• Haberler
  • Çocuklarımızı sigortalı yapalım erken emekli olsunlar

Çocuklarımızı sigortalı yapalım erken emekli olsunlar

Erkenden emekli olup çalıştığı sürelerin hakkını almak, şu an sigortalı olarak çalışmakta olan hiçbir kişinin hayır...

Erkenden emekli olup çalıştığı sürelerin hakkını almak, şu an sigortalı olarak çalışmakta olan hiçbir kişinin hayır diyemeyeceği bir tekliftir herhalde. Günümüzde sosyal güvencesi olan her insan aslında rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek için çalışmaktadır, bu yüzden erken emekli olmanın hayaliyle yaşarlar. Bunun yanı sıra ülkemizde emeklinin yaşının çok fazla olduğunu düşünen kişi sayı epey fazla. Ebeveynler bu durumdan muzdarip, çocuklarının erken emekli olabilmeleri için sıkça sorulan soru ise “Çocuğumu, ileride emsallerinden daha erken emekli olabilmesi için yaz tatilinde sigortalı olarak çalıştırmam gerekir mi?”

 

Geçmişte çocuk yaşta sigortalı gösterilen kişiler, gerçekten de emsallerinden yıllarca önce emekliliğe hak kazandılar. Bu sene yapılan değişikliklere göre ise 1995 doğumlu kız çocukları, 1 Temmuz 2017 tarihine kadar sigortalı yaptırılırsa ve bu kişiler 7200 iş gününü 31 Aralık 2037 tarihinden önce doldurursa 59 yaşında emekli olacak. Bu tarihe kadar sigorta yaptırarak kesintisiz ödeyen kadınlar, emsallerine göre 6 yıl, erkekler ise 3 yıl önce emekli olabilecek. Bu kişiler 2037 yılında hemen emekli olamayacak, ama o tarihte ‘emeklilik yaşını bekleyen kişiler grubuna’ dahil olacak ve 59 yaşını dolduracağı 2054 yılında emekli olabilecek.

 

Sahte sigortaya dikkat

 

Geçmişte yaşadığımız sosyal güvenlik hizmetleriyle ilgili bir sıkıntı ise sahte sigorta. Bu yeni düzenlemeden sonra kişilerin çocukları çalışmadığı halde onları sigortalı göstererek bu durumdan faydalanmaya çalışması durumunda ciddi cezalar ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), teknolojinin verdiği olanaklardan yararlanarak sahte sigortalılığı geçmiş yıllara göre çok daha kolay tespit edebiliyor. Eğer bir kişi gerçekte çalışmadığı halde sahte sigorta yaptırarak çalışmış gibi gösterilirse yatırılan primler yandığı gibi hem sigortalı hem de onu çalıştırmış gösteren işveren hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Resmi belgede sahtecilik”, “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “Özel belgede sahtecilik” suçlarını düzenleyen maddeleri kapsamında 5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilir.

 

Haber: Kazım AKSU

Bakmadan Geçme