DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

Türkçemiz, dünyanın en kadim dillerinden biri olarak bizim en büyük zenginliklerimizdendir. Orta Asya'dan Anadolu'ya süren yolculuğumuzda...

Türkçemiz, dünyanın en kadim dillerinden biri olarak bizim en büyük zenginliklerimizdendir. Orta Asya’dan Anadolu’ya süren yolculuğumuzda pek çok edebî şahsiyetimiz yüzyıllar boyunca bizlere ışık tutmuşlardır.  Bu ışık ise dilimizin zenginlikleri sayesinde gerçekleşmiştir.  Türk Dili ve Edebiyatı zümresi tarafından “Dilimizin Zenginlikleri” adlı proje kapsamında her ay belirlenen eser ve sanatçılarımıza dair etkinlikler gerçekleştirilerek dil bilinci oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Proje kapsamında aralık ayı “Safahat Okumaları” konulu faaliyet çalışması, görevli öğrenciler tarafından pano olarak hazırlanmıştır. Safahat’ta bulunan “Küfe” adlı manzumede geçen sözcüklerin günümüz Türkçeleri verilmiştir. Ayrıca eserde geçen: “Kuzum, ayıp mı çalışmak, günah mı yük taşımak?/Ayıp: Dilencilik, işlerken el, yürürken ayak.” dizeleri en iyi cümle seçilerek panoda sergilenmiştir.

Ocak ayı “Divanü Lügati’t-Türk” konulu faaliyet çalışması için hazırlanan panoda, eserde bulunan şiir örnekleri, atasözleri ve Türk illerini gösteren harita sergilenmiştir. Bu etkinlikle Türkçenin ilk sözlüğünün önemi öğrencilerimize kavratılmaya çalışılmıştır.

Haber

Anlatımı güzelleştirmek, savunulan düşünceyi daha etkili kılmak amacıyla her dilde kalıplaşmış bazı sözler kullanılır. Bunların en önde gelenleri ise atasözü ve deyimlerimizdir. Şubat ayı “Deyim ve Atasözlerimiz” konulu faaliyet; sınıflarımızda deyim ve atasözü kartlarıyla oyunlar oynanarak, İskender PALA’nın “İki Dirhem Bir Çekirdek” adlı eserinden deyimlerimizin hikâyeleri okunarak ve pano çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir.

Haber

Proje kapsamında belirlenen aylık konular okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı zümre öğretmenleri ve görevli öğrenciler tarafından etkinliklerle işlenmeye devam edecektir.

Prof. Dr Muzaffer Kula Lisesi

Bakmadan Geçme