Derin yoksulluğa karşı kadın dayanışması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Urla Kadın Dayanışma Derneği’ninbaşlattığı Eşitlik Buluşmaları’nın ilkine katıldı. Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo’nun da konuk olduğu toplantıda, insan hakları temelli eşit bir yaşam için yapılması gerekenler ve kadın yoksulluğu konuşuldu.

Urla Kadın Dayanışma Derneği’nin (URKAD) kadına yönelik ayrımcılık, şiddet ve kadın yoksulluğuna karşı siyaset bir üstü anlayışla çözümler üretmek için başlattığı “Eşitlik” buluşmalarının ilki, İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla Yerel Hizmet Birimi toplantı salonunda yapıldı. Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo’nun da konuk olduğu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kadına yönelik her türlü şiddete karşı sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını desteklediklerini söyleyen Mustafa Özuslu, Urla için de kadın dayanışma derneklerinin yanında olduklarını belirtti.

“Yoksulluk tanımı değişti”
URKAD Başkanı Saadet Kayaalp’in sunumuyla başlayan toplantıda konuşan gazeteci, yazar ve aktivist Hacer Foggo ise yoksulluğun kadınlar üzerindeki etkilerini anlattı. Hacer Foggo, pandemi döneminde yoksulluk tanımının değiştiğini ve açlık sınırıyla aynı seviyeye yaklaştığını söyleyerek “Kriz dönemlerinde bu sürecin idarecisi kadınlar oluyor. Yoksullaştıkça yeni geçim stratejileri kuruyorlar. Bebeklerine bez yerine poşet bağlayıp, çorbayla gün geçiriyorlar. Sosyal yardım başvurularına hep kadınlar gidiyor. Çünkü terslenseler bile çocukları için yardım alana kadar devam etmek zorundalar. Kadın yoksulluğunun şiddete uğramaktan aile beslenmesine her alanda trajik sonuçları var” dedi.
İşgücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 70,3 iken kadınlarda bu oranın yüzde 32,8 olduğunu vurgulayan Hacer Foggo, sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 verilerine göre ülkemizde 3 milyon 650 bin kadının hiçbir kurumdan diploması yok ve 6 milyonun üzerinde kadın okuma yazma bilmiyor. Öte yandan pandemi ile aile sağlık merkezlerinde doğum kontrolü uygulamaları da kaldırıldı. Doğum oranlarının en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemdeyiz.”

Türkiye’nin en büyük sorununun yoksulluğu önleyici tedbirler almamak olduğunu söyleyen Hacer Foggo, herkesi hem bireysel hem sivil toplum kuruluşları aracılığıyla derin yoksulluğa karşı katkı koymaya, kadına yönelik şiddet ve eşitsizliğe karşı mücadeleye davet etti.


Seher Göçen

Derin yoksulluğa karşı kadın dayanışması

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir