Doğalgaz ve yeni binalar

İnternette gezinti yaparken 2013 tarihli bir haber dikkatimi çekti. Haberde özetle şu bilgiler yer alıyordu: “Merkez...

İnternette gezinti yaparken 2013 tarihli bir haber dikkatimi çekti. Haberde özetle şu bilgiler yer alıyordu: “Merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere Botaş tarafından doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla Bakanlar Kurulu kararının alınmasının ardından Ödemiş’te başlayan başvuru süreci, halktan pek ilgi görmedi.”

Haber, şöyle devam ediyordu: “Doğalgaz getirilmesi için ilçe merkezindeki elektrik abonelerinin yüzde 60’ının 335 TL yatırılması zorunluluğu bulunurken sürecin başladığı Temmuz ayından bu yana sadece 10-15 abonenin İl Özel İdaresi hesabına para yatırdığı öğrenildi. Ödemiş’e doğalgazın getirilmesi için en az 28.157 elektrik abonesinin 28 Ekim’e kadar başvuru yapması gerekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, 28 Ekim’e kadar başvuru yapılması çağrısında bulunurken şimdiye kadar ilginin son derece düşük kaldığına dikkat çekti.”

Bildiğim kadarı Torbalı ve Tire’de doğalgaz kullanımı, Ödemiş’ten daha önce başladı. Organize Sanayi Bölgesi dolayısıyla Tire ve Torbalı’da daha önceki yıllardan bu yana doğalgaz kullanımı yaygınken Ödemiş’e ‘kazançlı’ olmadığı gerekçesi geç geldi. Hatta biraz oyalandı desem yeri olacak.

Doğalgazda büyük ölçüde dışa bağımlı olduğumuzu biliyorum. Özellikle Rus ve Azerbaycan gazı, Türkiye’nin en önemli doğalgaz ithalat kapısı. Elbette ülkenin il ve ilçelerine döşenecek doğalgaz boru hatları planlanırken maliyet hesabının yapılması gerekiyor.

Bilgi kaynakları, doğalgazın yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımı olduğunu söylüyor. Yani doğalgaz da bir çeşit petrol türevi. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alıyormuş.

Doğalgazı en verimli ve en ucuz taşıma yöntemi, boru hattı kullanımı imiş. Bunun yanında doğalgaz, basınçlı tanklarda da sıvılaştırılmış olarak taşınabiliyormuş. Ödemiş’te boru hattı var ama sanıyorum Kiraz’a tanklarla taşınacak.

Anlayamadığım, temiz ve ucuz olmasına rağmen neden hala Ödemiş’te birçok bina doğalgaz bağlantısı yaptıramadı? Bunun yanında neden hala bazı bölge, cadde ve sokaklara doğalgaz ulaştırılamadı? Hala caddelerde gezinirken burnumuza keskin bir kömür kokusu geliyor.

Hala gel(e)memesinin iki nedeni olabilir. İlki; vatandaşların doğalgaz hattı ve kullanımı için ekonomik gücünün yerinde olmaması, ikincisi de ilgili şirketin farklı gerekçeleri.

Durum böyle iken 30 kilometre ilerideki Kiraz’a doğalgaz hattının ulaştırılacağı, Beydağ’ın da beklenti içinde olduğunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Yeri gelmişken yazayım: Binalara doğalgaz şebeke boruları döşenirken ‘havalandırma’ şartı ile dairelerin iç kısımlarında kalan banyolara kombi makineleri kondurulmadı. Bu nedenle evlerimizin içi, labirent gibi doğalgaz boruları ile döşendi. Böyle olunca hem ısının eşit dağıtımı hem görsellik hem de bacalarından çıkan dumanın üst kata çıkması gibi sıkıntılar baş gösterdi.

Dilerim müteahhitler, bundan sonra yapılacak binaların girişinden kombilerin konulacağı yerlere kadar bu durumu gözetirler.

Bakmadan Geçme