Diyet lifi nedir?
Besin öğesi içermeyen gıda bileşenleri, DİYET LİFİ olarak tanımlanır. Doğallıktan uzaklaşılan beslenme alışkanlıkları, bizi diyet lifleri...
Besin öğesi içermeyen gıda bileşenleri, DİYET LİFİ olarak tanımlanır. Doğallıktan uzaklaşılan beslenme alışkanlıkları, bizi diyet lifleri ile daha az beslenir kılmıştır. Bağırsaklarda çözünmeyen diyet lifleri, bağırsak içindeki dışkı kıvamını ve hacmini artırarak adeta süpürge görevi görüp kabızlık sorununda iyi bir çözüm sağlamaktadır.
Tahılın üç ana bileşeninden biri olan KEPEK LİFLERİ, dengeli beslenmemizde çok önemlidir. Bu lifler, bağırsakları rahatlatması yanı sıra içerdiği antioksidanlar, vitaminler, mineraller vb. içeriklerle başta kanser olmak üzere koroner arter hastalıkları, diyabet gibi önemli hastalıkları gerek önlemede gerekse tedavide çok etkilidir. Bu teori, yüksek denek sayısı ile yapılan araştırmalarda ispatlanmıştır. Diyet lifli beslenme, diyabette insülin seviyesini dengeleyerek doygunluk hissi verir. Tokluğu daha çabuk hissettirir. Bu özellikler, kişide kilo kontrolüne yardımcı olur.
Esmer ekmek ile beyaz ekmek arasında kalori açısından fark yoktur. Fark, lif farkıdır.
Siyah buğday
Siyah buğday, tahıllar arasında protein değeri en yüksek olmanın yanı sıra (%13-15), en yüksek hazmedilebilen proteine de sahiptir. Bu oran soyadan bile yüksektir. Bunun sebebi de vücudumuz tarafından yapılmayan başta LİZİN olmak üzere 8 aminoasiti içermesidir. İşte bu nedenle vücudumuz siyah buğday proteininin % 74’ünü kullanabilmektedir.
Bu temel aminoasitlerin yanı sıra kompleks karbonhidrat da içerir. Bu kombinasyon nedeniyle siyah buğday kullanımında protein yıkımı olmadan vücudun enerji ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bu nedenle siyah buğday diyeti de çok önemlidir. THİN THİNK SİYAH PİRİNÇLİ DİYET LİFLİ GOFRET’teki siyah buğday bileşeni de bu amaçla kullanılmıştır.
Siyah buğday (greçka), tam tahıl grubundandır. Ama gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilebilir. Siyah buğdaydaki glutenin kimyasal olarak bağlı olması nedeniyle adeta gluten içermeyen tahıl özelliğindedir. ÇÖLYAK HASTALARI bu özellik nedeniyle siyah buğday tüketebilir. Terkibinde B1, B2, POTASYUM, MAGNEZYUM, KALSİYUM, FOSFAT, ÇİNKO ve kepeğinde bolca lif içerir.
Siyah buğdayda kolesterol bulunmaz, yağ da yok denecek kadar azdır. Bu özelliği ile DİYET için idealdir.
Bakmadan Geçme





