• Haberler
  • ihale
  • Çocuklarda kahvaltının okul başarısına etkisi

Çocuklarda kahvaltının okul başarısına etkisi

Kahvaltının okul başarısına pozitif etkilerinin olduğu, bilinen bir gerçektir. Çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması...

Kahvaltının okul başarısına pozitif etkilerinin olduğu, bilinen bir gerçektir. Çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yaptıkları araştırmalarda proteinden zengin kahvaltının karbonhidrattan zengin kahvaltıya göre daha çok yağ yakımı sağladığını, çocukların uyuduğu saatin kahvaltıyı, kahvaltının da şişmanlığı etkilediğini ortaya koymuşlardır.

Yapılan bir araştırmada geç saatlerde uyuyan çocukların kahvaltıda atıştırmalık tükettiği, erken uyananların ise sağlıklı bir kahvaltı yaptığı gözlemlenmiştir. Erken uyanan ve dengeli bir kahvaltı yapan çocukların geç uyananlara kıyasla yağ yüzdesi, kan basıncı, vücut ağırlığı, bel çevresi değerleri daha düşük; okul başarısı daha yüksek bulunmuştur.

Okul başarısıyla doğrudan pozitif ilişkili olan besin grupları süt, meyve ve sebze grubudur. Bu gruplardaki besinler dışında şeker eklenmiş içecekler, fast food ve şekerleme gibi glisemik indeksi yüksek besinleri tüketen çocukların kan şekerindeki ani değişikliklere bağlı olarak ise okul performansının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında Çinli bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada kahvaltının sözel zekaya ve IQ puanlamasına pozitif etkisinin olduğu saptanmıştır.

Gece açlığının sonunda ve kahvaltı zamanında beyin açlık düzeyindeyken beyine enerji sağlayan kan şekerinin en alt düzeyde bulunduğuna işaret eden uzmanlar, kan şekerinin yeterli düzeyde olmasının öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini düzenlediğini ifade etmektedir.

Araştırmalar, kahvaltının gece boyunca düşük seviyelerde faaliyet gösteren metabolizma hızında %20-30 oranında artış gösterdiğini saptamışlardır. Kahvaltının ihmal edilmesi sonucunda ise metabolizmanın geliştirdiği savunma mekanizması yoluyla bir sonraki öğünde yenilenleri yağa dönüştürerek depoladığı; obezite, diyabet, metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırdığı saptanmıştır.

Bakmadan Geçme