EBRU SANATI
Geleneksel Türk El Sanatlarından 'Ebru', ilk kez bazı kaynaklara göre Türkistan’daki Buhara kentinde doğmuş ve ipek...
Geleneksel Türk El Sanatlarından “Ebru”, ilk kez bazı kaynaklara göre Türkistan’daki Buhara kentinde doğmuş ve ipek yolu ile İstanbul Üsküdar’daki Özbekler tekkesine ulaşmış, böylece Osmanlılar da yaşam bulmuş ve Osmanlıya has bir sanat hâline gelmiştir. Osmanlılarda matbaanın icadı öncesi elle yazılan dönemlerde el yazması kitapların dış kapaklarının altında özgün ebrunun kullanılması ve Osmanlıların İslâm dini ile bütünleşmesi, ibadetlerinde kullandıkları temel kitap olan Kuran’ın kutsal sayılması sonucu bu işi icra eden usta eller sayesinde ebru sanatı da uzun yıllar korunmuş ve geleceğe taşınmıştır. Çocuk için ebru dinamik bir faaliyet örneği ve yalın bir anlatım aracıdır. Sanat onda bir “düşünme dili” şeklinde yansır. Çocuk, dünyayı kendi algıladığı biçimde görür. Her çocuk, herhangi bir engelleme olmaksızın, kendisinde var olan derin yaratıcılık dürtülerini kullanabilir Sonuç olarak, öğrencilerimiz Ebru Sanatından keyif alarak ve büyük heyecanla bu sanatı yapmaya çalıştılar. Onaların heyecan ve mutluluğu beni de çok mutlu etti. Keyifli ve etkili bir öğrenme ortamı oluştu. Bu sayede çocuklarımız geleneksel sanatlarımızdan Ebru Sanatını yaşayarak öğrenme imkanı buldu.
KALİGRAFİ
Kaligrafi, insanoğlunun yüzyıllardır birbirleri ile iletişimindeki görsel sanatların önemli bir parçasıdır. Her milletin kendine özgü bir kaligrafi tarzı olması din, dil ve kültür farkından kaynaklanmaktadır. Dünyada en çok ilgi gören ve aktif olanlar ; Çin kaligrafisi, ibrani kaligrafisi, Hint kaligrafisi, Japon kaligrafisi, Kore kaligrafisi, Yunan kaligrafisi, Arap kaligrafisi ve Batı kaligrafisi dir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen Hat Sanatı, bunun en çarpıcı örneklerindendir. Ülkemizde Hat Sanatı olarak bilinen Arap kaligrafisi, Türkiyede olduğu kadar yurt dışında da ilgi ve beğeni ile takip edilmektedir. Ülkemizde, Arap kaligrafisi ile çalışan kişilere Hattat ünvanı verilmektedir.
Günümüzde en aktif olan kaligrafi ise batı kaligrafisidir. Batı kaligrafisi Latin harfleri ile yapılır. Bu sanatı yapan kişilere Kaligraf ünvanı verilir.
Günlük yaşamımızda kalemler, insanların vazgeçemeyeceği bir ihtiyacıdır. Bilgisayar teknolojisinin doruk noktasına geldiği şu dönemde bile insanlar, el yazısına ihtiyaç duyarlar. Kaligrafi sanatının amacı, İnsanların daha estetik ve dekoratif yazı yazabilmelerini sağlamaktadır.
Türk hat sanatının gelişimi ise Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle başlar ve Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul, döneminin en büyük hattatlarına ev sahipliği yapar. Bu durumu anlatmak üzere, şu söz sıkça söylenmiştir; “Kuran Hicaz’da indi, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı.” Hat sanatına yönelik bu ilgi ve yakınlık, aynı zamanda padişahları da etkisi altına almıştır. Pek çok padişah, hat sanatına büyük bir ilgi duymuş ve bu sanata yoğun emek harcamıştır. Padişahların elinden çıkan hat eserleri, günümüzde bile hâlâ ilgi ve heyecan uyandırmaktadır.
Latin harflerinin kabulü, Türk hat sanatınaArap harflerinin yanı sıra Latin harflerinin de girmesini sağladı. Günümüz hat sanatçıları, Arap harflerinin yanı sıra Latin harflerini de eserlerinde kullanarak birbirinden güzel yepyeni formlara ulaşma girişimlerini sürdürmekte. Latin harfleri kullanılarak üretilen eserler, Arap harfleriyle üretilenlere göre daha kolaydır.
Bizde okulumuz olarak çocuklarımıza geleneksel sanatlarımızdan Hat Sanatını günümüzde kullandığımız Latin harfleri ile birleştirerek bu güzel kültürümüzü öğrenmeye ve elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz.
Süleyman Özdemir Ortaokulu