EBSO Başkanı Yorgancılar’dan büyüme yorumu

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisindeki büyüme...

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisindeki büyüme hakkında yorumlarda bulundu.

Yorgancılar, ekonomide son 4 çeyrekteki büyümenin sevindirici olduğunu, ancak bu büyümenin ondan önceki 4 çeyrekteki büyümenin oldukça altında kaldığını belirtti. Yorgancılar, yılın ikinci çeyreğinde seçim gündeminin yoğunluğuna, seçimin yanı sıra Türkiye ekonomisinin yöneticilerinin seçimden sonraki politikalarının yoğunluğuna, özel tüketimin öne çekilmesine ve kamunun tüketim harcamalarında gaza basmasına dikkat çekti; “Dolayısıyla yılın ikinci çeyreği olağandan farklı koşulların hüküm sürdüğü, beklentilerin realize edildiği bir dönem olmuştur. Kuşkusuz dünya ekonomisinde, özellikle de ihracatımızda ilk sıralarda yer alan ülkelerdeki yavaşlama da büyüme üzerinde etkili olmuştur. Bu koşullarda Türkiye ekonomisi önceki üç çeyreğe yakın olarak yüzde 3,8 oranında büyümüştür. Ekonominin son dört çeyrektir ortalama yüzde 3,8 dolaylarında istikrarlı büyümesi sevindirici olmakla birlikte, bu büyüme önceki dört çeyrekteki yüzde 8,2’lik büyümenin oldukça gerisinde kalmıştır. Büyümede süreklilik son derece önemlidir. Ancak büyümenin yüksek enflasyon ve yüksek cari açık ile gerçekleşmesi, gelecek dönemler için büyüme beklentileri açısından risk oluşturmaktadır. Tüketimin domine ettiği büyümenin sonuna gelindiğinin sinyalleri de belirginleşmektedir” dedi.

Öte yandan yılın ikinci çeyreğindeki büyüme detaylarına göre, büyümenin %6,4’ünün hizmetlerden, %6,2’sinin inşaat sektöründen, %15,6’sının özel tüketimden ve %5,3’ünün kamu tüketiminden, %5,1’inin ise yatırımlardan kaynaklandığı görülmekte. Konu hakkında yaptığı yorumda Yorgancılar, “Kamu tüketimini seçimlerin, özel tüketimi fiyat artış beklentilerinin, yatırımları ise kurlardaki artıştan korunmak amacının öne çektiği anlaşılmaktadır. Türkiye’nin aşırı tüketim ile büyümesi ve buna bağlı olarak mal ve hizmet ithalatının yüzde 20,3 artarken ihracatın yüzde 9 gerilemesi, dış kaynak ihtiyacını ve dolayısıyla da kurlar üzerindeki baskıyı artırıcı bir etki yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme