- Haberler
- Cinsiyet eşitliği için
Cinsiyet eşitliği için
Ödemiş Ticaret Odasının katkılarıyla odanın konferans salonunda gerçekleşen buluşmada Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama...
Ödemiş Ticaret Odasının katkılarıyla odanın konferans salonunda gerçekleşen buluşmada Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırma Görevlisi Dr. Yeliz Çakır Koçak ve Ege Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Şengül Baysak’ın sunumlarıyla toplumsal cinsiyet ve toplum tarafından dayatılan cinsiyet konulu seminer düzenlendi.
İlk olarak söz alan Dr. Koçak, “Toplumda bazı yargılar var. Aslında burada aksayan,sadece kadın olmuyor. Yaşamın yükünü sadece erkek çekinde o da zarar görüyor. Biyolojik cinsiyet doğuştandır ama cinsiyetin rolü, toplumsal yapıya göre değiştirebildiğimiz bir kavramdır. Bazen kadınların yaptığı erkek meslekleri basına yansıyabilmektedir. Kadınların biraz daha mücadeleci bir yapısı vardır. Burada ele aldığımız konulardan biri de farkındalığı konuşmaktır. Kadın-erkek, eşit bir şekilde olmalıdır. Erkeklere göre kadın istihdamı daha düşüktür. Ödemiş’i bu konuda tebrik ediyorum. Kadın oda ve kooperatif başkanarı olmasının bir farkındalık olduğunu düşünüyorum” dedi.
“144 ülke arasında 133.sıradayız”
Kadınların erkeklerle eşit olarak iş alanlarında yer alabileceklerini kaydeden Koçak, “Kadın istihdamında 2017 verilerine göre 144 ülkede arasında 133. sıradayız. Durumumuz aslında çok vahimdir. Toplumsal cinsiyet açısından birçok ülkenin arkasında kalmamızın doğru olmadığını düşünüyorum. Ülkemizdeki kadın milletvekili sayısı da % 15. Kadınlarımız, denge sağlamak için ciddi olarak mücadeleler vermektedirler. Kadınların üst düzey yönetici olmasıyla ilgili de bir takım sıkıntılar vardır. Toplumsal farkındalıkta üst düzey dengelerin sağlanmasında bir takım etkenler vardır. Bu konuda stratejik kalkınma hedeflerinin sağlaması gerekir. Kayıt dışı istihdam, kadınlar için bir hayli fazladır. Kooperatif çalışmalarında kadınların emekleri çok fazladır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yaklaşırken bayan yerine kadın demeliyiz. Kadın başbakan şeklinde anıyoruz ama erkek başbakan demiyoruz. Toplumda biz bir arada yaşıyoruz. O zaman söylemlerimizi de eşit bir şekilde yaşamalıyız. Kadınların sivil toplum kuruluşlarında yer almasının da önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.
Sekiz ilde örgütlenme
Ege’de Kadın Buluşması Platformu İzmir Sekreteri Şengül Baysak, “Ödemiş Ticaret Odası’na böyle bir buluşmayı sağladığından dolayı teşekkür ediyorum. Çalıştığım sektörde bir yıl boyunca bana zam yapılmadı. İkinci yıl da gene zam yapılmadı. Ufaktım, ailede hak aramayı gerek duymamıştım. Çocuklarımıza hak arama bilincini yerleştirmemiz gerekir. Gerçekten kadın-erkek eşitliği konusunda uçurumlar var. Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarında kadının var olması zordur. Biz de bu ihtiyaçlardan dolayı burada bir araya geldik.
Ege’de Kadın Buluşması, kadınların bir araya geldikleri bir platformdur. Muğla’da başlayan bu hareket, Ege’deki sekiz ayrı ilde sürmektedir. Amacı; kadının çeşitli alanlarda geliştirilmesi, kadın kooperatiflerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması ve bunun yanında şehirlerin ‘Kadın dostu kent’ unvanı alması için demokratik bir baskı oluşturmaktır. Sekiz ilde eş zamanlı kadın buluşmaları da gerçekleşti. Ödemiş Kadın Kooperatifi de bu buluşmalarda yerini alıyor. Siz, her zaman kadınların kurduğu bu kooperatiflerde yerinizi alınız. Türkiye genelinde konuşmalar ve bazı atölye çalışmaları gerçekleşiyoruz. Çocuk istismarı konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Kadınlarımızın ekonomik gücünün artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Yaklaşan yerel seçimler için şimdiden kampanya yapılması gerekir. Yerel yönetimlerde yer almak isteyen kadınlarımıza destekleyici çalışmalar yapılmalıdır. Kadınlarımızın şiddetten korunmaları için gerekli çalışmalar yapılmasıdır. Alo 183 hattını öğrenin. Tüm olumsuzluklara rağmen mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Turgay KONURALP
Bakmadan Geçme





