Çevre yolu ovayı böldü
Covid-19 salgını ve ödeme sorunları nedeniyle bir süredir çalışma yapılmayan Ödemiş-Kaymakçı arasındaki çevre yolu inşaatında çalışmalar...
Covid-19 salgını ve ödeme sorunları nedeniyle bir süredir çalışma yapılmayan Ödemiş-Kaymakçı arasındaki çevre yolu inşaatında çalışmalar yeniden başladı. Ödemiş yönünden Yolüstü Mahallesi ile Kaymakçı Mahallesi arasındaki yolda yol genişletme çalışmaları büyük ölçüde tamamlanırken Gereli köprüsünün yenileme çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağı bildirildi. Mevcut köprü yıkılıp tamamen yenilenecek.
Kamulaştırma bedelleri nedeniyle yol kotunun yükseltildiğini belirten yetkililer, “Eğer yolu böyle yükseltmeseydik genişletmek zorunda kalırdık. Kamulaştırma bedellerinin yüksek olması nedeniyle yolu yükseltmek zorunda kaldık” diyorlar ama mantıken bu da aklıma yetmiyor.
Biliyorsunuz, ovamızın tarımsal değeri yüksek. Yol güzergahı boyunca yer alan Yolüstü, Gereli ve Türkönü köylüleri, yılın bütün mevsimlerinde tarlalarına gidip gelirler. Bölgenin ana geliri tarımdır. Çevre yolu ile birlikte köylerle tarlalar arasında sanki Çin Seddi çekilmiş gibi oldu.
Ödemiş’ten Beydağ ve Kiraz yönüne gidecekler için yol, hem düzeldi hem de genişledi. Bu da onların 3-5 dakika kazanmalarını sağladı fakat özellikle Kaymakçı’da belde ile tarlalar arasında devasa bir set çekilmiş oldu.
Çalışmalardan anladığıma ve edindiğim bilgilere göre, Kaymakçı’nın doğu-batı giriş ve çıkışlarına iki kavşak yapılacak. Arada da çeşitli ölçülerde beş köprü yapılacak. Beş köprünün yapılması, belde ile araziler arasındaki engeli kaldıracak.
Geçtiğimiz gün Kaymakçı Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yılmaz ile şantiyeyi ziyaret edip hem gördüğümüz bazı aksaklıkları dile getirdik hem de proje ile ilgili ayrıntılı bilgi aldık.
Öncelikle arazilere ulaşımı sağlayan köprü geçişlerinin geciktiğini belirterek mezbaha yakınındaki tek geçiş yerinin çamur içinde bırakıldığını söyledik. Bizimle yakından ilgilenen yetkililer, durumu bilmediklerini ve hemen düzeltme yoluna gideceklerini söylediler.
Aldığımız bilgilere göre, Uzundere/Eselli yönünden gelen derenin üstüne beş metre yüksekliğinde ve 12 metre genişliğinde köprü yapılacak. Türk Hava Kurumu yanından araziye inen yola da beş metre yükseklik, tek aracın geçebileceği üç metre genişlikte ikinci bir köprü yapılacak.
Kaymakçı içinden geçen dere yatağının devamındaki Bademli-Ovakent yönüne giden yola da iki aracın geliş gidiş yapabileceği beş metre yüksekliğinde, dokuz metre genişliğinde üçüncü köprü yapılacak. Bu yolda bir eksiklik bulunduğunu, Bademli-Ovakent yönünden Kiraz-Ankara yönüne gitmek isteyen ağır tonajlı kamyonların çevre yoluna giremeden yerleşim yerine girmek zorunda kalacağını ve bunun da çeşitli sıkıntılar doğuracağını söyledik. İlgililer, konuyla ilgili notu aldıklarını belirterek burayı yeniden değerlendirmeye alacaklarını söylediler.
Mahkemelik olan Naci Görgülü’nün arazisinin içinden geçin köprünün de tek geçişli beş metre yükseklik, beş metre genişlikteki köprü inşaatının da önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten ilgililer, mahkemelik işlerin çözüldüğünü söylediler.
Son köprü de daha batıdaki yola 3X3 büyüklükte yapılacak. Söylendiğine göre çalışmalar, bu yıl hatta yaz sonu gibi bitecek. Yaz sonu, kış girişi itibarı ile çekilen eziyeti dile getirdik. “Biraz eziyet çekilecek ama düzelecek” dediler…
Beydağ Barajı ile bölgede yapılan toplulaştırma çalışmaları hakkında daha önceki yazılarımda eleştirilerimi yazdım. Özetlemek gerekirse şu şekilde sıralayabilirim:
“Baraj, gelecek için ölü yatırım olarak kalacak gibi!”
“Toplulaştırma çalışmaları çok acemice yapıldı ve araziler büyütülerek birleştirilemediği gibi istenen sonuç elde edilemedi.”
“Arazi yolları da kıvrım kıvrım olmaktan kurtarılamadı.”
Gelelim Çin Seddi gibi yapılan çevre yoluna.
“Yerleşim yerleri ile verimli araziler arasında büyük bir engel oluştu.”
“Yükseltilen yolun kuzey bölümlerinde kalan araziler, su baskınları ile karşı karşıya kalacaklar.”
Bence bu yol, dünyanın üçüncü verimli ovası olarak adlandırılan Küçük Menderes Ovası’nda Çin Seddi gibi yapılmadan genişletilebilirdi.