- Haberler
- BU ANNE ÇEVRE DUYARLISI SÜPER ANNE
BU ANNE ÇEVRE DUYARLISI SÜPER ANNE
ÜLKÜ ZERDALİ: &ldquoATIKLARIMIZI AYRIŞTIRINCA, DÜNYAYI KURTARMIŞCASINA MUTLU OLUYORUM&rdquo Yaşadıkları evlerinde gösterdikleri çevre duyarlılığı ile ödüllere layık...
ÜLKÜ ZERDALİ: “ATIKLARIMIZI AYRIŞTIRINCA, DÜNYAYI KURTARMIŞCASINA MUTLU OLUYORUM”
Yaşadıkları evlerinde gösterdikleri çevre duyarlılığı ile ödüllere layık olan aile başka ailelere de örnek oluyor.
12 yıllık evli ve iki çocuk sahibi olan İsmail Zerdali (50) Ülkü Zerdali (40) çifti Ödemiş İnönü Mahallesi’ndeki evlerinde gösterdikleri çevre duyarlılığı ile parmak ısırtıyor. Çift, tüm atıklarını ayrıştırarak biriktiriyor.
Bilge Esma ve Zeynep Gökçe isminde iki çocuk sahibi olan duyarlı çift, geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak ve çevreyi kirletmemek adına uzun yıllardır atık yağları, pilleri, cam şişeleri, plastik ve kâğıt atıklarını ayrıştırarak biriktirip daha sonra geri dönüşüme gönderiyorlar.
Yıllardır tüm atıklarını bu şekilde ayrıştırarak yaşamını sürdürdüğünü söyleyen anne Ülkü Zerdali, evlendikten sonra da hayatını bu şekilde devam ettirdiğini, eşinin de bu konuda duyarlı olduğunu ve uygulamayı birlikte devam ettirdiklerini belirtti.
El sanatları ile de uğraştığını, oradan gelen duyarlılıkla da atıkları ayrıştırmayı sevdiğini söyleyen anne Ülkü Zerdali, atıkları bu şekilde biriktirdiğinde dünyayı kurtarmış gibi mutlu olduğunu söyledi.
“ÇEVRE VE DOĞAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUM”
Anne Zerdali şunları ifade etti: “Ben aslen tıp teknisyeniyim. Aynı zamanda el sanatları ile de ilgileniyorum. El sanatları üzerine üretimler yapıyorum. Kişisel olarak çevreye ve doğaya büyük önem veriyorum. Doğanın en iyi şekilde korunmasına ve gelecek nesillere en iyi şekilde yaşam alanları bırakılması gerektiğine inanıyorum. Bu inancımı çocukluk yıllarımdan bu yana taşıyorum.
“EVLENMEDEN ÖNCEDE BÖYLEYDİM”
Evlenmeden önce kendi evimde çöplerimi, atıklarımı ayrıştırarak biriktirir, daha sonra da bu atıkları geri dönüşüme gönderirdim. Bu durum benim hayatımın en önemli alışkanlıkların biri oldu. Nasıl karnımı doyurmak için yemek yapacaksam aynı şekilde geleceğimiz için atıkları ayrıştırarak yaşadım.
“EŞİM DE BENİM KADAR DUYARLI”
Bundan 12 yıl önce şuan eşim olan İsmail Zerdali ile evlendik. Eşim de bu konuda benim kadar duyarlıydı ve bu alışkanlığımı eşimle kurduğumuz yuvamızda birlikte sürdürmeye devam ettik. Bilge Esma ve Zeynep Gökçe isimlerinde iki evladımız bizim hayatımıza katıldı. Şimdi onlarla birlikte ailecek atıklarımızı ayrıştırmaya devam ederek hayatımızı sürdürüyoruz.
“ATIKLARIMIZI GERİ DÖNÜŞÜME GÖNDERİYORUZ”
Evimizde ilk başta atık yağ, atık pil ve atık cam kutularımız olmak üzere atık kâğıt ve atık naylon kutularımız var. Ailemizin her bireyi atıklarını bu kutulara atıyor, atıklar bu kutularımızda düzenli olarak birikiyor. Ayrıştırılmış biriken kâğıt, naylon gibi atıklarımızı geri dönüşüme gönderiyoruz. Atık pillerimizi ise çocuklarımızın okullarında atık pil toplama kampanyaları yapılmıştı, o kampanyalara veriyoruz. Ancak biriktirdiğimiz atık yağlarımızı şuan için bir yere veremedik. Belediyelerin bir ara atık yağ toplama kampanyası vardı, öyle bir durum olduğunda belediyeye teslim edeceğiz, şuan biriktirmeye devam ediyoruz.
“BAZI ATIKLARIMIZI SÜS EŞYASI ÜRETİMİNDE KULLANIYORUM”
El sanatları ile de uğraştığını söyleyen Ülkü Zerdali şöyle devam etti: “Ben el sanatları ile de uğraşıyorum ve bazı atıklardan üretim de yapıyorum. Bazı süs eşyaları üretiyorum, bu süs eşyalarını üretirken atıkları, örneğin cam şişeleri kullanıyorum. Bazı plastikleri kullanıyorum ya da bazı karton kâğıtları kullanıyorum.
“BU ALIŞKANLIK BİZE HUZUR VE MUTLULUK VERİYOR”
Ailecek atıklarımızı bu şekilde ayrıştırarak biriktirdiğimizde kendimizi çok mutlu hissediyoruz. Ben ise dünyayı kurtarmış gibi hissediyorum. Bu alışkanlığımız bize huzur ve mutluluk veriyor.
“EN ÖNEMLİSİ İNSANLARIN DUYARLI OLMASI”
Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağıran Zerdali, “Dünyada her geçen gün insan nüfusunun artmasıyla birlikte çöp dağları yükseliyor. Çöp dağlarının çevreye verdiği zararlar ise dünyamızı ve doğamızı yok etmeye devam ediyor. Birçok dünya ülkesinde ve ülkemizde de çöp ayrıştırma tesisleri, geri dönüşüm tesisleri kuruluyor. Ancak burada en önemlisi insanlarımızın da duyarlı olması. İnsanlarımız bu konuda duyarlı olduğu sürece dünyamız, ülkemiz, çevremiz daha çok uzun yıllara yaşanabilecek bir kıvamda olacak.
Ama maalesef toplumumuzun bu konuda duyarlılığı çok az. Sokaklar, parklar çöp doluyor. Herkes istediği yere ‘nasıl olsa belediye temizliyor’ düşüncesiyle çöpünü bırakıyor ya da atıyor gidiyor.
“YEREL YÖNETİMLERİN BU KONUDA ÇALIŞMASI OLMALI”
Bu konuda yerel yönetimlerin de duyarlı olması gerektiğini söyleyen Ülkü Zerdali, “Biz daha önce İzmir’de merkez semtlerde yaşadık. Ödemiş’e gelmeden önce İzmir’de bazı belediyeler atıkları ayrıştırma ve toplama gibi kampanyalar düzenleyerek insanları bu konuda duyarlı olmaya sürüklemişti. Ödemiş’e taşındığımızda da benzer çalışmalar Ödemiş Belediyesi’nce yapılıyordu. Şimdi ise bu konuda yerelde bir çalışma var mı? Bilmiyorum. Ama olmasını istiyorum.
“ATIK YAĞLARIMIZI NEREYE VERECEĞİZ BİLMİYORUZ”
Örneğin atıklarımızdan atık yağımızı şuan nereye vereceğimizi bilmiyoruz. Eğer bu konuda bir çalışma varsa daha mutlu olacağız. Tüm yerel yönetimlerin çevremizin daha iyi korunması adına bu çalışmaları yürütmeleri gerektiğine inanıyorum. Tüm aileleri de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.”
“BİZİM EVDE NORMAL ÇÖP KOVASI YOK”
Ailenin Babası İsmail Zerdali ise, “Eşim Ülkü, çevre konusunda oldukça duyarlı bir yapıya sahip. Evlendikten sonra da atıkları ayrıştırarak biriktirme alışkanlığını sürdürmeye devam etti. Bu duyarlılığa ben de katıldım. Uzun yıllardır bizim evde normal bir çöp kovası ve içerisinde her türlü çöpün olduğu bir atık göremezsiniz. Tüm atıklarımız ayrı kutularda biriktiriyor ve geri dönüşüme gidiyor. Takıldığımız tek şey ise biriktirdiğimiz atık yağlarımızı verecek yer bulamamamız.
Geleceğimiz için, çocuklarımız için bu duyarlılığı göstermeliyiz diye düşünüyorum. Herkesi bu anlamda duyarlı olmaya davet ediyorum.”
Kerem Karamanlıoğlu
Bakmadan Geçme





