Drone dünyası

Değerli Küçükmenderes okuyucuları, artık çocukların oyuncak olarak kullandığı 'Drone' çağında bulunuyoruz. Eskiden uçurtma uçururken aldığımız zevki,...

Değerli Küçükmenderes okuyucuları, artık çocukların oyuncak olarak kullandığı ‘Drone’ çağında bulunuyoruz. Eskiden uçurtma uçururken aldığımız zevki, zamane çocukları drone uçurarak almakta. Türkçe’mizde ‘İnsansız Hava Araçları’ ya da kısa adı ile İHA olarak geçse de, askeri ve güvenlik amaçlı olan İHA’lardan ayırmak için kişiler drone kelimesini tercih ediyor.

Reklamcılık ile sinema ve TV dünyasının hemen benimsediği droneler, şimdilerde sağlık ve kargo hizmetleri ile de öne çıkmakta. Tabi kargo ve ulaşım dediğimizde de yine askeri alanda başta teçhizat taşınması ile askeriyenin gündem maddesi. Hele bir de drone ile saldırı ve terör amaçlı eylemlere yönelenler var ki, bu milli güvenlik konusunu teşkil ediyor. Gördüğünüz gibi teknoloji burada da ne amaçla kullandığınıza bağlı olarak insan yaşamını kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilir hatta yok edebilir bir düzeye gelebiliyor.

Fakat droneler artık takip amaçlı da kullanılıyor. İnsan araç takibinden ziyade, doğal afet durumlarında, yangın kontrolü amaçlı, güvenlik amaçlı kullanılmakta. Özellikle doğa sporu yapanlar için kişileri takip edip çeken droneler, şu sıra çok rağbet görmekte.

Dronelerin de çok çeşitleri çıktı ve devamlı yeni modeller ve güncellemeler gelmekte. Ama Quadcopter denilen 4 pervaneli droneler gerek kullanım kolaylığı ve gerekse iniş-kalkış kontrolünün daha kolay olması açısından popüler.

Reklamcıların artık özellikle şirket reklamları için drone teknolojisinden bolca faydalandığına şahit oluyoruz. Sağlık sektöründe şu an hızlı ilaç ulaştırma için kullanılsa da, ileriki dönemlerde Drone Ambulans gibi araçlar mutlaka hayatımıza girecektir. En son Dolce&Gabbana defilesinde mankenler yerine Dronelerın kullanılması kullanım alanının nerelere varabileceğini gösteren küçük bir örnek.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim

Bakmadan Geçme