- Haberler
- Cennet elmasının bakım işleri
Cennet elmasının bakım işleri
Dünkü tarım sayfamızda cennet elmasının özellikleri konusunu sizinle paylaşmıştık. Şimdi de bitkinin bakım işlerini ele alacağız....
Dünkü tarım sayfamızda cennet elmasının özellikleri konusunu sizinle paylaşmıştık. Şimdi de bitkinin bakım işlerini ele alacağız. Cennet elması bahçesinde toprak işleme, örtüsüz veya örtülü yapılabilir. Örtüsüz işlemede toprak sürülerek üzeri otsuz tutulur. Bu tip toprak işleme ile yabani otların yok edilmesi yanında yağmurlarla veya sulama ile meydana gelen kaymak tabakasının kırılması, böylece suyun toprağa kolay işleyebilmesi ve toprağın havalanması sağlanmış olur. Ağaçların diplerindeki otlar çapalanarak temizlenir. Sonbaharda pullukla derin bir sürüm yapılır. Sürüm işleri toprak tavında iken yapılmalıdır. İlkbahar ve yaz sürümleri diskli pulluk ile yapılır. Bahçedeki ağaçlar büyükse dalların kırılmamasına özen gösterilmeli ve bahçe tipi küçük traktörler kullanılmalıdır.
Sulama suyunun kısıtlı olduğu yerlerde örtüsüz toprak işleme yapılmalıdır. Hava neminin az olduğu yerlerde ise örtülü toprak işleme tercih edilmelidir. Çok ağır topraklarda örtü bitkisi, toprağın fazla suyunu kullanması yönünden yararlıdır. Meyilli arazilerde örtü bitkisi erozyonun önlenmesi ve suyun tutulması için faydalıdır. Örtülü toprak işlemede ağaçların taç izdüşümünde ot kontrolü yapılır. Ağaçlar arasında otlar zaman zaman biçilerek yerinde bırakılır.
Cennet elması ağaçlarının iyi gelişebilmeleri ve yeterli ürün verebilmeleri için topraktan yeterli miktarda suyu alabilmeleri gerekir. Sürgün gelişmesinin ve meyve büyümesinin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yeterli ve düzenli sulamanın yapılmasına dikkat edilmelidir. Eğer bu devrelerde sulama yetersiz olursa meyve dökümleri olabilmektedir. Ayrıca meyve gelişimi durmaktadır. Düzensiz sulama ile de meyvelerde çatlamalar olmaktadır. Ayrıca meyve olumuna yakın sulamalar, meyvelerin çatlamasına neden olmaktadır. Bu sebeple meyvelerde kabuk rengi yeşilden sarıya dönüştüğü devreden sonra sulama yapılmamalıdır. Sonbahar ve kış aylarının kurak geçtiği dönemlerde de sulama yapılmalı ancak sulama aralıkları daha uzun tutulmalıdır.
Sulama suyu miktarı ve sıklığı, iklim, toprak ve sulama sistemlerine göre değişiklik gösterir. Karık usulü sulama yapılabilir. Bu sulama sisteminde genç bahçelerde ağaçların iki yanından geçirilen karıklar, gelişmiş ağaçların bulunduğu bahçelerde ise ağaçların iki yanından geçirilen ikişer karık sistemi ile sulama yapılmalıdır. Alttan yağmurlama sistemi sulama da uygun bir sistemdir.
Verilecek gübre miktarları, yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre tespit edilmelidir. Üç yılda bir dekara 3-4 ton iyi yanmış çiftlik gübresi verilmeli ve sürerek toprağa karıştırılmalıdır. Azota ihtiyaç fazladır. Analiz sonuçlarına göre verilmesi gereken azot miktarının üçte biri erken ilkbaharda, kalan kısmı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında olmak üzere verilebilir. Aşırı miktarda verilen azotlu gübre, çiçek ve meyve dökümlerine sebep olur. Azotlu gübre, ağacın taç izdüşümüne ve toprağa verildikten sonra toprak çapalanarak gübrenin toprağa gömülmesi sağlanmalı ve hemen sulama yapılmalıdır.
Fosforlu gübreler, Kasım ve Aralık aylarında verilebilir. Bu gübrenin çiçeklenme, meyve tutumu ve kök gelişimi üzerine etkisi vardır. Potasyumlu gübrelerin meyve kalitesine etkisi vardır. Aşırı potasyum noksanlığı görülen ağaçların yaprak uçları ve kenarları sararıp kurur. Aşırı meyve dökümleri görülür. Potaslı ve fosforlu gübreler, birlikte Kasım ve Aralık aylarında uygulanır.
Magnezyum noksanlığı, organik maddece fakir olan topraklarda sık görülür. Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkar. Magnezyum noksanlığının belirtileri, ağaç meyveyle fazla yüklü olduğu yaz aylarında görülür. Noksanlık belirtileri, meyveli dallardaki alt yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur, ileri safhada sararan kısımlar kararır ve yapraklar vaktinden önce dökülürler.
Mangan noksanlığı, toprağın mangan muhtevası az ise veya toprak fazla kireçli ise ortaya çıkar. Noksanlık belirtileri, Mayıs ayı başında yeni sürgünlerin alt yapraklarında siyah noktalar şeklinde görülür. İleri durumda sürgünün üst yapraklarında da görülür. Mangan noksanlığı, yaprak ve meyve dökümlerine sebep olur. Noksanlığında meyve tutumundan hemen sonra yaprak gübresi tavsiye edilir.
Demir noksanlığının belirtileri, genç yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur. Yaprak damarları yeşil olarak kalır. Çok kireçli topraklarda demir noksanlığı görülür. PH’sı çok yüksek olan topraklarda dekara 40-50 kg. toz kükürt uygulanarak toprağın PH’sı bir ölçüde düşürülebilir. Ayrıca demir sülfat veya diğer demirli preparatlar kullanılabilir.
Dikimden sonraki ilk üç yılda şekil budaması yapılır. Fidanın taçlandırılmasında değişik doruk dallı (modifiye lider) sistemi uygulanabilir. Değişik doruk dallı sisteminde esas olan, gövde üzerinde düzgün aralarla dağılmış 3-5 ana dalın gelişmesini sağlamaktır. Kışın dikim budaması yapılmış olan fidanların Mayıs-Haziran ayında ana dalları seçilir. Çatal gelişen sürgünlerden istenmeyenler kesilir. Seçilen dallar arasındaki mesafe, en az 10 cm olmalıdır. Gövde ile dalların yaptığı açı da 45-60 derece olmalıdır. Seçilen dalların ağacın dengesi yönünden ağacın değişik yönlerine dağılmış olması önemlidir. Zayıflamasını istediğimiz dallarda eğme işlemi yapılmalıdır. Kış aylarında daha önce bağlanan dallar çözülür, açılar kontrol edilir. Çatal ve obur dallar temizlenir. Çok zayıf sürgünler kesilip atılır. Ana dallar, kuvvetlerine göre 40-45 cm’den dışa bakan bir göz üzerinden kesilir.
İkinci yıl yaz aylarında yeşil budama uygulanır. Her ana dal üzerinde yardımcı dallar seçilir. Ana ve yardımcı dalların kuvvetli gelişmesi için diğer dallar eğilir. İstenmeyen filizler dipten kesilir. Üçüncü yıl aynı işlemler devam eder. Taç teşekkülünden sonra fazla bir işleme gerek yoktur. Çok kuvvetli büyüyen dallarda tepe alma yapılmalıdır. Çok zayıf ince dallar, birbirine geçmiş, hasta ve yaralı dallar kışın kesilip atılır. Alt dalların meyve yükü ile eğilip kırılmalarını önlemek için tepe alma yapılmalı veya bu dallar hereklerle desteklenmelidir.
Bazı çeşitlerde periyodisite görülebilir. Bu durumda aşırı verim olan yılda çiçeklerde veya küçük meyvelerde seyreltme yapılması faydalı olabilmektedir. Kaliteli meyve alabilmek için her meyve dalında bir meyve bırakılıp meyvenin etrafındaki yapraklar, meyveye zarar vermemesi için koparılmalıdır.
Bazı çeşitlerde aşırı meyve dökümü görülmektedir. Meyve dökümü; aşırı meyve tutumu, tozlanma veya döllenmenin olmaması, aşırı sulama veya susuz kalma, aşırı azotlu gübreleme ve bunun sonucu dengesiz vegetatif gelişme, aşırı potasyum ve mangan noksanlığı ve unlu bit zararlısının etkisi sebebiyle olabilmektedir.
Cennet elmalarında bazı hastalık ve zararlılara rastlanmaktadır. Bunlar arasında kök kanseri (Agrobacterium tumafaciens), antraknoz (Colletotrichum gloesporioides) ve acı çürüklük (Gleosporium kaki) en yaygın olanlarıdır. Ayrıca yaprak leke hastalığı (Corcospora kaki) ve yaprak saplarında, genç dallarda yanıklık yapan Pseudomonas syringae gibi hastalıklar görülebilmektedir.
Akdeniz Bölgesi’nde görülen en yaygın zararlılar, Akdeniz Meyve Sineği ve Turunçgil Unlu Biti’dir. Ayrıca bazı koşniller, yaprak bitleri ve tripslerin zararı görülebilmektedir.
Bakım işlerini titiz bir şekilde eksiksiz yerine getirmek, sağlıklı bitki yetiştirmek ve gerekli kültürel tedbirleri almak hastalık ve zararlıların bulaşmasını ve etkinliğini önemli ölçüde azaltacaktır. Kimyasal ilaçlarla yapılacak zirai mücadele, son çözüm olarak görülmelidir.
Cennet elması satışının kârlı olabilmesi için meyvelerinin en uygun zamanda hasat edilmesi önemlidir. Meyveler, tam iriliklerini aldıkları ve meyve kabuğunun yeşil renginin kaybolup çeşide has turuncu veya koyu turuncu rengi aldığı zaman, sertken toplanmalıdır. Tadı buruk olan çeşitlerde meyveler, yumuşayıncaya, yani yeme olumuna gelinceye kadar uzun süre ağaçta kalabilmektedir. Ancak bu durumda böcek ve kuş zararlanmalarına karşı önlem alınmalıdır. Derim en az iki defada yapılmalı, rengini iyi almamış meyveler toplanmamalıdır.
Hasat sırasında meyveler çekilerek dalından koparılmaz. Dallar çok gevrek olduğu için kırılabilir veya meyvenin çanak yaprağı ağaçta kalarak, meyvenin olgunlaşmadan önce çürümesine neden olur. İstenmeyen bu durumların olmaması için meyveli dal, sol elle tutulup öbür elle itinalı bir şekilde meyve daldan koparılır. Eğer meyve sapı uzunsa sap çanak yaprakları üzerinden kesilerek hasat edilmelidir. Meyvenin çeşitlerinin çoğu, soğuk depoda -1 ve +1 derecede ve %80-90 nisbi nemde 2-4 ay kadar muhafaza edilebilir. Soğuk hava tesislerinde muhafaza edilen meyvelerin satışından daha iyi gelir elde edilir.
Bakmadan Geçme





