• Haberler
  • Çeyiz sandığından çıkan bereket

Çeyiz sandığından çıkan bereket

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Komitesi, ata yadigarı tohumlara ulaşmak ve bunları gelecek...

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Komitesi, ata yadigarı tohumlara ulaşmak ve bunları gelecek nesillere taşımak için girişimde bulundu. Komite üyeleri, ilk olarak Yeşilova Höyüğü’nde bulunan 3000 yıl öncesine ait buğday tohumuna ulaştı ancak bunun çimlenme özelliğini kaybettiği belirlendi. Arayışlarından vazgeçmeyen ekibe güzel haber, birkaç ay sonra Tire’den geldi. Kırsal mahallede yaşayan ve bir süre önce vefat eden yaşlı bir kadının asırlık çeyiz sandığından yaklaşık bir kilogram kızıl buğday çıktığını öğrenen komite üyeleri, hemen aileye ulaşarak tohumu temin etti.

Kızıl buğday, önce Küçük Menderes Havzası’nda 100 metrekare alana, daha sonra da beş dönüm araziye ekildi. Hasatta yaklaşık 700 kilogram ürün elde edilirken bunun bir miktarıyla da ekmek yapıldı. 20 Ekim’de düzenlenen Gastrofest’te tadım için sergilenen kızıl buğday ekmeği, yoğun ilgi gördü.

Alım garantisi verilecek

İTB Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Komitesi Başkanı Necati Polat, üretimi yapılmayan ata yadigarı tohumları tekrar toprakla buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Polat, “Tire’de yaşlı bir teyzemizin çeyiz sandığında bir miktar kızıl buğday olduğunu haber alınca hemen görüşmeye gittik. Önce az bir alana ektik, sonra ekim sahasını genişlettik. Beş üreticiyle yola çıktık ve bunu projelendirdik. Kızıl buğdayın tekrar toprakla buluşmasıyla üreticilerin gelir düzeyinin artırılmasını amaçlıyoruz. Çiftçimize ürettiği kızıl buğday için alım garantisi vereceğiz. Kızıl buğdayı açıklanan taban fiyatın dört katı fazlasıyla satın alacağız” dedi. Ürünün çok az olduğunu belirten Polat, gelecek yıl daha fazla alanda ekim yapılacağını dile getirdi.

“Tok tutucu özelliğe sahip”

Kızıl buğdayın lif açısından çok zengin olduğuna dikkati çeken Polat, “Protein oranı yüksek, gluten yapısı çok düşük. Kan şekerini dengeleyen ve glisemik indeksi çok düşük bir ürün. Gluten hassasiyeti olanlar için çok ideal bir buğday çeşidi. Tok tutucu özelliğe sahip” ifadelerini kullandı.

Kızıl buğdaydan yaptıkları ekmeğin çok beğenildiğini söyleyen Polat, gelecek dönemde bunun tüketiminin yaygınlaşacağına inandığını belirterek, “Önümüzdeki hasat döneminde piyasaya daha fazla kızıl buğday sunmuş olacağız. Böylece her yıl daha fazla yaygınlaşacak. Daha geniş alana ulaşabilmek için elimizden geleni yapacağız. İnşallah topraktan fırına kızıl buğday yolculuğu genişleyerek devam edecek” diye konuştu.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme