükümet kendisine muhalif herkesi “terör suçu” ile ilişkilendirerek kamuoyu desteğini arkasına almaya çalışmakta, yıllarca işbirliği yaptığı darbecilerle birlikte işledikleri suçların üzerini örtmek onları unutturmak istemektedir.

Demokratik, bilimsel ve laik eğitimin yılmaz savunucusu Eğitim Sen, nereden ya da kimden gelirse gelsin, demokrasi düşmanlarına ve darbelere karşı olduğu gibi eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesini hedef alan, her türlü yasa dışı girişim ve saldırının karşısında hukuksal ve örgütlü mücadelesini sürdürecektir. Hukuksuz bir şekilde açığa alınan ayrımsız tüm eğitim emekçilerinin yanında olduğumuz bilinmelidir.

Öte yandan hükümet eğitim sistemini uçuruma doğru sürükleyen eğitimi dinselleştirme ve ticarileştirme uygulamalarına son vermelidir. Eğitim sistemini içinden çıkılmaz hale getiren MEB’in başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, bugüne kadar dini vakıf ve cemaatlerle yaptığı tüm ortaklıklar ve imzalanan protokoller iptal edilmeli, laik-bilimsel eğitim karşıtı uygulamalara derhal son verilmelidir.”

Gülten Kır

Bakmadan Geçme