• Haberler
  • Çavuş: 'Haliller Göleti alarm veriyor'

Çavuş: 'Haliller Göleti alarm veriyor'

Kiraz'ın son dönem İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Çavuş, DSİ'nin 17 milyon liralık yatırımı ile Kirazlı...

Kiraz’ın son dönem İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Çavuş, DSİ’nin 17 milyon liralık yatırımı ile Kirazlı üreticilerin hizmetine sunulan Haliller Göleti’nde sulamanın yönetilemediğini öne sürdü. Çavuş, Haliller Göleti’nin aksine Çatak Göleti’nde kooperatif sayesinde sulamanın verimli yapıldığını iddia etti.

Çatak’ta sulamanın üreticiler tarafından Saçlı’da kurulan kooperatifle işletildiğini, Haliller’de ise kooperatif kurmanın mümkün olamadığını söyleyen 2004-2014 yılları arası Kiraz’ın AK Partili İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Çavuş, Haliller Göleti’nde suyun dip seviyeye indiğini bu durumun da sulamanın doğru yönetilmemesinden kaynaklandığını belirtti.

 

“2009 yılında ben gündeme getirdim”

Kiraz’a sulama göletleri yapılmasını ilk kez 2009 yılında İl Genel Meclisi’nde kendisinin dile getirdiğini, sulama yatırımlarının da 2013 yılında tamamlandığını kaydeden Çavuş, “İl Genel Meclisi’nde yaptığım sert konuşma basında sansasyon yarattı. O dönem basında çıkması sonrası DSİ yetkilileri benimle görüşmek istedi. O dönem DSİ yetkilileriyle sahada da çok sayıda inceleme yapıp göletlerin yerini belirledik. Dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç’la ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile temaslarım oldu. Nihayetinde göletlerin temeli atıldı. 1000 gün 1000 gölet projesi arasında yer alan iki göletimiz tamamlandı ve su tutuldu. Bugün Çatak 2000 dekar; Haliller de 3100 dekar alana su verir durumda.

 

“Çatak’ta kooperatif işletiyor”

Çatak’ta göletin sulama işletmesi Saçlı’da kurulan kooperatife verildi. Orada kooperatif işletirken Haliller’de ise ben de uğraşmama rağmen kooperatif kurulamadı. Ya da kurdurtmadılar. Dolayısıyla bu göletin işletmesi Kiraz Belediyesi’ne verildi. Sulamada da dekar başı 30 lira fiyat belirlendi ve uygulandı. Ancak bu sulamanın başında ne bir idareci vardı, ne de kontrol eden. Bu nedenle su yeri geldi boşa aktı. Çatak’ta ise bu yapılmadı. Çatak’ta kooperatif suyun saatini 7 lira olarak belirledi. Saat hesabı olduğundan sulama işi biten suyu kapattı. Sular boşa akmadı. Doğru model de zaten göletlerde saat başı hesap yapılmasıydı. Şimdi Haliller Göleti’ne bakıyoruz, 17 milyon liralık yatırım sulama kanalları ile birlikte. Su yok, kalan su balıklara bile yetmez. Haliller Göleti alarm veriyor.

 

“Vatandaşlar şikâyetlerini bana ulaştırdı”

Hatta barajdan yangın söndürme helikopteri su almaya kalksa başaramaz. Kaldı ki bu göletlerin, barajların önemli hizmetlerinden biri orman yangınları için söndürme suyu alınmasıdır. Ama burada o kadar dahi su yok. Haliller’den vatandaşlarımız, ‘Sular ziyan zebil oluyor’ şikayetiyle bana ulaştılar barajın yapımında ne kadar çaba sarf ettiğimi bildikleri için. Gelip yerinde de gördüm. Bu işi yönetmeye çalışanların da bunu idrak etmesi lazım.

Ama burada bir idari yapı yok, bir organizasyon yok. Bir boru arızası bir ay bekliyor. Bu işin başında bir ekip olmalı. Olmayınca böyle oluyor. Sulama yatırımları bölgemiz adına hayati önemde. Hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Yarın bu sulara muhtaç duruma gelebiliriz. Zaten son yıllarda büyük bir kuraklıkla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Başar Uçar

 

 

Bakmadan Geçme