• Haberler
  • DÖNMEZ: CUMHURİYET HALKIN YÖNETİME EGEMEN OLMASI DEMEKTİR

DÖNMEZ: CUMHURİYET HALKIN YÖNETİME EGEMEN OLMASI DEMEKTİR

Kerem Karamanlıoğlu – Cumhuriyet&rsquoin 92. kuruluş yıl dönümü ile ilgili bir basın açıklaması yapan  Cumhuriyet Halk...

Kerem Karamanlıoğlu – Cumhuriyet’in 92. kuruluş yıl dönümü ile ilgili bir basın açıklaması yapan  Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Nazan Dönmez “Cumhuriyet, halk iradesi halkın yönetime egemen olması demektir” dedi. Dönmez şunları ifade etti:

 “ATATÜRK GÜCÜNÜ HALKTAN ALDI”

 “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92. yılını kutluyoruz. Cumhuriyet, kelime anlamı olarak, halk idaresi halkın yönetime egemen olması demektir. Devleti yönetme gücü, halkın elindedir. Yani yasa koyma, yönetme ve yargı görevlerinin halkın denetiminde olmasıdır. Devletin bu üç temel görevini yasamayı halkın oylarıyla seçilen meclis, yürütmeyi meclis içinden seçilen hükümet, yargıyı ise Türk milleti adına bağımsız mahkemeler yerine getirir. Günümüzde yeniden tekelleşmeye gidildiğini üzülerek görmekteyiz. Bu yönetim tarzı öncesinde bu üç temel görev ve yetki tek elde toplanmıştı. Monarşi denilen bu rejimde halkın söz hakkı yoktu. Yönetim babadan oğula devredilirdi. Bu aksak yapıyı aşmak için ulusumuz çok uzun mücadeleler vermiş, yönetim tek elde toplanmasını önlemek için 1808 yılında Sened-i İttifak imzalanarak vilayetlerde yerel yöneticiler olan Ayanlara yetkiler verildi. 1839 da Tanzimat Fermanı yayınlanarak halkı bazı hak ve güvenceler verildi. 1856 da Islahat Fermanı yayınlanarak, halkın hakları geliştirildi. 1876 da 1.Meşrutiyet ilan edilip, ilk meclis kuruldu. 1908 de 2.Meşrutiyet ilan edilerek Abdülhamit döneminde kapatılan meclis tekrar açıldı. Bu dönemde siyasi partiler de kuruldu. İttihat ve Terakki Partisi, Hürriyet ve İtilaf Partisi cumhuriyet dönemi siyasi partilerinin anası oldular.

Mustafa Kemal Atatürk’ün gücünü halktan aldığını, kurtuluş savaşını halkla birlikte örgütlemek için Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplamasını, 1920 de Ankara’da savaşa başlamadan TBMM’yi topladığını bildikleri halde ihanetten vazgeçmiyorlar. Ulu Önder Atatürk halk ile birlikte kazanıp, ülkeyi işgalden kurtarmış, yep yeni bir devleti örgütlemişti. Bütün bu kararlar halkın oylarıyla seçilmiş mecliste alınıyordu. Yani halkın egemen olduğu yönetim biçimi savaş sırasında oluşturulmuştu. İşte Kongreler süreci sonrasında 23 Nisan 1920 de TBMM’nin kurulmasıyla kurulmuş olan, halkın egemen olduğu devletin adını koymak kalmıştı sadece.

29 Ekim 1923’de üç yıl önce doğan çocuğun adı konuldu. Laik, sosyal, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, temel ilkeleriyle ne kadar saldırıya uğrarsa uğrasın, bizim gibi sadık ve kararlı bekçiler ve emanet edilen gençler sayesinde sonsuza dek yaşayacaktır. Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümü kutlu olsun”

Bakmadan Geçme