- Haberler
- Çavuş'tan 'kuraklık' çıkışı:
Çavuş'tan 'kuraklık' çıkışı:
İzmir İl Genel Meclisi'nde AK Parti grubunda 10 yıl boyunca Kiraz'ı temsil eden Hüseyin Çavuş, bölgede...
İzmir İl Genel Meclisi’nde AK Parti grubunda 10 yıl boyunca Kiraz’ı temsil eden Hüseyin Çavuş, bölgede kuraklık tehdidinin her geçen gün daha da büyüdüğüne dikkati çekerek ağaçlandırma faaliyetlerinin yeniden hız kazanması gerektiğini vurguladı. Çavuş, bölgedeki baraj projelerinin aslında birer ağaçlandırma projesi olduğunu ifade etti.
“Kiraz’da kısa sürede 14 bin çam ağacı diktik”
2025 yılı için Kiraz’da büyük kuraklık tahmininin olduğunu öne süren kapatılan İzmir İl Genel Meclisi’nin son dönem AK Partili üyesi Hüseyin Çavuş, “ İl Genel Meclisi üyeliğim dönemimde, 2025 yılı için Kiraz’ı, Ödemiş’i, Beydağ’ı yani tüm havaliyi kapsar şekilde kuraklık tahmini bilgisin edindim. DSİ yetkilileri o dönem bu konuda bizlere brifing verdi. Ben de konunun takipçisi oldum. 2006 yılında Kiraz’da 14 bin çam ağacı diktik. Maksadımız da ormanla birlikte yağmur bulutlarını bölgeye çekmekti. Bugün o ağaçların boyu Olgunlar’da, Örencik’te 25 metreye ulaştı. Ancak bu ağaçlandırmanın özellikle çorak tepelerde sürmesi gerekirken sürmedi.
Aynı durum Beydağ Barajı’nın projesinde de vardı. Küçük Menderes’in kaynağı olan Akçay ve Çatak bölgelerinde 4000 dekar alanda ağaçlandırma öngörülüyordu. Yapılmadı veya yapılan çalışmalar çok cılız kaldığı için fayda etmedi. Bugün o ağaçlandırma çalışmalarına acilen başlanmalıdır” dedi.
“Havuzu boşalttılar doldurmayı bilmiyorlar!”
Beydağ Barajı’nın susuz kalmasının tüm bölgeye etkileyeceğini ifade eden Çavuş, “Beydağ Barajı ile birlikte DSİ’nin belirlediği bir ağaçlandırma sahası vardı. Ne durumda; takip ediliyor mu? Ayrıca Beydağ Barajı’na gelen suyun önüne iki gölet yapıldı, su kesildi diyorlar. Alakası yok, bu göletlerin su kapasitesi, Beydağ Barajı’nın su kapasitesinin yüzde 1’idir. Yani etkisi olmadı, olmaz da. Burada ağaçlandırma ile bölgeye yağış çekilmeliydi, bu çalışmalar yarıda kaldı. Zaten Beydağ Barajı’nın suyunu da zamanında boşa akıttılar. Birileri, Tire’ye Bayındır’a fiyaka yapmaya kalkıştı. Suyu bıraktılar, baraj bugün boş. Havuzu boşalttılar doldurmayı bilmiyorlar.
“Yağış rejimini değiştirecek ağaçlandırma”
Bu barajın projesinde toplam kapasite 250 milyon metreküp, barajda daima 125 milyon metreküp su kalacaktı. Her yıl toplanan suyun sadece %20’si hem nehirdeki doğal yaşam hem de nehir boyundaki arazilerin sulanması için nehir yatağına bırakılacaktı. Ama durum böyle olmadı ve bugünkü manzaraya geldik. Bölgemizde kuraklığa karşı barajlar yapmak yetmez, mutlaka yağış rejimini değiştirecek ağaçlandırmaların da yapılması gerekiyor” dedi.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





