'Değerlerin'- 6 Ödemiş Şehir!

Sevgili Ödemişli dostlarım kaldığımız yerden devam edelim. Yöresel Yemekler ve Yetiştirilen Ürünler Ödemiş Kebabı, keşkek, köpüoğlu...

Sevgili Ödemişli dostlarım kaldığımız yerden devam edelim.

Yöresel Yemekler ve Yetiştirilen Ürünler;

Ödemiş Kebabı, keşkek, köpüoğlu mantısı, yağlı ekmek, heybeli çorba, dibile, kompir çıyartma, galgıtma, yağlı sulu akıtma, höşmerim, sinkonta, bezdirme, kömbe, ekmek dolması, kestirme çorbası, ısırgan avukması, ıspanak çorbası, ıspanak pilavı, tava pidesi, lahana sarması, kabak tatlısı, kurt baklavası, kalburabastı ve Töngül pidesidir. Kar helvası, köpük helva, koruk suyu, sac pidesi de meşhurdur.

Belediyemiz tarafından yöresel yemekleri günümüzde tanıtmak, yaymak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Yöresel Yemek Yarışması da düzenlenmiştir.

Yöremizde yetişen tüm otların yemekleri yapılmaktadır. Bunlar; ebegümeci, pazı, dakırdalak, gelincik, semiz otu, iğnelik, bıcık, turp otu vb.

Helvacı dükkanlarında kahvaltı kültürü halen devam etmektedir. Başlıca tarım ürünleri; patates, pamuk, incir, zeytin, kestane, ceviz, susam, üzüm, yaş sebzeler, bamya, salatalık, bezelye, domates ve karpuz olmak üzere çeşitli meyvelerdir. Havza, meyve fidancılığında adını duyurmuş, Türkiye’nin meyve fidanı ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. Kaymakçı Mahallesi, bamya ve bezelyesiyle ünlüdür.

Tarihi Arasta ve El Zanaatları;

Osmanlı dönemi açık arasta türünün ender örneklerindendir. Bilinen tarihi, 1856’dır. Üç cami arasında olmasının yanında çevresindeki 17 hanın ortasında yer alması nedeniyle ticari bir merkez durumundadır.

Arasta, Ödemiş’in işgali sırasında müftü ve papazın birlikte gayretleriyle yakılmaktan kurtulmuştur. Bugün, belediyemizin girişimleriyle “Tarihi Arasta Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Yenileme Projesi” tamamlanmıştır.

Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş; semerci, keçeci, sayacı, kalaycı, tenekeci, ipekçi-dokumacı, sandalyeci, nalıncı, demirci, kelterci, sepetçi ve saraç gibi meslek dallarında Ödemişli zanaatkarlar, zamana karşı direnmektedir.

Yörede keçi kılı, yün ve kendirden ıstarta dokunarak heybe, çul, itey, namazda, çuval ve sofra mendili yapılır.

Kendirden urgan, kalıpta tepme ile yünden keçe yapılır. Nalıncılık ve sepetçilik uğraşı dallarıdır. Sele, küfe, sepet, çıkı, konik sepet ve kelter sepet çeşitleridir.

Ödemiş Müzesi;

Eski eser koleksiyoneri olan Mutahhar Başoğlu, toplam 2772 m²’lik arsasını, 1975-1976 yıllarında müze binası yapılmak üzere bağışlamış ve müzenin kuruluşuyla ilgili ilk teşebbüs böyle gerçekleşmiştir. 1983 yılında da tamamlanmıştır. Etnografya Müzesi olarak yapılan binada mevcut etnografik malzemelerin yanı sıra bölgeye ait arkeolojik eserler de teşhir edilmektedir. Bu eserler; seramikler, idoller, keski ve baltalar, kandiller, bronz eserler, cam eserler, süs eşyaları, pişmiş toprak heykelcikler, mermer heykel ve heykelciklerdir.

Ayrıca Helen, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait 12.216 adet sikke bulunmaktadır. Etnografik bölümde Osmanlı dönemine ait çeşitli silahlar, bakır ve gümüş eşyalar, cam eserler, süs eşyaları, el işlemeleri, giysi örnekleri sergilenmektedir.

Ödemiş Müzesi’nde arkeolojik ve etnografik eser ile birlikte satın alma yoluyla elde edilen toplam 16.000’e yakın eser sergilenmektedir.

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM);

ÖYKAM, medeniyetlerin beşiği Ege’nin tarihi zenginliklerinin dünyaya açılan kapısı. ÖYKAM, olasılıkla 18. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiş iki katlı ahşap-Bağdadi bir yapı olan Keçeci (zade) Hanı ile 1926 yılında bu hanın kuzey cephesi ve avlusunun bir bölümüne inşa edilmiş Yıldız Oteli binasında hizmet vermektedir.

Yıldız Oteli’nin açılmasından sonra “Hacı Sadık Çarşısı” ismiyle anılan bölge “Yıldız Çarşısı”; Keçeci (zade) Hanı ise “Yıldız Hanı” olarak anılır olmuştu. Ödemiş Belediyesi’nin 2006 yılında kamulaştırdığı Yıldız Hanı ve Oteli’nin Tarihi Kentler Birliği’nin desteğiyle hazırlatılan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, ilgili kültür ve tabiat varlıkları bölge kurulunca onaylandı. 2009 yılında restorasyonu tamamlanan Yıldız Hanı ve Oteli’ni belediye, Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nın geçmişi ve kültürünün tanınması ve tanıtılması amacıyla kent arşivi ve müzesi olarak işlevlendirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Özel Müze” statüsü alan ÖYKAM, 2012 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müze, Yıldız Oteli’nin alt ve üst katında mevcut toplam 14 oda, dört koridor ile Keçecizade Hanı’nın alt ve üst katında üç oda ile 80 ve 155 metrekarelik iki sergi salonundan oluşmaktadır.

Arşiv ve kütüphanesinde Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nın tarihine ışık tutan binlerce bilgi, belge ve akademik olarak basılmış yayınlarımız bulunmaktadır. Bu bilgi, belge ve yayınlara www.oykam.org adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Müzenin iç avlusunda bulunan Müze Kahve’de ziyaretçilere sıcak ve soğuk içecekler servis edilerek nezih bir ortam sunulmaktadır.

Müze, pazartesi günleri hariç diğer günler ücretsiz olarak ziyarete açıktır.

Yarın yine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kendinize ve kentinize iyi bakmanız dileğiyle.

Sevgiler…

Bakmadan Geçme