- Haberler
- DÜNYA SAĞLIK GÜNÜNDE, SAĞLIK ÖĞRENCİLERİNDEN FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ
DÜNYA SAĞLIK GÜNÜNDE, SAĞLIK ÖĞRENCİLERİNDEN FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ
Ödemiş'e bağlı, Birgi Mahallesi’ nde, 8-14 Nisan ' Dünya Sağlık Günü ' nedeniyle, Birgi Fazlı Alpay...
Ödemiş’e bağlı, Birgi Mahallesi’ nde, 8-14 Nisan “ Dünya Sağlık Günü “ nedeniyle, Birgi Fazlı Alpay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından etkinlik düzenlendi. Okulda günün anlam ve önemine dair program düzenlenirken, tarihi Birgi Mahallesi’ nin ilk Türk hekimi olan, Aydınoğlu Beyliği Dönemi’ nde 1335- 1424 yılları arasında yaşamış ilk Türk hekimi ve ilk Türkçe Tıp kitabının yazarı, Hızır Bin Ali Paşa’yı mezarı başında anma töreni gerçekleştirildiği bildirildi.
Okulun öğretmenlerinden Birgül Kundakçı “ Sağlıklı yaşam her insanın, doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı, kazandığı bir haktır. Sağlık, bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olunmasıdır. Sağlık kavramı hayatımızda, hiçbir kavramla asla değiştirilmez ve ölçülemez. Bireyler sağlıklı olduğunda, toplumlar da, sağlıklı olur. 2017 yılı TÜİK verilerine göre doğuştan yaşam süresi, Türkiye geneli için ortalama 78, erkeklerde 75.3 ve kadınlarda 80 civarındadır. Yaş ortalamasının her geçen gün artış göstermesiyle pararel olarak yaşlılık sürecinin de, uzamasıyla, birlikte sağlıklı yaş alabilmek ve sağlıklı yaşlanabilmek büyük bir önem arz etmektedir.
Ülkemizde, çoğunlukla hasta olunduğunda, sağlık kuruluşuna gitme alışkanlığı sergilense de, sağlığını kaybetmiş bireyler için, tedavi edici kurumların başarısının yanı sıra, sağlıklı bireyler için halk sağlığı ya da koruyucu sağlık kurumlarının, başarısı ve çalışmaları oldukça önemlidir. Artan nüfus, sosyal kültürel ve ekonomik koşulların değişmesi karşısında, sunulan sağlık hizmetlerinin çeşitliliğinin artması beklenen hizmetin sunumunda, sağlık profesyonellerin iş yükünü arttırmıştır.Ülkemizde sağlık sektöründe,sunulan sağlık hizmetlerinin gelişmesi, sağlık hizmetlerinden beklentilerin değişmesi ile sağlık personeline ihtiyacın arttığı görülmüştür. Hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili sağlık hizmetlerine, ulaşmasında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenlerine ihtiyaç duyulmuştur.
KUNDAKÇI “ SAĞLIK KURULUŞLARINDA BAŞARI İYİ BİR EKİP ÇALIŞMASI İLE GERÇEKLEŞEBİLİR “
Kundakçı “ Sağlıklı ve hasta bireyler için hizmet verilen tüm sağlık kuruluşlarında, başarı iyi bir ekip çalışması ile gerçekleştirilebilir. Okulumuzun deneyimli ve donanımlı eğitim kadrosu ve atölyelerinde, sağlık ekibi halkasında, önemli bir yer tutan hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ve sağlık bakım teknisyenlerini yetiştiriyoruz. 2013 eğitim vizyonumuzun, çağın ve geleceğin, becerileriyle, donanmış ve bu donanım, insanlık hayrına sarf eden, bilime sevdalı , kültürüne meraklı ve duyarlı,nitelikli ahlaklı bireyler yetiştirmek olduğu unutmuyoruz. Öğrencilerimiz ile Ödemiş Devlet Hastanesi, Birgi Aile Sağlığı Merkezi, Beydağ, Ödemiş,Toplum Sağlığı Merkezleri, Verem Savaş Dispanseri, Kızılay Kan Merkezi, Ödemiş Belediyesi Sağlık İşleri Birimi, gibi bir çok bazı sağlık kurumlarıyla, işbirliği halinde çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz.” dedi.
MÜDÜR ÇOBAN “ AMACIMIZ BİLİME SEVDALI, KÜLTÜRE MERAKLI, NİTELİKLİ BİREYLER YETİŞTİRMEK “
Okul Müdürü Ahmet Çoban “ 7-14 Nisan Sağlık Haftası nedeniyle, okulumuz tarafından gerçekleştirilen etkinlikte bir aradayız. Bakanlığımızın temel amacı, “ Çağın ve geleceğin becerileriyle, donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmektir.” diye belirttiği 2023 eğitim vizyon belgesi 20 başlıktan oluşmaktadır. Bunlardan birisi de, mesleki ve teknik eğitimdir. Bu başlık altında, mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin arttırılmasını sağlamak mesleki ve teknik eğitimde rehberlik erişim imkanlarının arttırılması , eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek gibi 7 hedef ve 30 alt hedef yer almaktadır. Biz bugün bakanlığımızın 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün planladığı mesleki ve teknik eğitimin tanıtımı ve yaygınlaştırılması faaliyetlerinden birini gerçekleştirmekteyiz.”dedi.
Okul Müdürü Çoban konuşmasının devamında “ Bugün akademik liselerden mezun olan öğrencilerimiz ile meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz arasında şöyle bariz bir fark var. Mesleki ve Teknik mezunu bir öğrenci, daha liseden mezun olur olmaz. Mezun olduğu alan ve dalında ” Tekniker unvanıyla “, mezun olmakta, işyeri açma yetkisini haiz olarak kendi işinin patronu olabilmektedir. Yine üniversiteye geçiş sınavında da kendi alan ve dalının kapsamındaki, bölümlere ek puan avantajıyla gidebilmektedir. 2018 yılında, YKS’ye 2 milyon 322 bin 421 kişi başvurmuştur. Üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile açık öğretim fakültesine ( AÖF ) yerleşen sayısı ise, 857 bin 240 bunlardan kaçının nitelikli fakülte ve bölümler olduğunu sizin tahminine bırakıyorum. Okulumuz da sağlık hizmetleri alanında eğitim veren mesleki lisesi bu vesile ile bugün Anadolu’nun İbn-i Sinası olarak bilinen, ilk Türk Tıp Doktoru Hacı Paşayı’ da anmış etmiş olacağız.” Okul bahçesinde oluşturulan sanat sokağı açılış töreni, sağlıklı yaşam yürüyüşü ve öğrencilerin canlı müzik gösterisi etkinlikler arasında yer aldı. Yapılan etkinliğe Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Ömer Koçak, okul öğrencileri ve öğretmenler, öğrenci velileri, katılım gösterdiler.
Turgay KONURALP
Bakmadan Geçme





