• Haberler
  • 'CUMHURBAŞKANIMIZIN HEDEFİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM'

'CUMHURBAŞKANIMIZIN HEDEFİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM'

Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Başkanı Rıfat Eriş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisine...

Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Başkanı Rıfat Eriş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefini çok önemsediğini dile getirerek, hedefe giden yolda hem ulusal hem bölgesel önceliklerin neler olması gerektiğini değerlendirdi. Rıfat Eriş, ilk 10 ekonomiye girmenin anahtarı ve toplumun taşıyıcı motoru olarak tarım, eğitim ve hukuk sistemini gördüğünü ifade etti.

 

“Çok iyi planlama”

Türkiye’nin artık kendine hedefler koyabilecek bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Rıfat Eriş, “Cumhurbaşkanımızın 2023’te en gelişmiş 10 ekonomi hedefini şahsım adıma çok önemsiyorum. Ancak bu hedeflere ulaşma konusundaki planlamaların doğru bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Dünya üzerinde en gelişmiş ilk 10 ekonomiye baktığımızda öncelikle hepsinin çok iyi planlanmış üretim politikaları olduğunu görüyoruz” dedi.

 

“Tarım ve eğitim birlikte ve iç içe”

ÖTO Başkanı Eriş değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu 10 ülkenin çok iyi planlanmış bir tarım politikası olduğunu görürsünüz. Yani biz ilk 10 ekonomiyi hedef alıyorsak, öncelikle tarımda devrim niteliğinde değişimler yapıp, artık ürettiğimiz her şeyi planlayabiliyor konuma gelmeliyiz. Bu noktada hedefe ulaşmada birinci aşamanın tarım politikası olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak öncelikle bizim tarım politikamızın olması için tarımsal bilgiye ihtiyacımız var. Şöyle bir baktığımızda detaylı tarımsal bilgiye net olarak ulaşabildiğimizi düşünmüyorum. Ve bu noktada atılımlar yapıp bütün üretimlerimizi kayıt altına alıp ondan sonra da planlayabilme yeteneğine ulaşmamız gerekiyor.”

 

“Bir toplum sözleşmesi olarak hukuk ile ilim ılığında çalışmak”

Tarımın gelecek öngörüsünde, büyümede ve üretimde hayati sektör olduğunun altını çizen Rıfat Eriş bilgisiz ve eğitimle desteklenmemiş bir üretimin, modelin gerçekçi olamayacağını da vurguladı. Eriş, “Daha sonraki aşamayı da eğitim olarak görüyorum. Yani biz gelecek nesilleri dürüst, ahlaklı, aynı zamanda bu ülkenin değerlerine sahip çıkan, sosyal, birbirinin hakkına saygılı, üreten nesiller yetiştirebilmeliyiz. Hemen sonrasında da iyi bir hukuk sistemine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Yani hukuku sadece sorunlar, anlaşmazlıklar çıktığı anda ihtiyaç duyulan değil,  sosyal çevreyi ve genel yaşantımızı düzenleyen kurallar olarak görüp, daha net belirleyip bizleri daha standart yaşantılara ulaştıracak bir gereklilikler bütünü olarak ele alıp sahip çıkılması gereken bir toplum sözleşmesi olarak görüyorum. Hukukta bu etik kurallar herkesi kapsamalı, yani hukukta eşitlik ve adaletin olması gerektiğini düşünüyorum. Toplumda herkes tarafından uygulanan edep, görgü, saygı, hoşgörü içeren kurallar olması gerekiyor. Ancak bu sayede şikâyet etmeyen ve bu ülkede yaşamaktan mutlu olan insanlar görebiliriz. Bu standartlara ulaştıktan sonra ise geriye ilim ve bilim ışığında çalışmak, üretmek global markalar oluşturup o markaları yönetmek kalıyor” diye konuştu.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme