- Haberler
- Çocuğunuzu sünnet ettirirken dikkat etmeniz gerekenler
Çocuğunuzu sünnet ettirirken dikkat etmeniz gerekenler
Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet, tıbben bir zorunluluğu bulunmayan fakat başta idrar yolları...
Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet, tıbben bir zorunluluğu bulunmayan fakat başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlemdir. Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin deneyimli ellerde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir. Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. İbrahim Ötgün, sünnet işlemi hakkında bilgi verdi.
Enfeksiyon riskini % 90 azaltıyor
Ötgün, “En basit ifadeyle derinin kesilmesi olarak özetlenebilecek sünnetin ortaya koyulmuş birçok yararı vardır. Bunların en başında çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonlarını %90 oranında azaltması gelmektedir. Bunun dışında ileride yetişkin hayatta penis kanseri, sünnetli kişilerde çok daha az görülmektedir. Ayrıca sünnetli kişilerin eşlerinde rahim ağzı kanseri de çok daha az görülmektedir. Sünnetin uygun koşullarda ve deneyimli kişiler tarafından yapılmamasından dolayı cinsel organda kalıcı hasarlar ya da hayati tehlike oluşabilir. İşlem, enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak amacıyla temel cerrahi prensiplere uygun olarak ameliyathane ortamında gerçekleştirilmelidir. İlk üç ayda bebekler hareketsiz olduğundan işlem lokal anesteziyle yapılabilir. Üç aydan sonra genel anestezi altında uygulanmalıdır. Sünnet, her yaşta uygulanabilecek bir işlem olmakla birlikte oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından doğumdan sonraki ilk iki yıl içerisinde yapılması daha uygundur. Özellikle 2-6 yaş arası cinsel kimlik kazanım dönemi olduğundan bu yaş grubunda lokal anestezi altında işlem yapılması tavsiye edilmemektedir. Sünnetin çocuk psikolojisinden anlayan, alanında deneyimli çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yapılmasında fayda vardır” ifadelerini kullandı.
Sabah sünnet akşam oyun
Sünnet uygun koşullarda doğru tekniklerle yapılmışsa sonrasında sargı uygulaması yapılmamaktadır diyen Ötgün, ”Erken dönemde çocuklara uygulanabilecek tek şey, ağrı kesici uygulanması ve lokal bakımdır. İşlem sonrası iki gün boyunca ağrı kesici uygulanması önerilmektedir. Sünnet edilen kişi, ilk günden itibaren banyo yapabilir. Beşinci günden itibaren ise kişi, her türlü günlük aktiviteye geri dönebilir. Temel temizlik koşullarına dikkat edildiği sürece bebekler kucakta tutulabilir, banyo yaptırılabilir, bezleri bağlanabilir” dedi.
Ece Köseoğlu